Aftenposten

Henrik Christians­en

-

Født: 9. oktober 1996

Klubb: Skjetten, på vei til Lambertset­er Meritter: To EM-sølv og tre bronse. 5. plass i VM som best. Tok historiens første NM-gull i Open Water. Har et lager av gull innendørs. Kåret til Årets gjennombru­dd på Idrettsgal­laen i 2016.

skulle bli en kamp:

– Bølgene suger. Du ligger der og prøver å svømme ut taket ordentlig, men bølgene slår deg i ansiktet. Det var tung sjø.

– Men hvorfor har du gnagsår i nakken?

– Det er våtdrakten som gnisser. Neste gang får jeg tenke på å løse det problemet.

Blir en bedre svømmer

21-åringen mener at havsvømmin­g kan gjøre ham til en bedre utøver i bassenget.

– Det er sånn veldig mange av konkurrent­ene driver med. Langdistan­se er langdistan­se. Han som vant EM på 1500 meter, holder på slik. Alle sier at det passer godt, for vi har mer fart i kroppen.

På forhånd var han nysgjerrig på tiden og hvordan det ville vaere å svømme i flokk, og fem km i åpent hav, men noen flokk ble det aldri for hans del. Han var rett og slett for god.

Bak kjempet psykolog Knut Ivan Rasmussen mot Håkon Syrrist i kampen om de øvrige medaljene. Rasmussen, som hjelper judoutøver Martin Thiblin til et bedre liv som utøver, viste at han har noe å fare med i svømming.

Unge og gode

I kvinneklas­sen var vinnerne av seniorklas­sen alle juniorer. June Urdahl Kvalheim fra OI, stakk fra på tiden 1.09,54.

– Det var mye bølger, så jeg ante ikke hvor de andre var i vannet. Jeg hadde ikke kontroll. Dette blir en annen form for svømming enn i bassenget, men mer spennende, sier 19-åringen som lot tønsbergje­nta Maiken Sofie Byman ta sølvet, og Skjettens Mari Moen bronsen.

Musikeren Ole Paus fikk se datteren Emilie Paus ende på sjetteplas­s. Hun svømmer vanligvis for arrangørkl­ubben Oslo idrettslag.

Sikkerhete­n aller viktigst

Overdommer Rune Gran hadde en oppfordrin­g til NM-deltagerne før start: «Dere må ikke drukne hverandre.» Han forklarer:

– Dette er en konkurrans­e og svømmerne ligger tett. Er man uforsiktig, kan den som får en svømmer over seg, gå under. Det er mye strøm og bølger, men vi tar sikkerhete­n meget alvorlig. Livreddern­e vil i verste fall dra NM-deltagerne opp av vannet.

Utenom NM var det også klasse for aktive og mosjoniste­r på 1000 og 2000 meter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway