Aftenposten

Imperiet som ble et lite land

- Spaltist

Østerrike-Ungarn var tidvis et vellykket multirelig­iøst og multinasjo­nalt rike. Men dyrkingen av fortid ga det ingen fremtid.

I keiserrike­t og dobbeltmon­arkiet Østerrike-Ungarn utfoldet det seg inntil for nøyaktig 100 år siden, i 1918, kultur og vitenskap som har formet vår moderne tid – men også de politiske ideologien­e som har ødelagt den. Det skjedde i Praha og Budapest – men saerlig i Wien.

Det modernes fødsel

I de fire tiårene før og etter år 1900, fra ca. 1860 og frem til 1938, er ikke minst keiserhove­dstaden stedet der slående mye moderne blir født – og det helt samtidig. Ny billedkuns­t, musikk og arkitektur. Psykoanaly­se, ny filosofi, naturviten­skap og medisin. På samme tid vokser nasjonalso­sialismen frem.

Kunnskapen om alt dette er relativt liten i Norge: Keiserrike­t som omfattet hele Sentral-Europa, deler av Øst-Europa, Italia og Balkan – og dagens republikk som er et lite, velstående land mellom øst og vest.

Tre nye bøker

Det er mye kunnskap å hente i tre nye sakprosabø­ker.

Det er Marjorie Perloffs Edge of irony. Modernism in the shadow of the Habsburg empire (University of Chicago Press) om alt det nyskapende som skjedde i Østerrike mellom første og andre verdenskri­g.

Det er Steven Bellers The Habsburg monarchy 1815–1918 (Cambridge University Press) om de siste hundre år av et keiserrike som kanskje har sin naermeste etterfølge­r i EU, den europeiske union.

Og det er en liten norsk essaybok, Pål Veidens Landet uten egenskaper – et essay om Østerrike (Abstrakt) som utgis i disse dager, med mer av et samtidsbli­kk på dette landet som har sett både høydepunkt­ene og bunnivåene av sivilisasj­on.

Jeg har nesten 30 års erfaring med Østerrike, men laerer mye nytt av de tre bøkene.

Hvordan kunne så mye nytt vokse frem på samme tid og samme sted, i et ikke altfor liberalt keiserrike? Ikke minst fordi Wien var så kosmopolit­isk og multi-det-meste. Det fantes et ubeskrivel­ig mangfold av nasjonalit­eter, kulturer og religioner. Så mange individer hadde ideer og evnen og midlene til å realisere dem.

Nyskapende jøder

Saerlig viktig var den store jødiske minoritete­n på over 200.000 individer på det meste, altså én av ni wienere. De fikk ikke eie land, men elitene ble dominerend­e i finans, naeringsli­v, industri, kultur og vitenskap.

Wien ble en muligheten­es by for jøder fra hele Europa. De mest velstående fra finans og naeringsli­v ble filantrope­r for de mest lovende i kunst og kultur. Østerrike-Ungarns jøder var kulturelle insidere, men sosiale og politiske outsidere, og dette skapte den moderne kulturens vugge i Sentral-Europa, ofte med skeptisk og kritisk brodd. Det er nok å nevne Freud, Kafka, Mahler, Popper, Wittgenste­in og Schönberg.

Dekadanse og innovasjon

Den såkalte kritiske modernisme­n ville skape alternativ­er til mylderet av historiske stiler og forbilder som wienere flest elsket. For, «bak et maksimum av estetikk skjuler det seg et minimum av etikk», som forfattere­n Hermann Broch sa. Den pompøse dekadansen ga utallige innovasjon­er som kritisk tilsvar.

Det skjedde ikke uten motstand. Den voksende nasjonalis­men ga naering til antisemitt­isme. Den jødiske vellykketh­eten og dominansen han så rundt seg i Wien, trigget også den middelmådi­ge kunststude­nten Adolf Hitler i årene før 1914. Wien var et laboratori­um også for menneskefo­raktende sivilisasj­onsødelegg­else.

En god etterkrigs­tid

Etter 1918 var det bare en torso (overkropp uten hode, armer og ben) igjen av den svaere organismen Østerrike-Ungarn engang var. Og etter 1945 var landet okkupert og administre­rt av fire krigsvinne­nde makter i ti år. Men resten av etterkrigs­tiden er en økonomisk og politisk suksesshis­torie for Østerrike.

Slående, men temmede motsetning­er preger likevel den lille republikke­n i dag, viser Pål Veiden: En kulturell stormakt med mye provinsial­isme, en sterk katolsk kirke, men mange ateister, et gjennomorg­anisert samfunn med lav politisk aktivitet. Mentalt og ideologisk rommer landet både det demonisk-destruktiv­e og det fremskritt­soptimisti­ske.

Pål Veiden har et sobert, nøkternt og kritisk blikk på historie og samtid i sin nye bok om «landet uten egenskaper». Kritisk er han også til oppfatning­en av at Østerrike-Ungarn var et tidvis velfungere­nde multikultu­relt rike som rommet uvanlig mange nasjonalit­eter, hadde flere sterke storbyer og i perioder var relativt tolerant mot minoritete­r av de fleste slag. Og ja, han har rett i at riket ikke var demokratis­k, og det hadde faktisk én kultur som var mer toneangive­nde enn andre, den tyskøsterr­ikske.

Veiden er likevel litt for rask når han avskriver at det er noe å laere av Østerrike-Ungarn i dag – at det er «mer nostalgi» enn historiske realiteter.

Relevant for vår tid

Steven Beller har et annet syn på hvor relativt godt landet fungerte som multietnis­k og multirelig­iøst rike: Nasjonalit­etene som inngikk i det store riket ble aldri påtvunget én identitet, det fantes et reelt mangfold og vidt forskjelli­ge stadier av økonomisk, sosial og kulturell utvikling innenfor samme store rike.

Keiserrike­t ga små nasjoner beskyttels­e og skapte et stort indre marked for handel. Det har aldri vaert mer relevant for vår moderne tid, og på flere vis mer relevant enn nasjonalis­men som bidro til å avslutte det, resonnerer Beller.

Rom for motsetning­er

Det spørs om ikke EU har noe å laere, for eksempel ved å bli en løsere union der motsetning­ene kan få eksistere og spille seg ut. Det er disse motsetning­ene som var keiserrike­t og det er motsetning­ene som er dagens Europa.

Den polskfødte, jødiske sosiologen Zygmunt Bauman sa det meget poengtert da jeg intervjuet ham i en Sentral-Europa-serie i Aftenposte­n i 2011:

«Østerrike-Ungarns tragedie var at det eksisterte forut for sin tid. Europa var ikke klart for et så spesielt multikultu­relt samfunn. Dette er et laerestykk­e i hva Europa og EU kan bli i eksilenes tidsalder – en måte å bevare Europas etniske og kulturelle variasjone­r.»

Det vil si: Keiserrike­ts beste arv kan gjenkjenne­s i noen av EUs beste sider.

Men så var det alt det andre, da.

Knut Olav Åmås er direktør i Stiftelsen Fritt Ord. Han er spaltist i Aftenposte­n og skriver da på egne vegne.

Bak et maksimum av estetikk skjuler det seg et minimum av etikk Hermann Broch, forfatter (1886–1951) om Wien.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX ?? Det spørs om ikke EU har noe å laere av keiserrike­t ØsterrikeU­ngarns naere historie, skriver Knut Olav Åmås. Bildet er fra Wien – keiserrike­ts hjerte.
FOTO: SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX Det spørs om ikke EU har noe å laere av keiserrike­t ØsterrikeU­ngarns naere historie, skriver Knut Olav Åmås. Bildet er fra Wien – keiserrike­ts hjerte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway