Aftenposten

I morgen er den store kontrollda­gen – her vil politiet stå

- WASIM RIAZ

Hvert år ved skolestart politiet er til stede ved de fleste skolene i Oslo for å kontroller­e trafikken. Likevel blir det skrevet ut over tusen forelegg og gebyrer.

I morgen starter årets Aksjon skolestart, som skal sørge for at skoleeleve­ne får en trygg skolevei. Aksjonen varer i to uker.

Her er noen av skolene i Osloområde­t der politiet skal ha kontroller i morgen:

Ila skole, Ruseløkka skole, Bolteløkka skole, Møllergata skole, Heggedal skole og Vardåsen skole (de to sistnevnte ligger i Asker kommune).

– Svaert mange førsteklas­singer ser frem til skolestart. De yngste barna har en trafikkfor­ståelse som ikke er godt nok utviklet. Derfor må alle bilister ta mer hensyn i trafikken, saerlig de som kjører forbi skoler, sier Finn Erik Grønli, fungerende leder for trafikk- og sjøtjenest­e i Oslo politidist­rikt.

Mobilbruk på topp

Aksjon skolestart ble lansert i 1997, samtidig med at det ble innført skolestart for 6-åringer. I starten var det mange som ble tatt for råkjøring. De siste årene har stadig flere fått forenklet forelegg for mobilbruk.

I fjor fikk 586 førere forelegg for bruk av håndholdt telefon under kjøring. Det tilsvarer en av tre reaksjoner i fjor. Forelegg for ulovlig mobilbruk er 1700 kroner. – Nå har man nesten hele livet sitt i mobiltelef­onen, noe som har ført til økt mobilbruk. Mange bruker telefonen under kjøring, noe som kan vaere svaert farlig, sier Grønli.

Det britiske forbrukerm­agasinet «Which?» fikk for noen år siden utført tester som viser at sjåfører som tekster på mobilen mens de kjører, er like uoppmerkso­mme som sjåfører med 0,8 i promille.

1588 reaksjoner i fjor

I løpet av de to neste ukene vil så å si alle skoler i Oslo-området få besøk av politiet.

Fem førere mistet førerkorte­t i forbindels­e med Aksjon skolestart i fjor. Alt i alt ble det reagert mot 1588 førere. Totalt ble 4142 kontroller­t, noe som er 20 prosent faerre enn i 2016.

– Tallene vil variere fra år til år, avhengig av hvor store mannskaper vi har tilgjengel­ig og hvilke andre oppgaver vi skal utføre. I år ser det ut til at vi har tilstrekke­lige mannskaper til å utføre kontrollen­e, sier Grønli.

– Dere startet med dette for over 20 år siden. Likevel blir 1500 førere tatt hvert år. Hva sier du til det?

– Det viser jo at det er behov for kontroller. Blant annet fordi det kommer nye bilførere hele tiden. Og så er det mange som kanskje ikke tenker over dette før de blir stoppet i en kontroll, svarer Grønli.

– Stopp et stykke unna

Han minner samtidig om at veldig ofte er det foreldre som skal levere og hente barna som skaper farlige situasjone­r på skoleveien­e.

– Det blir fort uoversiktl­ig når mange foreldre skal stoppe rett ved skolene for å sette av barna. Foreldrene kan for eksempel stoppe et stykke unna skolen og følge barna til fots. Barna kan også gå den siste delen av skoleveien sammen med andre barna som pleier å gå til skole, råder Grønli.

 ?? FOTO: WASIM K. RIAZ ?? Flere tusen kjøretøy vil de neste to ukene bli kontroller­t langs skoleveien­e i Osloområde­t. Dette bildet ble tatt i forbindels­e med Aksjon skolestart for noen år tilbake.
FOTO: WASIM K. RIAZ Flere tusen kjøretøy vil de neste to ukene bli kontroller­t langs skoleveien­e i Osloområde­t. Dette bildet ble tatt i forbindels­e med Aksjon skolestart for noen år tilbake.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway