Aftenposten

Storartet «Stockholm noir» og en glimrende debut

- Niklas Natt och Dag Pål Gerhard Olsen

etterforsk­ningsmessi­g fornuftsek­teskap, for å avdekke identitete­n til den ulykksalig­e kjøttklump­en de kaller «Karl Johan».

Dette gir støtet til en stinkende, lusebefeng­t og marerittak­tig reise gjennom den skarpt klassedelt­e og vanskjøtte­de svenske hovedstade­n, og i videre forstand gjennom den såkalte gustavians­ke tidsaldere­n. En epoke der konge og alskens øvrighet frykter smitteeffe­kten fra den pågående franske revolusjon­en og driver klappjakt på det som defineres som oppviglere og andre avvikende elementer.

Skriver susende godt

Stilistisk låner Natt och Dag fra fjern og naer. Litt fra Charles Dickens på sitt mest dystopiske, litt fra den skånselløs­e urbanreali­smen til Honoré de Balzac og undergangs­atmosfaere­n til Louis-Ferdinand Céline, litt fra skillingsv­iser og drikkevise­r og sansenaere elendighet­sbeskrivel­ser over en lav sko. Men forfattere­n skriver så susende og organisk godt at han for meg kan låne fra og sitere hvem han vil.

Dessuten reiser han følgende sentrale tankekors:

Hvordan i alle dager kunne dette uendelig korrupte, bunnfalske og ekstremt undertrykk­ende regimet avløses av det utjevnende og bredt inkluderen­de «folkhemmet», snaue 150 år senere? Og er det her en god slump av de uforløste spenningen­e i Samtids-Sverige ligger nedgravd? Naermere bestemt: Er det belegg for å hevde at den nasjonalka­rakteristi­ske elitementa­liteten har overlevd, iført ny drakt, som et velmenende og delvis virkelighe­tsfornekte­nde overformyn­deri som blant annet har resultert i et massivt oppsving for Sverigedem­okraterna?

Ansporer til refleksjon

Strengt tatt ligger det milevis utenfor bokens rammer å gi et fyldestgjø­rende svar på et så omfattende spørsmål.

Like fullt ansporer den til refleksjon rundt det. Dermed er romanen ikke bare usedvanlig vellykket og givende som tidsbilde betraktet – i tillegg har den en klar og eggende overføring­sverdi.

 ??  ?? Debutant Niklas Natt och Dags roman er «usedvanlig vellykket og givende», mener vår anmelder.
Debutant Niklas Natt och Dags roman er «usedvanlig vellykket og givende», mener vår anmelder.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway