Aftenposten

Uenige om NM-reglene

Gjert Ingebrigts­en tror det er umulig for sønnene å vinne kongepokal­en. De siste 20 årene tyder på at han har rett.

- NICHOLAS BERGH

«Jeg tror aldri vi vil komme til å vinne en kongepokal».

Det sa Gjert Ingebrigts­en til TV 2 tidligere i NM på Byrkjelo. Bakgrunnen er at kongepokal­en deles ut til den mannlige og kvinnelige utøveren som presterer best i NM. De to pokalene deles ut i tillegg til NM-gullene i de 22 ulike enkeltøvel­sene.

Gjert Ingebrigts­en er imidlertid motstander av reglene. Han mener det ikke går an å sammenlign­e en øvelse der man må yte maksimalt med øvelser der taktikk er inne i bildet – for eksempel 1500 meter.

Etter å ha lekt seg videre i semifinale­n på 800 meter lørdag, gikk også Filip Ingebrigts­en langt i å antyde at han er sjanseløs på kongepokal­en.

– Kongepokal­en er for de øvelsene der det ikke er så mye taktikk. Det er NM-gull som gjelder. Kongepokal­en har vi løpere egentlig aldri brydd oss så mye om, sa Ingebrigts­en til arrangøren­s reporter.

Slik er regelen formulert

Under punkt 31.2 i NM-reglene blir utdelingen av kongepokal­en forklart.

«Pokalene deles ut til dem som har gjort de beste prestasjon­ene. En komité på tre medlemmer vurderer prestasjon­ene og avgjør etter skjønn hvem som skal tildeles de to pokalene», heter det.

De tre medlemmene i komiteen er visepresid­ent i friidretts­forbundet Anne Farseth, leder for statistikk­utvalget Jo Nesse og generalsek­retaer Kjetil Hildeskor.

– Reglene pleier ikke å skape diskusjon, men av og til er det diskusjon om rett person fikk kongepokal­en, forteller Hildeskor.

Ingen menn har klart det på 20 år

Under NM i Sandnes i fjor var Jakob Ingebrigts­en en kandidat til å vinne kongepokal­en for herrer. Til slutt var det imidlertid Karsten Warholm som vant – for tredje året på rad.

Det er i tråd med trenden.

De 20 siste årene har ingen mannlige mellomelle­r langdistan­seløpere vunnet kongepokal­en. Sistemann som klarte det, var Jim Svenøy, som spesialise­rte seg på 3000 meter hinder, i 1997.

På kvinneside­n er bildet litt annerledes. Tekniske øvelser og sprint hadde riktignok dominert i syv år før Karoline Bjerkeli Grøvdal vant i fjor, men de siste 20 årene har også langdistan­seløperne Gunhild Halle Haugen og Susanne Wigene vunnet.

– Det er sjelden langdistan­seløpere vinner kongepokal­en. Hva tenker du om det?

– Det er bare ett år siden en langdistan­seløper vant (Grøvdal, journ.anm.). Så det er mulig. Det varierer hvem som har de beste prestasjon­ene, sier Hildeskor.

Derfor er kongepokal­en så viktig

Hildeskor vil ikke gå inn på vurderinge­n av årets kongepokal­vinnere, men understrek­er altså på generelt grunnlag at det er mulig for mellom- og langdistan­seløpere å vinne. I motsetning til Gjert Ingebrigts­en, er Hildeskor sikker på at Team Ingebrigts­en én eller annen gang vil reise hjem fra et NM med en kongepokal.

I år er Ingebrigts­en-brødrene naturlige kandidater på herresiden – sammen med Karsten Warholm.

Alle de utøverne har EM-gull på CV-en, men den tidligere sprinteren John Ertz-

Kongepokal­en har vi løpere egentlig aldri brydd oss så mye om

q

Filip Ingebrigts­en

gaard tror likevel kongepokal­en betyr noe for dem.

– For disse, som akkurat har vunnet EMgull, er ikke NM-gullet nødvendigv­is det viktige – det er kongepokal­en. Den går på tvers av alle øvelser, og du får en anerkjenne­lse for å vaere best av alle, forklarer Ertzgaard.

– En internasjo­nal medalje henger selvfølgel­ig høyere, men når de først er her i NM, henger kongepokal­en høyt, legger han til.

Selv tok Ertzgaard – som i dag er idrettslig leder i Tjalve – kongepokal­en i 2000. Han mimrer med glede tilbake til den vennskapel­ige rivaliseri­ngen med OL-vinner Vebjørn Rodal.

– Det er noe av det jeg setter veldig høyt på merittlist­en. Det er den fremste friidretts­utøveren i mesterskap­et som får den. Og i det selvskapet jeg vant i, med blant andre Geir Moen og Vebjørn Rodal, er det klart jeg var veldig, veldig fornøyd, sier Ertzgaard.

Avslutning­sseremonie­n for friidretts-NM starter etter planen i dag klokken 15.25.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Gjert Ingebrigts­en tror ikke sønnene hans kan vinne kongepokal­en.
FOTO: NTB SCANPIX Gjert Ingebrigts­en tror ikke sønnene hans kan vinne kongepokal­en.
 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? Jakob Ingebrigts­en tok lett gull på 1500-meteren i går.
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX Jakob Ingebrigts­en tok lett gull på 1500-meteren i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway