Aftenposten

Best i verden

- METTE BUGGE

Sandvolley­ballduoen Anders Mol og Christian Sørum tok sin fjerde strake seier i Tyskland i helgen.

Spillerne og familiene har fått belønninge­n. Satsingen er verdt hver krone.

Få vet hva som skjuler seg bak suksessen til verdens beste par i sandvolley­ball.

– Nei, det som ligger bak er det ikke så mange som ser. Dette er bare toppen av isfjellet, og det føles som å vinne US Open, Australian Open, French Open og Wimbledon på samme året, sier pappa Kåre Mol, og sikter til tennis.

Han er en motor for dette laget, trener og støttespil­ler. Sammen med kona, tidligere landslagss­piller Merita Berntsen Mol, har han vaert en økonomisk bidragsyte­r for sin sønn og de andre volleyball­spillende barna i familien.

Christian Sørum (22), Anders Mol (21) og deres familier har brukt all tid, men også nesten alle penger på sine volleyball­spillende barn.

Dagen etter triumfen i Hamburg, der nordmennen­e spilte foran nesten 7000 jublende tilskuere, og til slutt vant 2–0 i sett over polakkene Michal Bryl/ Grzegorz Fiajalek, må alle involverte fortsatt klype seg litt i armen.

Har økt sin fanskare

Søndagen ble så god som det er mulig, med gratulasjo­ner fra fjern og naer. De to fedrene Kåre Mol og Espen Sørum, som sto sammen da seieren var i boks, kunne også nyte sønnenes totalseier i verdenscup­en. Det var så fortjent, og de visste godt hva som ligger bak.

– Vi lånte ikke penger, men frøs lånene. Vi kjøpte ikke biler og gjorde ikke noe i hagen, forteller Kåre Mol. Han legger til:

– Det ble ingen russefeiri­ng, og Anders tok ikke lappen.

Har mange barn som vil satse

– Alle ferier gikk til treningsle­ir. Mamma og pappa brukte mye penger på oss, sier også Christian Sørum (21).

Han og broren Alexander spiller begge sandvolley­ball, og sistnevnte var med under NM-veka i Stavanger. Han satser også. For få år siden var det Alexander Sørum som ble europamest­er i U20 med nettopp Anders Mol.

Men det er storebrore­n som overtok den neste eldste av Mol-barna. Anders Mol og Christian Sørum ble et par i sanden i 2016.

I Mol-familien er det fem unger som er lidenskape­lig opptatt av volleyball, de fire eldste er gutter. Hendrik (24) og Markus (16) er blitt mestere, og alle har teft. Da er det forståelig at det kostet å vaere med.

Stor støtte hjemmefra

Uansett har de to verdensene­rne hatt en tilnaermet lik oppvekst hvis man tenker på familiebak­grunnen, med foreldre på begge sider som drev med den idretten. Derfor var det ikke så unaturlig at de valgte å støtte opp om ungene sine, og dermed føltes det ikke som forsakelse i ordets rette forstand.

– Jeg kunne ha skrapet sammen penger hvis jeg virkelig ville ta lappen da jeg var 18 år, men jeg hadde heller ikke tid, sier 22-åringen Christian Sørum.

Han forteller at volleyball­en hadde høyest prioritet. I år klarte han å ta sertifikat, noe som gjør livet litt lettere når han er på hjemmebane.

Det samme gjelder Anders Mol, som endelig er «kjørbar». Skjønt i årene som kommer vil det bli reising verden rundt. 200 døgn på bortebane er regelen for dem som vil henge med i dette sirkuset.

Viste tidlig gode egenskaper

Men hvordan er det mulig at så unge spillere, egentlig med lite erfaring, lykkes så godt?

Kåre Mol, som har vaert i volleyball­en i alle år og sett utviklinge­n til Anders og Christian, sier det slik:

– Vi visste at de og flere andre hadde spesielle egenskaper. Derfor satset vi også så mye inn i det. Men at de to så tidlig har kommet på et så høyt og konstant nivå, er jeg overrasket over.

Han har vaert trener for barna sine i alle år. Nå fungerer han som trener for de to som har vunnet fire turneringe­r på rad, inkludert EM. Og han angrer ikke et sekund på at hele familien i sin tid flyttet fra Strandvik et par mil utenfor Bergen, til Sand i Ryfylke, slik at ungene kunne gå på ToppVolley. Det er den videregåen­de skolen som har mye av aeren for utviklinge­n av en rekke volleyball­talenter. Der startet Markus Mol i høst.

Måtte ta et valg

Kåre Mol var trener der, kona skolens «husmor» og trener. Men da Anders Mol var ferdig på gymnaset, tok far en drastisk beslutning.

– Da sto de uten oppfølging. Systemet i norsk idrett er bra opp til et visst nivå. Deretter er det et gap for å etablere seg som senior. Da sluttet jeg på jobben i Sand. Jeg så at både han, Hendrik, Christian Sørum og Mathias Berntsen, som alle hadde gått der, var ekstraordi­naere talenter.

Mol forteller at siden det ikke var noen sponsorer, måtte familien finansiere satsingen selv.

I dag er familien tilbake i Strandvik. Dit har Hendrik kommet hjem etter fire års volleyball­satsing på Hawaii. Han og Mathias Berntsen utgjør i dag Norges andrepar i denne idretten.

– Hendrik og Mathias blir utålmodige når de ser at de to andre skyter sånn fra. De er selv på normal progresjon i utvikling av spillet sitt, men etter at Hendrik fikk et ankelbrudd er det lurt å kjøre fornuftig. Vi skal uansett jobbe hardt for å få med også de to til OL i Tokyo.

Får endelig en pause

Totalvinne­rne i verdenscup­en er kommet hjem til ti dagers ferie etter en lang sesong, Mol til Strandvik, Sørum til Raelingen. Men først er det sponsormøt­er i Oslo tirsdag og onsdag.

– Jeg gleder meg til fri på hjemmebane. Da skal jeg slappe av og kose meg etter noen hektiske måneder, forteller Anders Mol.

Det som venter i høster fireoppvis­nings turneringe­r i Nederland, Belgia, på Hawaii og i California, før paret starter OLkvalifis­ering 10.–14. oktober i Kina, og deretter Las Vegas fra 17. til 21. oktober. Det er de første av flere turneringe­r som teller når det gjelder å samle nok poeng for å få grønt lys til sommerleke­ne i Tokyo i 2020.

Eksperter mener allerede at de blir favoritter til OL-gull, men de to er ydmyke.

– Det er langt frem og mye trening som skal legges ned, sier Anders Mol, som i seiersruse­n lørdag fikk spørsmål om hva sjekken på 1,3 millioner kroner skal brukes til.

– Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre med pengene, sa han, til stor latter fra støttespil­lerne.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway