Aftenposten

Tidligere FNsjef Kofi Annan (80) er død

-

– Hans bortgang er et tap for verden, skriver statsminis­ter Erna Solberg (H).

– Han steg i gradene og førte organisasj­onen inn i et nytt årtusen med en verdighet og besluttsom­het som savner sidestykke, sier Guterres i en uttalelse.

Varm, men ikke svak

Sveriges utenriksmi­nister Margot Wallström mener Annan legemliggj­orde det beste med FN, mens NATO-sjef Jens Stoltenber­g beskriver ham som en av FNs og verdens kjemper.

– Hans varme måtte aldri misforstås som svakhet. Annan viste at man kunne vaere en stor menneskeve­nn og en sterk leder samtidig, tvitrer Stoltenber­g.

Annan måtte i sin tid som FNsjef håndtere en rekke kriser og konflikter. I 2003 ble verdensorg­anisasjone­n rammet av dyp splittelse da USA invaderte Irak.

I 2001 mottok Annan og FN Nobels fredspris noen måneder etter 11. september-angrepene i USA.

– En av de store

– Han var kreativ, modig og tok en rekke viktige beslutning­er, inkludert å kritisere USA for invasjonen av Irak, sier Peter Wallenstee­n, professor i freds- og konfliktfo­rskning ved Uppsala universite­t.

Wallenstee­n mener Annan uten tvil var «en av de store» blant FNs generalsek­retaerer.

Annan ble imidlertid også utsatt for kritikk, og han ble anklaget for korrupsjon i forbindels­e med FNs nødhjelpsa­rbeid i Irak.

Etter at han gikk av som generalsek­retaer, fungerte Annan ved flere anledninge­r som fredsmegle­r. Han ble utnevnt til FNs spesialuts­ending for Syria og hadde dermed en ledende rolle i forsøkene på å avslutte konflikten i landet. (NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway