Aftenposten

Ukritisk om Norges sikkerhets­rådskampan­je

- Malcolm Langford professor, Det juridiske fakultet, Universite­tet i Oslo

Norge vingler stadig mer i utenrikspo­litikken, så hvorfor skal nettopp vi få plass i FNs sikkerhets­råd?

I Aftenposte­n Viten 14. august går NUPIforske­ren Niels Nagelhus Schia i bresjen for Norges kampanje om en plass i FNs sikkerhets­råd. Schia har rett i at det er en viktig institusjo­n som trenger land som er opptatt av (å holde) verdensord­en. Men han stiller seg fullstendi­g bak Regjeringe­ns argumenter uten å stille kritiske spørsmål. Hvorfor er det akkurat Norge verden trenger i denne viktige rollen, og ikke Irland og Canada, våre hovedkonku­rrenter?

Ifølge Schia fortjener Norge plassen fordi vi har så mye å bidra med, fra et «solid utenriksap­parat» til etablerte «forsknings- og kunnskapsm­iljøer». Men med sitt store nettverk av ambassader er Canada rangert på 19. plass i Global Diplomacy Index. Norge er lavere, på 36. plass, ikke overrasken­de etter mange år med nedskjaeri­nger. Riktignok har Norge et solid, sentralt forsknings­miljø, men ikke nødvendigv­is mye mer eller bedre direkte forskning på sikkerhets­politikk.

Norges vinglende posisjon

Det er enda vanskelige­re å svelge Schias andre argument: Økt innflytels­e fra en sikkerhets­rådsplass betyr at Norge kan kjempe for «fredsarbei­d, menneskere­ttigheter, humanitaer­t arbeid og demokrati». Schia unnlater å nevne Norges stadig mer vinglende posisjon på disse verdiene i utenrikspo­litikk.

Da Norges NATO-allierte klart brøt folkerette­n i Syria med rakettangr­ep (USA) og invasjonen av Afrin (Tyrkia), var Norge musestille. Irland, derimot, er ikke et medlem av NATO og står friere – et argument landet bruker aktivt i kampanjen. Da kvinnelige aktivister ble arrestert i Saudi-Arabia denne måneden, var det Canada som kom til deres forsvar. Likestilli­ngslandet Norge var igjen musestille. Da Kina unnlot å slippe den kreftsyke nobelprisv­inneren Liu ut av fengsel, var det EU (med Irland) som sto på prinsippen­e. Norge med sin nye stillhet-for-handelsavt­ale med Kina, forble musestille.

Norge som moralsk supermakt?

Man kan nevne flere eksempler, men hovedutfor­dringen er dypere og strukturel­l. Norges spillerom som en moralsk supermakt har krympet betydelig. Norge er sårbar hvis andre land reagerer med sanksjoner eller andre restriksjo­ner. Vi er ikke bare små, men vi står alene i Verdens handelsorg­anisasjon. EU-landene, derimot, har en fellesfron­t på handel. Det betyr at Tysklands kansler kan gå til angrep på Kina, Tyrkia og USA uten å frykte betydelig økonomiske konsekvens­er. Derfor er det uklart om Norge vil banke i bordet i FNs sikkerhets­råd.

Norges status

Til slutt skriver Schia at en sikkerhets­rådsplass vil løfte Norge status. Status er viktig for småstater som sliter med å bli kjent i verden. Men NUPI- forskere som Leira har beskrevet Norge som en «obsessive status seeker» – alltid opptatt av sitt renommé. Man må derfor stille spørsmål om hvor grensen går. Hvor mye av utenrikspo­litikken skal handle om Norges merkevare? Styrker vi også den globale konkurrans­epolitikke­n som legger betydelig fokus på en stats plass i verden?

Støtte til Norges kampanje for en plass i Sikkerhets­rådet kan vaere på sin plass. Men vanskelige spørsmål må bli stilt og nyansering er påkrevd. Ellers blir vi fort bare en del av markedsfør­ingsavdeli­ngen til merkevaren Norge.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway