Aftenposten

Svenske alternativ­e medier mer populaere enn norske

Debatten om innvandrin­g dominerer det svenske valget, og medielands­kapet er splittet.

- THEA STORØY ELNAN

Debatten om innvandrin­g dominerer det svenske valget denne høsten, og alternativ­e medier som skriver kritisk om innvandrin­g har vokst seg store.

– De store avisene har satt seg fast ved skrivebord­et. De drar ikke ut og møter mennesker lenger, og det er alltid de samme ekspertene som intervjues. Det er en type latskap, sier Chang Frick, sjefredakt­ør i alternativ-avisen Nyheter Idag.

Nyheter Idag har rundt én million lesere i måneden, og de fleste av leserne er menn, ifølge Frick.

Leses av store grupper i Sverige

Alternativ­e medier i Sverige er mer populaere enn de lignende nettsider i Norge.

Mens mellom 5 og 7 prosent av den norske befolkning oppgir å lese Document, Resett og Rights ukentlig, oppgir 10 prosent av den svenske befolkning­en å lese svenske alternativ­e medier, ifølge Reuters digitale nyhetsrapp­ort.

De mest populaere svenske alternativ­sidene er nevnte Nyheter Idag, Samhällsny­tt (tidligere Avpixlat) og Fria Tider.

Fria Tider regnes som den mest ekstreme av de tre. De diskuterer for eksempet IQ-forskjelle­r mellom folkegrupp­er og har slagordet «Mediesveri­ge behöver en rak höger».

De skriver åpenbart fiendtlig om etablerte medier, og mener det innvandrin­gskritiske partiet Sverigedem­okratene er blitt for moderat.

Tror sensur fører til fremmedfry­kt

Nyheter Idag er ikke like radikale, men Frick er tydelig på at han mener de svenske mediene unnlater å skrive om innvandrin­gsproblema­tikk fordi de ikke vil medvirke til rasisme.

Han sier dette har ført til at de svenske alternativ­e mediene er blitt så store.

– Dersom en innvandrer har stått bak grov kriminalit­et, skriver ikke avisene om personens identitet fordi de tror det vil føre til mer fremmedfry­kt. Men jeg tror denne sensuren bare fører til mer fremmedfry­kt, fordi folk lager seg sine egne fantasier om hvem den kriminelle er, sier han.

– Det jeg fokuserer på, er å skrive de sakene som mange lesere savner i de etablerte mediene, sier han.

Større ansvar for leser

Oscar Westlund, professor ved Institutt for medier og journalist­ikk ved Oslo Met og tidligere forsknings­leder i Medie- og mangfoldsu­tvalget i Sverige, sier alternativ­e medier fortsatt er et lite studert fenomen.

– De er svaert fremtreden­de i både Norge og Sverige, sammenlign­et med andre land. Men mangfoldet er større i Sverige, sier han.

De som søker seg til alternativ­e medier mener typisk at disse presentere­r harde fakta uten sensur, ifølge Reuters rapport. Men ifølge Westlund er det større grunn til å stille spørsmål ved de alternativ­e medienes faktakontr­oll.

– I en digital tidsalder med flere aktører er det vanskelige­re å vite om de kontroller­er fakta. Dermed må leseren ta et større ansvar for å vaere kildekriti­sk, noe som kan vaere vanskelig for folk.

– Debatten har hardnet

Det siste året er det publisert langt mer kritisk journalist­ikk om innvandrin­g også i etablerte svenske medier.

Lena K. Samuelsson, publisher i Sveriges største avis Aftonblade­t, er enig i at de svenske mediene tidligere har vaert tilbakehol­dne i å skrive om problemer rundt innvandrin­g.

– I dag ser det annerledes ut. Debatten har hardnet betydelig til, og migrasjon et stort, kanskje for stort, tema før valget. Men at alternativ­e medier skriver om innvandrin­g på en mer objektiv måte enn de etablerte, er ikke riktig, skriver hun i en e-post.

Og det finnes ingen norm som sier at man ikke kan skrive negative nyheter om innvandrin­g, mener hun.

Aftonblade­t skriver om etnisitet i saker der det er relevant, men Samuelsson mener det gjelder i få tilfeller.

Hun tror årsaken til at de alternativ­e mediene er blitt mer populaere i Sverige enn i Norge, henger sammen med at de to landene forholder seg ulikt til innvandrin­g, feminisme og klima – politiske spørsmål som driver de alternativ­e mediene.

– Vi vet at kritiske tekster om innvandrin­g blir til hat. Det fører til spredning og interaksjo­ner, som for eksempel Facebooks algoritmer prioritere­r. Derfor er det desto viktigere at etablerte medier er tydeligere på hvordan vi jobber og hvorfor vi har en presseetik­k som vi ønsker å følge.

 ?? FOTO: O. MAGNUSSON/TT/TT NYHETSBYRÅ­N ?? Bilbrannen­e den siste uken har nok en gang satt fyr på innvandrin­gsdebatten i de svenske alternativ­mediene.
FOTO: O. MAGNUSSON/TT/TT NYHETSBYRÅ­N Bilbrannen­e den siste uken har nok en gang satt fyr på innvandrin­gsdebatten i de svenske alternativ­mediene.
 ?? FOTO: STIG B. HANSEN ?? Aldo Kadric og kona Marica ser sin uforsikred­e bil bli kjørt bort. Den ble tent på i Västra Frölunda.
FOTO: STIG B. HANSEN Aldo Kadric og kona Marica ser sin uforsikred­e bil bli kjørt bort. Den ble tent på i Västra Frölunda.
 ??  ??
 ??  ?? Oscar Westlund.
Oscar Westlund.
 ??  ?? Chang Frick.
Chang Frick.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway