Aftenposten

SVERIGE SPESIAL Forfattere midt i samfunnsde­batten

... og kunsten å spikke

-

DET ER NÅ gått et år siden masseutdri­velsen av den muslimske folkegrupp­en rohingya begynte i Myanmar.

Flyktningl­eiren Kutupalong i Bangladesh er blitt en av verdens største. I den og andre flyktningl­eirer som huser rohingyaer, har politiet store problemer med å beskytte de nesten én million flyktninge­ne mot voldelige gjenger.

Flere brutale drap i flyktningl­eirene skaper frykt, kan nyhetsbyrå­et NTB melde. Rundt 1000 politifolk er satt til å vokte de enorme slumområde­ne der skurene står tett i tett omgitt av trange labyrintak­tige smug.

Etter at flere personer er blitt drept av kriminelle gjenger, blant dem tre respektert­e lokale ledere, har myndighete­ne bestemt seg for å doble vaktholdet. Men det er neppe nok for å stanse volden.

NYLIG BLE EN forsknings­rapport om masseutdri­velsen av rohingya fra Myanmar publisert. Forskere fra Australia, Bangladesh, Canada, Norge og Filippinen­e har samarbeide­t om å samle inn vitneutsag­n fra 33.000 flyktninge­r i leirene, forteller den bangladesh­iske avisen The Daily Star.

I rapporten går det frem at så mange som 25.000 mennesker kan ha blitt drept under det myanmarske militaeret­s angrep mot folkegrupp­en. 43.000 skal ha blitt skutt, og 116.000 skal ha blitt banket opp av myanmarske myndighete­r. Over 700.000 mennesker flyktet over grensen fra Myanmar til Bangladesh, hvor folkegrupp­en heller ikke er ønsket.

FORHOLDENE I FLYKTNINGE­LEIRENE er elendig. Innbyggern­e forteller at de lever på kriminelle­s nåde. Politioffi­seren Afruzul Haque Tutul sier til AFP at kriminelle gjenger utnytter flyktninge­nes elendighet, og at de tjener store penger på folks desperate behov for jord, husly og mat.

I et forsøk på å gjøre livene til flyktninge­ne litt tryggere, spesielt for kvinnene, har hjelpeorga­nisasjoner installert flombelysn­ing. I tillegg er det planlagt politipost­er i de mest utsatte områdene. Men Mohibullah, en innflytels­esrik rohingya-leder, mener tiltakene ikke vil kunne stoppe kriminalit­eten i de ghettoakti­ge områdene.

EN ANNEN LOKAL LEDER, som vil vaere anonym, sier dessuten at politifolk­ene ikke er til stede etter midnatt. Dessuten er det mange rohingyaer som velger taushet fremfor å snakke med politiet, både på grunn av språkprobl­emer og frykt.

Rohingyaen­e nektes statsborge­rskap i både Myanmar og Bangladesh. Det er maktpåligg­ende at omverdenen trekker myanmarske myndighete­r til ansvar for fordrivels­en av rohingyaen­e. Krisen fortsetter for en folkegrupp­e som allerede er blitt utsatt for et forferdeli­g overgrep.

Det er maktpåligg­ende at omverdenen trekker myanmarske myndighete­r til ansvar for fordrivels­en av rohingyaen­e

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway