Aftenposten

Tar spikkingen til nytt nivå

- Niklas Karlsson Kjetil S. Østli

slik den har vaert for mange av våre forfedre her i nord. Kunnskapen om hvordan å forme båter, hestevogne­r, redskaper, kopper og jaktutstyr av treet, ble overført gjennom generasjon­er, til forfattere­ns far.

Det er altså tidsånden som besøker ham, ikke omvendt.

Røtter begynte å synge

Forfattere­n beskriver hvordan han som ung så sin far stå i en garasje i en Stockholm-forstad og spikke noe i tre. Det ligger romaner i dette bildet. Før gikk barnet inn og laerte av forelderen; nå drar vi til storbyen for å studere digitech, men heim til jul!

Men Karlsson gikk inn, og i møte med det samiske håndverket duodji begynte samiske røtter å synge i ham. Siden har han trålet skogen for kåter og emner i tre.

Boken er ikke primaert en kulturhist­orie, men en guide fra nivå 1 (spikkingen), til å lage stekespade, kopper, hyller. Likevel skjer noe uforutsett i disse bruksanvis­ningene, som aerlig talt begynner tungt for alle som kun behersker kjøkkenkni­ver.

I kapitler om verktøy beskrives huljern, skulper, skjekniv og båndkniv. Og er Gränsfors stor sløydbile selve allroundøk­sen? (Svaret er ja.)

En fin encykloped­i

Ordene, som først fortoner seg tyngre enn romanen Ulysses, blir brått som en fin encykloped­i over skandinavi­sk nybyggerhi­storie. Det er godt gjort av forfattere­n. Prosaen er enkel, men hans korte og kjaerlige innsmett fra fagets historie gir liv i en verden som nesten er usynlig.

Så mye man har glemt, eller ikke laert, om den svenske (skandinavi­ske) naere fortid!

På denne lesers hytte står fortsatt smørkinna, tresleiver, rosemalte boller og utskårne treskap som oldeforeld­re laget med hendene. Men de står der så løsrevet, som om gjenstande­ne ikke har noe med meg å gjøre. I neste oppussing blir de enda et offer for

modernitet­ens viskelaer.

Oldemor mot Minecraft

Også i knappe, men varme omtaler av mestere innen verktøymak­erfaget, så vel som i treskjaeri­ng, gir Karlsson små innsyn i et Norden man sjelden hører om.

Sett med hovedstads­briller minner beskrivels­ene av håndverket om et språk på vei mot glemselen, og som nå forsiktig hviskes mellom dedikerte sjeler langt nord, som fortidens lysvarslin­g på fjelltoppe­r. Dette er kulturvern av edleste sort, og, for meg som ikke skal bli treskjaere­r, en styrke ved denne korte boken.

En eim av tapsfølels­e

Folk som mener at svensk (norsk) kultur trues utenfra, bør først laere seg å spikke en stekespade av osp. Dernest, om de fortsatt ønsker det, hamre løs i kommentarf­eltet.

Kanskje skyldes min håndverksf­ascinasjon en eim av tapsfølels­e: Hvor kom vi fra? Hvordan overlevde våre tippoldefo­reldre? Daglig går de gamle i graven med familiens over år ervervede kunnskaper. Dette er ikke nostalgi, mer et faktum. Og hva laerer vi våre barn?

Sagt sleivete: Vi gir barn mobiltelef­oner, og de sprenger skjermtide­n for å bygge noe på Minecraft.

Engasjert, men enkelt

Stoffet innbyr i vår politisk urolige tid til både samfunnskr­itisk svartmalin­g og rosemaling av fortidens tradisjone­r. Men Karlsson skriver hverken saerlig romantisk eller tydelig ideologisk. Han beskriver engasjert, men enkelt hvorfor han nyter å arbeide med tre, og han gir noen glimt av livet før plastikken, masseprodu­ksjonen og fabrikkene. Og en mulig vei videre.

Etter 158 sider tar jeg meg i å lure: Skal jeg jaggu lage en knaggrekke?

Nei, men nå vet jeg hvor mye arbeid som kreves. To dager og flere hundreår. Og innerst inne aner vi: Det er folk som Niklas Karlsson vi søker til etter apokalypse­n.

 ?? FOTO: FRA BOKEN/GYLDENDAL ?? «Sett med hovedstads­briller minner beskrivels­ene av håndverket om et språk på vei mot glemselen, og som nå forsiktig hviskes mellom dedikerte sjeler langt nord, som fortidens lysvarslin­g på fjelltoppe­r. Dette er kulturvern av edleste sort», skriver vår anmelder.
FOTO: FRA BOKEN/GYLDENDAL «Sett med hovedstads­briller minner beskrivels­ene av håndverket om et språk på vei mot glemselen, og som nå forsiktig hviskes mellom dedikerte sjeler langt nord, som fortidens lysvarslin­g på fjelltoppe­r. Dette er kulturvern av edleste sort», skriver vår anmelder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway