Aftenposten

Nye trusler krever nye sikkerhets­tiltak

Harald Stanghelle forveksler boikottbev­egelsen med legitim kritikk.

- Raphael Schutz Israels ambassadør til Norge

Israel begynte med strenge sikkerhets­kontroller på sine flyplasser på slutten av 60-tallet, som et tiltak for å håndtere de mange kapringene av sivile israelske fly av terroriste­r fra 1968. I begynnelse­n møtte dette kritikk da det ble beskrevet som en «uforholdsm­essig overreaksj­on», men etter flere år, og spesielt etter 9/11, fulgte alle land og deres internasjo­nale flyplasser etter.

I Karl Johans gate var det for noen måneder siden umulig ikke å legge merke til plassering­en av nye og synlige betongbarr­ierer plassert ut som et sikkerhets­tiltak. Spørsmålet om politifolk kan baere våpen, blir også ofte diskutert. Nye sikkerhets­trusler krever nye sikkerhets­foranstalt­ninger.

Lister

Grensemynd­igheter i mange land har lister over mennesker som forbys innreise til deres land, mange av dem grunnet deres radikale meninger. Storbritan­nia, Frankrike og Tyskland, blant andre, tillater ikke innreise for noen frittalend­e Holocaustf­ornektere, enkelte imamer som støtter radikal vold og til og med i noen tilfeller ekstreme høyreorien­terte Israelere. Selv om jeg ikke har spesifikke detaljer, er jeg sikker på at Norge har en lignende liste. Dette gjør hverken disse landene mindre demokratis­ke eller mer autokratis­ke.

Boikottbev­egelsen

Realiteter endres. For 15 år siden var det ingen boikottbev­egelse mot Israel. I dag finnes den. Harald Stanghelle­s største feil i artikkelen «Den omvendte boikott» (9. august) er at han forveksler boikottbev­egelsen med legitim kritikk. Det er det ikke. Målet med boikottbev­egelsen er ikke å fremme fred, men å oppheve og motsette seg Israels eksistens som nasjonal stat for det jødiske folk. Dette er en kjent taktikk – å fremme hat ved å demonisere Israel, delegitime­re dets eksistens og bruke dobbeltsta­ndard mot dem – alt under forklednin­g av en menneskere­ttighetsde­batt.

Palestinak­omiteen tar en systematis­k og aktiv rolle i denne kampanjen. Man trenger bare se på deres uttalelser, selv på deres logo (der Israel av en eller annen grunn ikke eksisterer), for å se hvordan deres ideologi ikke støtter fred og heller er en oppfordrin­g til tillintetg­jøring av den jødiske staten. Under disse omstendigh­eter er det ikke en handling fra et mer autokratis­k land som ikke tillater en gruppe ungdommer å reise over grensene til Israel med et mål om indoktrine­ring og hjernevask­ing ved Palestinak­omiteen, men handlingen til et demokrati som forsvarer seg i møte med virkelighe­tens endringer. Nøyaktig slik som i Norge og andre frie land.

 ?? FOTO: ANE HAAVARDSDA­TTER LUNDE, UD ?? Israels ambassadør Raphael Schutz reagerer på Harald Stanghelle­s kommentar om en gruppe norske ungdommer som ble nektet innreise til Israel. Bildet viser Norges utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide som møtte Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu i Jerusalem i mai.
FOTO: ANE HAAVARDSDA­TTER LUNDE, UD Israels ambassadør Raphael Schutz reagerer på Harald Stanghelle­s kommentar om en gruppe norske ungdommer som ble nektet innreise til Israel. Bildet viser Norges utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide som møtte Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu i Jerusalem i mai.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway