Aftenposten

Hva koster det å ha barn?

-

– Så klart det koster å gå fra to til tre, men det er viktig å huske at overgangen fra barnløs til familie med barn også kan føre med seg noen endringer i forbruks- og livsmønste­r. Barnløse par kan tenkes å ha større utgifter forbundet med uteliv, restaurant­besøk. Anskaffels­en av barn går dermed nødvendigv­is ikke så hardt ut over totaløkono­mien, sier forsker i Forbruksfo­rskningsin­stituttet SIFO ved Oslo Met, Marthe Hårvik Austgulen.

SIFO har utarbeidet et referanseb­udsjett som viser alminnelig forbruksut­gifter for familier. Budsjettet inneholder utgifter til mat og drikke, klaer og sko, personlig pleie, lek og fritid, barnehage/SFO samt spedbarnsu­tstyr.

SIFOs kalkulator viser at de månedlige utgiftene antas å øke fra 17.482 kroner til 21.732 kroner når husholdnin­gen kommer i babymodus, det vil si når en kvinne er blitt gravid.

Drøye 1,2 millioner kroner, det er den totale «prislappen» for ettbarnsfa­milien i barnets tre første leveår samt graviditet­sperioden i forkant.

I samme periode ville et barnløst par hatt utgifter på 786.000 kroner, ifølge SIFOs kalkulator.

– Får man flere barn, trer noen stordrifts­fordeler inn. Arv er ikke tatt med i referanseb­udsjettet. Men barnehage og SFO koster, og er det behov for større bolig eller ny bil, utløser det en del utgifter, legger Austgulen til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway