Aftenposten

Her startet eventyret

Verdensene­rne Anders Mol (20) og Christian Sørum (22) ble inspirert av spesielt én sandvolley­ballstjern­e.

- METTE BUGGE Stavanger

Duoen har mulighet til å vinne verdensser­ien sammenlagt i Hamburg i kveld. Til tross for at de tapte en kamp i går, spiller de semifinale i dag og kan nå finalen. De er norsk idretts suksesspar akkurat nå.

Under «NM-veka» i Stavanger, der Svein Solhaug og Lars Retterholt tok gullet, var flere inspirert av dem som på kort tid har tatt det store steget.

Selv forteller Anders Mol og Christian Sørum hvor mye det betydde for dem at de fikk vaere med familiene sine nettopp til Stavanger, som i 16 år hadde en runde i verdensser­ien, i tillegg til VM i 2009. Turneringe­n ble avviklet med den siste turnering med den statusen i Stavanger i 2015, men hadde OL-kvalifiser­ing året etter.

Foreldre og fem barn på tur

Anders Mol var alltid med pappa Kåre Mol, landslagst­rener i mange år, og resten av familien. Mamma Merita hadde også, i tillegg til pappa, spilt for Norge i en årrekke. De har tilsammen 161 landskampe­r.

Derfor var det naturlig å dra med alle de fem ungene til den årlige begivenhet­en.

– Vi brukte hver eneste ledig bane til å trene da vi var der. Jeg husker godt at mange av de store gikk forbi og ga en kommentar til pappa. Én av dem var legenden Kerri Walsh Jennings, som er trippel olympisk mester. Hun skrøt av oss og sa at vi kom til å bli gode, dersom vi fortsatte. Det var inspireren­de, husker unge Mol.

Høydepunkt­et i året

Han forteller at dagene i Rogaland hver sommer var den kjekkeste uken på hele året. Unggutten gledet seg stort. Den gangen var det som oftest ham og bror Henrik som trente sammen.

Henrik (24) har også oppnådd mye som sandvolley­ballspille­r og er ranket som nummer 42 i verden. Han spiller i dag med Mathias Berntsen.

Det var for øvrig i Stavanger at Anders som 16-åring, sammen med fetter Mathias Berntsen (da 18), ble tidenes yngste deltagere i verdensser­ien.

– Jeg hadde sittet på tribunen og sett de andre spille fra jeg var ni år, kommentere­r Mol.

Den gangen kom paret med via et wild card-kort, etter å ha vunnet en turnering i Norge.

Fikk motivasjon til å stå på

Christian Sørum synes han var heldig som også fikk komme naer dem som var de største for noen år siden. Han dro hvert år til turneringe­n i Stavanger sammen med sine foreldre Marianne og Espen, som også var veldig volleyball­interesser­t og hadde møtt hverandre i dette miljøet.

– Reisen og oppholdet i Stavanger var alltid en del av sommeren. Jeg kom tett på stjernene og fikk se hvordan det var å vaere med i dette sirkuset. Da tenkte jeg at jeg ville bli verdens beste selv, ler han.

Sørum var også god i fotball og spilte på hjemplasse­n Raelingen, men måtte velge idrett som 13-åring. Da ble det sandvolley­ball og ulike makkere før han og Anders Mol fant hverandre i 2016.

De har vokst sammen

– Akkurat den sammensetn­ingen er perfekt. De er taktisk og teknisk gode og utfyller hverandre. Det har et solid spill, og det må alltid ligge i bunnen. Dessuten elsker de sandvolley­ball og å stå på banen, sier pappa og trener Kåre Mol.

Han mener det at de har vunnet 22 kamper på rad, foreløpig to verdensser­ieturnerin­ger og ett EMgull, har gitt stor selvtillit.

– Fører det til at de er i flyten og føler seg uovervinne­lige?

– Selvtillit­en er en forsterken­de faktor som bidrar til at det går bra. De er trygge på det de holder på med. Samtidig må vi vaere ydmyke. Det er ikke noe selvfølge å vinne.

Kåre Mol fremhever også årene i Stavanger som avgjørende for motivasjon­en.

– Jeg merket at dette ga Anders mye. Han ble inspirert av den «hypen» der, sier 56-åringen.

Bjørn Maaseide og Jan Kvalheim er hittil de eneste norske som har vunnet verdensser­ien. Det skjedde i februar 1995. Da var det et litt annet system, for de kunne også kalle seg verdensmes­tre.

Verdenstou­rkampene går på TV 2 Sumo

mette.bugge@aftenposte­n.no

 ?? ARKIVFOTO: METTE BUGGE ?? 2014:Anders Mol var 16 år gammel da han debuterte i verdensser­ien sammen med fetter Mathias Berntsen (den gang 18) i Stavanger.
ARKIVFOTO: METTE BUGGE 2014:Anders Mol var 16 år gammel da han debuterte i verdensser­ien sammen med fetter Mathias Berntsen (den gang 18) i Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway