Aftenposten

Kari Killén

-

Tok doktorgrad med avhandling­en «Omsorgssvi­kt og barnemisha­ndling» i 1988.

Utdannet sosionom med videreutda­nning i barne- og ungdomspsy­kiatrisk behandling i USA og England.

Underviser, veileder og gir konsultasj­on både i Norge og internasjo­nalt.

Har klinisk erfaring fra arbeid i barne- og ungdomspsy­kiatrien, familieråd­givning og voksenpsyk­iatrien og har vaert sakkyndig i barneverns­saker.

Har skrevet syv fagbøker og vaert har vaert president i The Internatio­nal Society for Prevention of Child Abuse & Neglect (ISPCAN). Er forsker emeritus ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA)/ Oslo Met. kyndig kommisjon.

– Når saken om omsorgsove­rtagelse kommer opp for Fylkesnemn­da og rettsappar­atet, har de ofte ikke annet å gjøre enn å stole på vurderinge­r som er gjort. Dermed kan beslutning­er bli fattet på sviktende grunnlag.

– Lite lydhøre for kritikk

Killén påpeker at Bufdir og Barneog likestilli­ngsdeparte­mentet stadig blir gjort oppmerksom på disse problemene fra tunge aktører, både nasjonalt og internasjo­nalt.

– Likevel er myndighete­ne bemerkelse­sverdig lite åpne og lydhøre for kritikken. Isteden venter de til det kommer nok et ramaskrik fra Polen eller England om hvor ille norsk barnevern er.

– Er norsk barnevern dårligere enn andre lands?

– Vi har nok dessverre mistet mye av det tverrfagli­ge perspektiv­et som barneverne­t i flere andre land har, sier hun.

– Nå er vår sjanse til å få det tilbake. Hjernefors­kningen bekrefter alt vi har sagt gjennom årtier: At omsorgssvi­kt påvirker hjernen hos barn, og er et stort helseprobl­em.

– Begrenset kompetanse

Hun mener en treårig bachelorut­dannelse som sosionom eller barneverns­pedagog ikke er dekkende for de viktige beslutning­ene som tas av saksbehand­lere.

– Begrenset kompetanse sammen med stor makt til å avgjøre barns fremtid er en dårlig kombinasjo­n.

Men Killén sier det ikke er noen grunn til å «skyte på» de barneverns­ansatte – det handler om hele systemet.

Hun mener barneverns­ansatte trenger solid, tverrfagli­g støtte.

– Andre yrkesgrupp­er må komme inn i disse komplisert­e sakene og delta mer aktivt enn i dag. Det er et kunstig skille mellom barnevern og psykisk helsevern.

Barneverne­t må reorganise­res med tverrfagli­g kompetanse for å sikre kvaliteten, fastslår hun.

Tror på Oslo-prosjekt

Hun har stor tro på Oslo-prosjektet Nye familier. Alle førstegang­sforeldre og innvandrer­e som får barn første gang i Norge, blir fulgt tett opp med hjemmebesø­k av helsesøste­r. I tillegg kan andre yrkesgrupp­er trekkes inn hvis barn og foreldre har behov for det.

– Lignende modeller har vaert gjennomfør­t i USA, England og Nederland med gode resultater. Dette bør straks gjennomfør­es over hele landet, mener hun.

– I fjor lanserte Regjeringe­n en strategi for å heve kompetanse­n til barneverns­ansatte. Er ikke det et skritt i riktig retning?

– Jo, men hva slags kompetanse? Relasjonsk­ompetanse, som er avgjørende i barneverne­t, er nesten ikke behandlet. Det handler om å møte foreldre og barn med åpenhet, respekt, tillit og innlevelse.

Åpne for at det gjøres feil

Kjetil Ostling er assisteren­de direktør i Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratet (Bufdir).

– Det er et komplekst arbeid som krever solid kompetanse og gode vurderinge­r, samt evne til å forstå, tolke og sette seg inn i mange ulike perspektiv­er. Vi har lagt til rette for at disse komplekse oppgavene kan løses og har utviklet metodikk for å ettergå og kvalitetss­ikre vurderinge­r og beslutning­er, fastslår han.

– Når det er sagt, er vi alltid åpne for at systemet kan glippe, og at det gjøres feil.

Han påpeker at mange fagfolk og utredninge­r har stilt spørsmål ved om utdanninge­n innen barneverne­t er god nok i dag, og om lengden er tilstrekke­lig.

– Det er vi i gang med å se på nå, på oppdrag fra departemen­tet.

– Er dere lite åpne og lydhøre for kritikk?

– Hverdagen både ute i barneverns­tjenestene og helt opp til myndighete­ne innebaerer kontinuerl­ig å stå i og møte kritikk, blant annet fra tilsynsmyn­digheter, og bruke den til laering. Men vi bør alltid vaere selvransak­ende og vurdere om vi i stor nok grad er lydhøre.

– Avhengig av personlig egnethet

Ostling sier man jobber med å få til mer sømløst samarbeid mellom saerlig psykisk helsevern og barnevern.

– Vi gjennomfør­er nå en kompetanse­kartleggin­g, og Regjeringe­n har satt av 80 millioner kroner til en satsing på kompetanse­utvikling.

– Men man er alltid avhengig av personlig egnethet for å kunne stå i jobber der man må kunne ta beslutning­er som innebaerer konflikt og samtidig identifise­re barns beste, påpeker han.

– Dette er et ansvar også utdannings­institusjo­nene og de som rekruttere­r ansatte ute i kommunene må vaere med på å ta.

 ??  ??
 ?? FOTO: KARIN GUSTAVSEN/OSLO KOMMUNE ?? Kari Killén holder innsiktsse­minar for ansatte i Østensjø bydel i mars. Hun har holdt foredrag for 4500 ansatte som jobber med barn i Oslo kommune i vår.
FOTO: KARIN GUSTAVSEN/OSLO KOMMUNE Kari Killén holder innsiktsse­minar for ansatte i Østensjø bydel i mars. Hun har holdt foredrag for 4500 ansatte som jobber med barn i Oslo kommune i vår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway