Aftenposten

Et skuffende Kraftwerk på norgesbesø­k

- Kraftwerk Robert Hoftun Gjestad

På Pstereo:

Fra «Computer Love» via «Trans Europe Express» til «Autobahn», «The Model» og «Tour de France», var kvelden en hitbasert gjennomgan­g av en låtkatalog av historisk størrelse.

Ting som for det meste ble skapt tilbake på 1970-tallet, og som dannet skole for all senere musikk innen sjangere som elektronik­a, house, techno og hiphop. Musikk som ingen hadde hørt maken til, før den kom sivende ut av gjengens Kling Klang-studio i Düsseldorf i Tyskland.

Likevel kreves det noe ekstra for å få denne klassiske musikken til å resonnere i konsertsam­menheng i 2018, flere tiår etter at den på ikonisk vis ble laget. Det var dimensjone­n som ikke slo inn på Pstereo-festivalen torsdag.

Om det var vaeret, musikken eller totalopple­velsen som fikk folk til å forlate området, vites ikke. Musikken var, som sagt, klassisk nok. Men det ble etter hvert overrasken­de tomt rundt på Pstereo-området. Hvorfor?

Bør nytes i lukkede fora

Svaret slo meg først noen timer etter at den litt vonde skuffelsen hadde lagt seg. Og det kom av utviklinge­n som Kraftwerk og eneste gjenvaeren­de originalme­dlem Ralf Hütter selv har initiert de siste årene.

For Hütter har, med stort sett solid hell, forflyttet musikken sin fra de åpne arenaene til mer lukkede rom. Som for eksempel i Operaen i Oslo, der bandet gjennomfør­te en åtte konserter lang triumfferd for to år siden. Der kunne man som fan dyrke sin musikalske nostalgi, uten noen som helst ytre påvirkning. Med 3D-briller som holdt stand.

Å flytte hele dette prosjektet utendørs igjen, og da i tillegg i øsende trønderreg­n, fungerte rett og slett ikke. Kraftwerks musikk er de siste årene for alvor institusjo­nalisert og bør nytes i lukkede fora, ikke på festival.

Konserten i regnet i Trondheim ble en tydelig påminnelse om hvorfor.

 ?? FOTO: INTS KALNINS ?? Kraftwerk med Ralf Hütter som eneste gjenvaeren­de originalme­dlem spilte sitt 3D-show i Trondheim torsdag kveld.
FOTO: INTS KALNINS Kraftwerk med Ralf Hütter som eneste gjenvaeren­de originalme­dlem spilte sitt 3D-show i Trondheim torsdag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway