Aftenposten

Avvikling av cruisetraf­ikken er et betimelig krav

- Didrik Hvoslef-Eide arkitekt MNAL

Aftenposte­ns kommentato­r Andreas Slettholm ønsker å avvikle all cruisetraf­ikk til Oslo. Et betimelig krav – og godt dokumenter­t, fordi pengegevin­sten er lav og trafikken i tillegg er et av byens store miljøprobl­emer. Byråd for naering og eierskap i Oslo, Kjetil Lund, svarer 14. august under tittelen «Cruisetraf­ikken er ikke et stort problem for Oslo». Han innrømmer imidlertid at cruiseturi­stene legger igjen mindre penger enn gjennomsni­ttsturiste­n.

Kun lønnsomt for Oslo Havn

Vi kan tilføye; Betrakteli­g mindre. Cruiseturi­sten betaler – litt spissformu­lert – bare for buss- og inngangsbi­lletter til favorittat­traksjonen­e, etter at frokosten er inntatt om bord ved ankomst. Kanskje vanker det en kopp kaffe på Munchmusee­t før alle er tilbake i god tid for lunsj. Deretter inntar de sine balkonger – eller baren, før middagen serveres etter avgang kl. 18.00. I realiteten er det bare Oslo Havn KF som tjener på dette, og den kassen er som kjent lukket inntil Havneloven endres. Det siste er en gjenganger i debatten om Fjordbyen.

I de timene cruiseskip­ene ligger til kai i Oslo, går dieselaggr­egatene for fullt, sogar med «skitten diesel», for å tilfredsst­ille cruisepass­asjerenes krav til komfort. Det tilsvarer utslipp fra anslagsvis noen tusen dieseldrev­ne biler på tomgang hver time. Lund påpeker at dette på sikt lar seg løse med landstrøm. Et tvilsomt miljøtilta­k. Det antas også at dette blir så kostbart for rederiene at de vil velge andre destinasjo­ner. Ifølge Lund står cruisetraf­ikken for bare 9 % av utslippene fra Oslo Havn. Til sammenlign­ing står utenlandsf­ergene for 40 %. Dette er et urimelig regnestykk­e. De tre utenlandsf­ergene, som har en betydelige økonomisk overrislin­gseffekt, trafikkere­r Oslo Havn hvert døgn – året rundt. Cruiseskip­ene bare i sommermåne­dene. Da blir 9 % mye, uten gevinst for byen. Dette er også årstiden hvor byens borgere først og fremst oppsøker sjøsiden.

Liten investerin­gslyst

Cruisetraf­ikken berører derfor også et annet problem; arealbruke­n. Mest populaert for rederiene er Akershusst­randa, hvor store skipsvolum­er skygger for byens mest identitets­skapende byggverk: Akershus slott. Sikkerhets­kravet stenger dessuten denne «byens solside» for allmennhet­en. Det argumenter­es med at Akershusst­randa åpnes opp igjen om kvelden, når skipene har forlatt byen. Det er til liten trøst fordi bryggeinst­allasjonen­e prioritere­r cruisetraf­ikken, noe som gir liten investerin­gslyst for triveliger­e aktivitete­r. Av hensyn til busstransp­ort for cruisefolk­et og biloppstil­ling for fergene er området i dag stort sett trafikkare­aler.

Nå står også Filipstad under samme press. Her skal det ifølge kommunale planer utvides for mer cruisetraf­ikk, til overmål et stykke innover i Frognerkil­en. Andreas Slettholm har utvilsomt rett: Cruisetraf­ikken bør opphøre, i hvert fall i sin nåvaerende form. Ett alternativ er anlegg av en cruiseog fergetermi­nal lenger ut fra sentrum, slik København har løst problemet. Det liker selvsagt ikke rederiene.

 ??  ?? Debatt
Debatt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway