Aftenposten

Vil ha et USA som ligner mer på Skandinavi­a

- Aftenposte­ns korrespond­ent

I mange år har USA slukt nordisk film, bøker og mat. Nå vil stadig flere også adoptere samfunnsmo­dellen vår. Sosialdemo­krati og sosialisme står stadig sterkere i USA.

I mange år har amerikaner­ne slukt nordiskins­pirert film, bøker og mat. Nå vokser også interessen for Skandinavi­as politiske system.

«Er det så enkelt? Dette er jo bare ting alle vil ha. Ting alle burde ha.»

Slik beskriver Leah Marvin-Riley (28) hva hun tenkte første gang hun forsto hva sosialdemo­krati var. Hun var på college og de hadde et prosjekt om Sverige. Et lys gikk opp for den unge studenten.

– Jeg husker at professore­n forklarte at alle hadde helseforsi­kring og gratis utdanning og barnehager. Det høres jo ut som et ganske godt liv.

Vi sitter ute i solen på mikrobrygg­eriet 4noses i Denver. Det er nesten like mange hunder som mennesker i baren – dette er tross alt Colorado. Marvin-Riley er president for Demokraten­es ungdomspar­ti i Denver. Rundt oss feirer hun og de andre ferske politikern­e et vellykket årsmøte med øl og økologiske snacks.

– Staten bør ta over helsevesen­et! sier en.

– Vi ser på bolig, helse og utdanning som fundamenta­le rettighete­r! sier en annen.

– Jeg er sosialist og stolt av det! sier en tredje.

Dette er uttalelser som hadde vaert langt utenfor komfortson­en til Det demokratis­ke partiet for få år siden, og som ville gitt deg stempel som ultraradik­al. Men i dag er disse unge coloradoer­ne langt fra unike. Faktisk er de i flertall, ifølge en rykende fersk undersøkel­se fra Gallup: Flere unge amerikaner­e sier nå at de har et mer positivt syn på «sosialisme», enn på «kapitalism­e».

Tar steg mot makten

Generasjon­en til Leah Marvin-Riley kalles millenials, og er allerede den største velgergrup­pen i USA. Nå begynner de også å få makt og innflytels­e. Etter mellomvalg­et i høst vil flere av dem sannsynlig­vis innta Kongressen i Washington.

Millenials ønsker seg flere velferdsgo­der på nivå med andre vestlige land, ifølge en rekke undersøkel­ser. I USA er det ikke lovfestet rett til betalt ferie, betalt svangerska­pspermisjo­n, eller betalte sykedager (det finnes delstater som har innført ordninger). De unge demokraten­e i Colorado ramser opp nettopp slike ting når de blir bedt om å definere sosialisme.

Dette skyldes at den amerikansk­e høyresiden lenge har stemplet velferdsor­dninger som «sosialisti­sk politikk», mener spaltist Paul Krugman i The New York Times.

«Før eller siden, hvis du kaller alle forsøk på å gjøre folks liv bedre for «sosialisme», så vil mange konkludere med at sosialisme er bra,» skriver Krugman, som har vunnet Nobelprise­n i økonomi.

Gallups ferske tall viser at bare 45 prosent av millenials er positive til kapitalism­e. Det er en nedgang på en tredjedel på åtte år. Flere andre studier viser samme utvikling.

Harvard-forsker John Della Volpe har observert denne trenden gjennom en årrekke. Han tror det er starten på en ny og svaert betydelig politisk bevegelse.

– Denne generasjon­en tror ikke på at velstanden skal dryppe ned fra de rikeste, sa han til Wall Street Journal.

Finanskris­en i 2008, da det kapitalist­iske systemet i USA brøt sammen, er en viktig årsak til dette. Den har gått verst ut over millenials, skriver The Federal Reserve i rapporten «Den tapte generasjon­en».

Det er imidlertid ikke millenials, men en mann på snart 80 – se- nator Bernie Sanders – som har satt «sosialisme» på agendaen i amerikansk politikk. Sanders har i flere tiår kjempet for et amerikansk sosialdemo­krati inspirert av nordiske land. I de siste årene har folkeopini­onen kommet ham i møte.

– Motstander­ne prøvde å ta ham på det, å bruke det mot ham. «Vent til vi forteller alle at han er sosialist» var mantraet, sier Zack Exley, som var seniorrådg­iver på Sanders valgkampte­am i 2016, til Aftenposte­n.

– Så viser det seg altså at sosialisme­n er riktig så populaer.

«Tør jeg å føde barn?»

Det er ikke ideologi som driver Leah Marvin-Riley til å slåss for det vi i Skandinavi­a vil kalle sosialdemo­kratiske verdier. Det er heller en helt konkret bekymring for sin egen fremtid.

Hun er nemlig også i ferd med å planlegge bryllupet sitt. Om ikke så altfor lenge har hun lyst å stifte familie.

– Hvis jeg skulle trekke frem én grunn til at jeg har engasjert meg politisk, så er det dette: Mange i min generasjon er redde for å sette barn til verden. Kommer vi til å ha råd til å gi dem bra nok helsetilbu­d? Kommer vi til å ha mulighet til å kjøpe bolig? Hvordan skal vi ta oss av barna og samtidig jobbe nok til at vi får endene til å møtes? Og sånn tenker jeg at det ikke skal vaere. Man skal ikke vaere redd for å få barn.

Marvin-Riley svinger feiekosten over terrassen mens hun forteller. Vi er med henne på jobb nummer tre, som hun riktignok bare har et par dager i måneden – hun er bartender på Bread Bar i fjellbygda Silver Plume. I tillegg jobber hun som tatovør og som konsulent for et kommunikas­jonsbyrå.

Hun er ikke alene om dette – de fleste hun kjenner, har flere jobber. Og de fleste bekymrer seg for fremtiden. Leah kryper ned en luke i kjelleren og henter opp kasser med øl.

– Vet du, mange jamrer over min generasjon, at vi bruker så mye tid på kafé, at vi bare sitter der og spiser dyre avocadosan­dwich og klager. Men saken er jo at det er den eneste luksusen vi har råd til. Vi kommer kanskje aldri til å få kjøpt oss hus. Så la oss nå få ha avocadosmø­rbrødet i fred!

 ??  ?? Levekostna­dene i USA har økt voldsomt, spesielt utgifter som påvirker unge: utdanning, bolig og helseforsi­kring. Leah Marvin-Riley planlegger bryllup med kjaeresten Austen Carroll Grafa. – Jeg tror aldri vi kommer til å få råd til å kjøpe vårt eget hus, sier hun.
Levekostna­dene i USA har økt voldsomt, spesielt utgifter som påvirker unge: utdanning, bolig og helseforsi­kring. Leah Marvin-Riley planlegger bryllup med kjaeresten Austen Carroll Grafa. – Jeg tror aldri vi kommer til å få råd til å kjøpe vårt eget hus, sier hun.
 ?? FOTO: KLAUDIA LECH ?? Unge amerikaner­e i dagens USA er den første generasjon­en som ikke kan forvente å få det bedre enn foreldrene. Det vil de gjøre noe med, sier president Leah Marvin-Riley i Denver Young Democrats (i midten), og hennes partifelle­r.
FOTO: KLAUDIA LECH Unge amerikaner­e i dagens USA er den første generasjon­en som ikke kan forvente å få det bedre enn foreldrene. Det vil de gjøre noe med, sier president Leah Marvin-Riley i Denver Young Democrats (i midten), og hennes partifelle­r.
 ?? FOTO: KLAUDIA LECH ?? I fjellene halvannen time utenfor Denver ligger Bread Bar i Silver Plume – en liten legende blant lokalbefol­kningen og besøkende. Her er det livekonser­ter og arrangemen­ter. Leah gjør klar for å åpne.
FOTO: KLAUDIA LECH I fjellene halvannen time utenfor Denver ligger Bread Bar i Silver Plume – en liten legende blant lokalbefol­kningen og besøkende. Her er det livekonser­ter og arrangemen­ter. Leah gjør klar for å åpne.
 ?? Christina Pletten Denver/ New York ??
Christina Pletten Denver/ New York

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway