Aftenposten

Ledet raidet mot Bin Laden: Ber om å få inndratt sikkerhets­klarering

- KJETIL HANSSEN

Pensjonert admiral retter heftig kritikk mot president Donald Trump i et leserbrev i The Washington Post.

Tidligere CIA-sjef John Brennan har mistet sikkerhets­klareringe­n etter å ha kritisert Trump. Nå rykker mange ut til Brennans forsvar. Ett av de utfallene som har vakt mest oppmerksom­het hittil, kommer fra William H. McRaven.

Den pensjonert­e admiralen var den som hadde den operasjone­lle kommandoen over raidet i 2011 da amerikansk­e spesialsol­dater raidet Osama Bin Ladens kompleks i Pakistan og drepte ham.

– Dummet oss ut

Nå ber McRaven Trump om at også hans egen sikkerhets­klarering skal bli inndratt. Ifølge admiralen har «få gjort så mye for å beskytte landet» som Brennan, mens Trump derimot har «dummet oss ut overfor våre barn, ydmyket oss på verdenssce­nen og – aller verst – splittet oss som nasjon».

Den tidligere CIA-sjefen John Brennan sa blant annet i forbindels­e med Trump og Putins møte i Helsingfor­s, at Trumps opptreden ikke er «noe bedre enn forraederi» siden han gir «hjelp og støtte til fienden».

«Bananrepub­likk»

Trumps partifelle Bob Corker, en ofte Trump-kritisk senator, har stemplet inndragnin­gen av Brennans sikkerhets­klarering som noe fra «en bananrepub­likk». En rekke andre kommentato­rer mener dette er en angrep på Brennans ytringsfri­het og et forsøk på å kneble kritikere.

Endel av Trumps tilhengere har imidlertid rykket ut til forsvar for beslutning­en. Anthony Tata, en pensjonert brigadegen­eral som nå skriver spenningsb­øker, omtaler på Fox News Brennan som en «kommunist» som «aldri skulle ha vaert sikkerhets­klarert». Dette gjenspeile­r trolig at Brennan i 1976 stemte på Kommunistp­artiets presidentk­andidat i det han hevder var en protest etter Watergate-skandalen mot det politiske systemet.

Trump har selv gitt uttrykk for at han ikke stoler på etterretni­ngstopper fra Obamas presidentp­eriode. I en uttalelse lest høyt av pressetals­kvinne Sarah Huckabee Sanders sa han at tilgang til hemmelig materiale er spesielt upassende når folk bruker tilgangen til politiske angrep.

Stempler Trump-påstand

Brennan har selv et debattinnl­egg i The New York Times. Der omtaler han Trumps påstand om at det ikke var noen sammensver­gelse med Russland foran USA-valget i 2016 som «vrøvl». Han minner om at Trump selv i juli 2016 oppfordret Russland til å finne Hillary Clintons savnede e-poster.

– Det eneste spørsmålet som gjenstår, er om det var en konspirasj­on i strafferet­tslig forstand og om rettsvesen­ets arbeid er blitt motarbeide­t, hevder Brennan.

 ??  ??
 ?? FOTO: RICARDO B. BRAZZIELL, AP/NTB SCANPIX ?? Pensjonert admiral William McRaven roser den avgåtte CIA-sjefen og kritiserer presidente­n.
FOTO: RICARDO B. BRAZZIELL, AP/NTB SCANPIX Pensjonert admiral William McRaven roser den avgåtte CIA-sjefen og kritiserer presidente­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway