Aftenposten

La deg fengsle av Bastille

Et av hovedstade­ns mest historiske nabolag er også blant de mest innholdsri­ke. Her får du fem grunner til å besøke Bastille i løpet av Paris-ferien. Bare å bestille!

- tekst Axel Munthe-Kaas Haerland Paris, Frankrike

Å spørre parisianer­e om hvor Bastille ligger er å spørre om et sted som ikke lenger finnes. Du kan gå av på holdeplass­en med samme navn, slå inn «Bastille» på Google Maps eller bare følge skiltingen, men du vil vaere over 200 år for sent ute.

Bastille, også kjent som Bastille Saint-Antoine, var et forsvarsve­rk og fengsel i krysningsp­unktet mellom arrondisse­ment 4, 11 og 12, hvor flere tusen mennesker ble holdt på ordre fra monarkiet.

Det var her den franske revolusjon offisielt startet 14. juli 1789, da en rasende menneskeme­ngde stormet portene, frigjorde fangene og rev festningen fra hverandre i året som fulgte.

I dag er Bastille Saint-Antoine erstattet med den 47 meter høye Juli-søylen, som etter hvert er blitt et sted for politiske demonstras­joner. For turister, derimot, er nabolagene rundt Place de la Bastille en vellykket miks av det klassiske og moderne Paris. Her er fem tips med utgangspun­kt i Bastille.

En doven tur langs Promenade Plantée

Coulée verte René-Dumont – også kjent som Promenade Plantée – blir ofte nevnt i samme setning som High Line i New York. Det er lett å se hvorfor. Her er en 5 km lang toglinje blitt omgjort til en frodig park, den første i sitt slag i verden, hevet ti meter over det travle gatelivet under.

Da Promenade Plantée åpnet for publikum i 1993, var skepsisen betydelig blant parisianer­e som mente at prosjektet var rent sløseri. Men etter hvert har den billedskjø­nne parken blitt et folkekjaer­t område for både fastboende og turister.

Promenaden strekker seg fra Place de Bastille, like bak operahuset og hele veien til Bois de Vincennes, en tur som byr på mange utsiktspun­kter, vannspeil og rasteplass­er underveis. Er du blant dem som jogger på ferieturer, er Promenade Plantée kanskje byens beste stede for en økt eller tre.

• Praktisk info: Gratis inngang året rundt. Åpent mandag – fredag, 08.00 – 18.00, lørdager og søndager 09.00–18.00. Heiser for bevegelses­hemmede.

Skei ut på Marché Bastille

Det yrende Marché Bastille finnes på lister over hovedstade­ns beste gatemarked­er, saerlig for matretter og råvarer. De 150 selgerne som hver torsdag og søndag fyller Boulevard Richard Lenoir legger stolthet i presentasj­onen og konkurrere­r året rundt om å ha markedets mest appetittve­kkende bod.

Synet får euroene til å brenne i lommen, saerlig om du glad i franske oster, sjømat og klassiske bakverk.

Marché Bastille tar lett en time eller to å utforske. Her får du også keramikk, tekstiler og diverse juggel myntet på turister. • Praktisk info: Marché Bastille holdes langs Boulevard Richard Lenoir, like ved Place de Bastille, hver torsdag og søndag, 07.00– 15.00.

Spis falafel i Rue des Rosiers

Rue des Rosiers, hovednerve­n i hovedstade­ns jødiske distrikt, er gått fra å vaere et sammenknyt­tet nabolag med familiedre­vne forretning­er til et fasjonable strøk med internasjo­nale motekjeder og trendy butikker som dominerer gatebildet.

Heldigvis finnes det flere levende spor fra fortiden, inkludert uforglemme­lige kosherbake­rier, bokhandler­e og restaurant­er.

Saerlig falafelen som serveres i denne gaten sies å vaere i en egen klasse, et rykte som har spredt seg på matblogger og listebaser­te nettartikl­er. Skal du oppleve institusjo­ner som L’As du Fallafel, må du

 ?? ALLE FOTO: AXEL MUNTHE KAAS-HAERLAND ?? Den 4.7 km lange Coulée verte RenéDumont er en hevet park som går fra like ved Place de Bastille og hele veien til Bois de Vincennes.
ALLE FOTO: AXEL MUNTHE KAAS-HAERLAND Den 4.7 km lange Coulée verte RenéDumont er en hevet park som går fra like ved Place de Bastille og hele veien til Bois de Vincennes.
 ??  ?? I Bastille finner du alle de gode klisjeene Paris er berømt for, men du slipper hordene av turister. 229 år etter stormingen av Bastillen, selve symbolet på den franske revolusjon­en, er områdets restaurant­er, kafeer og gallerier svaert populaere blant byens befolkning.
I Bastille finner du alle de gode klisjeene Paris er berømt for, men du slipper hordene av turister. 229 år etter stormingen av Bastillen, selve symbolet på den franske revolusjon­en, er områdets restaurant­er, kafeer og gallerier svaert populaere blant byens befolkning.
 ??  ?? Bastille og nabolagene rundt heves ofte frem som kroneksemp­ler på klassisk parisiansk arkitektur.
Bastille og nabolagene rundt heves ofte frem som kroneksemp­ler på klassisk parisiansk arkitektur.
 ??  ?? Hvor fengselet og festningen Bastille SaintAntoi­ne sto, troner nå den 47 meter høye Juli-søylen over en travel rundkjørin­g.
Hvor fengselet og festningen Bastille SaintAntoi­ne sto, troner nå den 47 meter høye Juli-søylen over en travel rundkjørin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway