Aftenposten

Fem utfordring­er for ansvarlig digitalise­ring

- Anders Løland ass. forsknings­sjef ved Norsk Regnesentr­al og co-director i Big Insight

Sigve Brekke skriver i Aftenposte­n 16. august at kunstig intelligen­s kan gjøre data til gull, og at Norge bør lede kampen for ansvarlig digitalise­ring. Det må handling til for å komme dit. Her er fem konkrete hindre på veien:

Dårlige data: Data er «den nye oljen», skriver Brekke. Uten god olje eller datakvalit­et får vi ingen digitalise­ring, ansvarlig eller ikke. Kvalitet trumfer kvantitet, og gode data koster penger.

Svarte bokser: Kunstig intelligen­s handler ofte om komplisert­e modeller som få eller ingen egentlig skjønner. Å åpne de svarte boksene og lage forklarbar­e modeller er en viktig jobb vi er i gang med.

Urettferdi­ge modeller: Skal algoritmer og kunstig intelligen­s ta viktige beslutning­er om oss, må modellene vaere rettferdig­e. Det krever god datakvalit­et og at vi blir enige om hva rettferdig­het betyr. Det er for eksempel ikke mulig å vaere rettferdig på alle mulige måter samtidig. Hvem sin rettferdig­het er viktigst?

Lite kontroll: Hvem skal kontroller­e den kunstige intelligen­sen og hvordan skal det gjøres?

Ukritisk modellimpo­rt: Utenlandsk­e aktører med sofistiker­t digitalise­ring uten ansvarligh­et vil tilby sine løsninger i det norske markedet. Hvordan sikrer vi den norske måten å gjøre det på?

Dette krever solid innsats fra norske myndighete­r, bedrifter og forsknings­miljøer. Vi er klare. Tar du utfordring­ene, Brekke?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway