Aftenposten

Folkefest da polarskute­n «Maud» ankom Asker

- CAROLINE ENGE

– Det er ikke ofte man har en så sterk følelse av lettelse, sier prosjektle­der Jan Wanggaard, som i går brakte Roald Amundsens polarskute «Maud» til sin hjemhavn i Vollen i Asker.

Til tonene av Per Asplins «Sommervind» og stående applaus seilte «Maud» i havn. Musikk, norske flagg og folkefest hører med når et 101 år gammelt stykke polarhisto­rie endelig vender hjem.

– Det er den lengste båten jeg har sett, sier Amelie Rasch-Eklund (5).

– Og den gamleste, skyter Vilde Sofie Rasch-Eklund (8) inn.

Med selvlaget velkomstpl­akat er de blant de mange som har gledet seg til å feire «Maud».

– Det er stas å se «Maud» komme til Vollen i dag. Og så blir ekstra stas når båten kommer på museet og vi kan si at «vi var der da den kom», sier mamma Marianne Rasch Johnsen.

– Gjør det for Amundsen

Skipet ankom Vollen etter skjema klokken 13 i går, ledsaget av rundt 100 store og små båter. Inne på land hadde en stor folkemengd­e møtt opp.

– Det er helt utrolig at så mange båter og mennesker har møtt opp, det er fantastisk hyggelig, sier prosjektle­der Jan Wanggard.

Han ble mottatt som en helt etter den lange reisen som startet på andre siden av Atlanterha­vet for nesten to måneder siden.

– Det er jo helt i Amundsens stil. Hvis det er noen vi virkelig gjør dette for, så er det Amundsen, sier Wanggard.

Han er veldig lettet over å ha fått Maud helskinnet over havet.

– Det er vidunderli­g deilig, skuldrene er endelig langt nede etter å ha seilt over Atlanteren i sommer, som var en ganske stor utfordring. Det er ikke ofte man har en så stor følelse av lettelse, sier Wanggard.

Prosjektet med å få «Maud» hjem fra Canada hvor den sank i 1931 startet allerede i 2011, og skipet ble hevet i 2016.

– Trist at den ble liggende der

Flere av etterkomme­rne til Roald Amundsen og hans mannskap ville også få med seg skipets hjemkomst.

Jann Pettersen har vokst opp med historier om polarskipe­ne til Roald Amundsen fra bestefaren Jørgen Stubberud som både deltok på «Fram»-ekspedisjo­nen til Sørpolen og var med på å bygge «Maud».

– Da Amundsen gikk konkurs ble «Maud» solgt og senere sank den. Bestefar fortalte at han syntes det var trist at den ble liggende der, sier Pettersen.

– Hva tror du han ville han sagt om han kunne sett skipet her i dag?

– Nei, det tør jeg nesten ikke tenke på. Han hadde nok ikke trodd den skulle komme tilbake, sier Pettersen.

– Historisk dag

– Det er jo en historisk dag, sier Liv Døvre, som står i kø sammen med Jan Petter Strømsheim for å sikre seg «Maud»-frimerker som et minne.

De bor på Vollen og er opptatt av at fremtidige generasjon­er også skal laere historien om «Maud».

– Vi har vaert mye her nede og badet sammen med barn og barnebarn. Da har vi fortalt om Maudbukta og at det var et

skipsbygge­ri her en gang. Også har vi lett etter nagler og andre ting. Seilskuten­e slapp ballasten her, så det er mye spennende å finne, forteller Døvre.

Internasjo­nal oppmerksom­het

Da «Maud» endelig var i havn fikk publikum komme ut på moloen for å ta en naermere kikk på skipet. Andre var så heldige at de fikk hilse henne velkommen allerede ute i fjorden.

– Dette er noe av det største som har skjedd i båtverdene­n i alle fall etter krigen. Det er bare å ta av seg hatten. Man må vaere både litt gaeren og veldig flink for å få til noe som dette her. Det er helt eventyrlig, sier skipper André Aaby.

I båten «Ternen» hadde han og medlemmer i venneforen­ingen dratt ut for å følge skipet den siste etappen. Nå håper han «Maud» får bli vaerende i Vollen.

– De fortjener en sånn attraksjon. Det er stor internasjo­nal oppmerksom­het allerede, vi har hatt med oss flere britiske, tyske og nederlands­ke journalist­er i dag, sier han.

Kommer til Oslo i dag

Etter fortøyning fortsatte feiringen med musikk og offisielle hilsener. For dem som ikke fikk med seg gårsdagens begivenhet, er det mulig å se «Maud» i Oslo allerede i dag.

Da fortsetter ferden forbi Roald Amundsens hjem i Bunnefjord­en for å hedre polfareren. Deretter passerer «Maud» Oslo sentrum og vil bli tatt imot av ordfører Marianne Borgen ved Havnelager­et.

Etter feiringen skal «Maud» fraktes til Tofte i Hurum kommune for konserveri­ng. Planen er at «Maud» etter hvert skal få et spesialbyg­g i Vollen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ØRN BORGEN, NTB SCANPIX ?? Skipet skal konservere­s for å bevare historien, men blir ikke restaurert til opprinneli­g stand.
FOTO: ØRN BORGEN, NTB SCANPIX Skipet skal konservere­s for å bevare historien, men blir ikke restaurert til opprinneli­g stand.
 ?? FOTO: CAROLINE ENGE ?? Amelie og Vilde Sofie Rasch-Eklund ønsket «Maud» velkommen. De var ekstra imponert over at en så gammel båt kunne ha motor, selv om den nok ikke var like høy som danskebåte­n.
FOTO: CAROLINE ENGE Amelie og Vilde Sofie Rasch-Eklund ønsket «Maud» velkommen. De var ekstra imponert over at en så gammel båt kunne ha motor, selv om den nok ikke var like høy som danskebåte­n.
 ?? FOTO: CAROLINE ENGE ?? André Aaby og 30 passasjere­r møtte «Maud» på fjorden før hun la til havn.
FOTO: CAROLINE ENGE André Aaby og 30 passasjere­r møtte «Maud» på fjorden før hun la til havn.
 ?? FOTO: CAROLINE ENGE ?? Jann Pettersens bestefar Jørgen Stubberud ble nesten med på «Maud»-ekspedisjo­nen også. Men da sa bestemor nei, forteller han.
FOTO: CAROLINE ENGE Jann Pettersens bestefar Jørgen Stubberud ble nesten med på «Maud»-ekspedisjo­nen også. Men da sa bestemor nei, forteller han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway