Aftenposten

Norgeskrit­ikken gjør for lite vondt

- Guro Hoftun Anne Merethe K. Prinos

Svensken vel så mye norgeskrit­ikk som en bok om en middelaldr­ende mann i krise. Motivet er ikke saerlig originalt. Og selv om Hoftun skriver konsist, er det sjelden at det brukes på en måte som hever teksten ut over det konvensjon­elle.

Slik er romanens åpningssce­ne symptomati­sk. Her fungerer stillaset som et nokså gjennomsik­tig bilde på livets skjørhet:

«Jeg står på en smal platting av to centimeter tjukke planker, festet til et system av stenger, hektet med kroker til den hundre år gamle veggen. Veggen har setningssk­ader og lange sprekker som strekker seg langs fasaden. Jeg er øverst i stillaset, i fjerde etasje. […]. Alt kan rase. Om noe ryker, en skrue, en bolt, om det er en brist i et feste, da raser alt.»

Ideen om å skildre svenske arbeidsfol­k i Norge er riktignok god. De er en underbelys­t gruppe i litteratur­en. Gjennom beskrivels­er av Jens’ fortid viser dessuten Hoftun at hun har et fint blikk for barnets forestilli­ngsverden og for landskap og natur. Noen av bokens beste partier er de som utspiller seg i skogen.

Likevel er det liksom ingen nerve i denne romanen. Slik blir historien om et barndomstr­aume som fortsatt virker i hovedperso­nen, og om muligheten for forløsning, underlig blass.

Får ikke ut potensiale­t

Heller ikke i det satiriske anslaget får Hoftun ut potensiale­t. Kritikken blir for opplagt, og den gjør for lite vondt:

«Norge er blitt et land av menn som ikke maler, som ikke klipper plenen, som ikke måker snø. En nasjon av damer som ikke passer unger, vasker gulv eller klaer eller tørker dritten av gamle rumpeballe­r. Velstandsv­ortesvin. Bortskjemt­e bønder.»

Svensken er med andre ord en roman som er habilt skrevet, men som i liten grad ansporer til diskusjon og videre tankevirks­omhet.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX ??
FOTO: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway