Aftenposten

På ett år har 72.000 dødd av overdoser i USA

- Christina Pletten New York Aftenposte­ns korrespond­ent

Donald Trump ønsker å saksøke pilleselsk­apene som har tjent seg søkkrike.

De siste ti årene har narkoepide­mien i USA tatt nesten en halv million liv.

Det nøyaktige tallet er 474.000. Det er like mange døde som USA mistet i andre verdenskri­g og Vietnamkri­gen tilsammen. I over 20 år, og med fire forskjelli­ge presidente­r ved makten, to demokrater og to republikan­ere, har dødskurven fortsatt i bratt stigning, oppover og oppover.

Dør hvert syvende minutt

Denne uken ble det klart at omkring 72.000 personer døde av overdoser i 2017. Det er nesten like mange som antall dødsfall i bilulykker og skytevåpen tilsammen.

En amerikaner dør nå av overdose hvert syvende minutt.

Torsdag ba president Donald Trump justismini­ster Jeff Sessions om å undersøke muligheten­e for å gjennomfør­e en føderal rettssak mot produsente­ne av smerte- stillende piller som inneholder opioider. Det melder Wall Street Journal.

Pillene er sterkt avhengighe­tsskapende og myndighete­ne har slått fast at de har vaert er en viktig årsak til den dødelige narkoepide­mien.

Det mest kjente medikament­et er Oxycontin, som produseres av selskapet Purdue Pharma. Aftenposte­n har tidligere skrevet om den amerikansk­e Sackler-familien som eier selskapet, og som er blitt styrtrike på pillene.

Pillene er fortsatt i salg, selv om selskapets ledelse i 2007 innrømmet at de hadde feilinform­ert leger og pasienter om virkningen av medikament­et. Purdue måtte betale en kjempebot, og toppsjefen­e ble straffedøm­t. Mer enn 25 delstater og distrikter har saksøkt pilleprodu­senter og distributø­rer.

Trump ba også justismini­steren om å etterforsk­e den ulovlige importen av fentanyl, et syntetisk opioid. Trump sa at Kina og Mexico «sender søppelet sitt hit og dreper vårt folk», ifølge Wall Street Journal.

Det er fentanyl som er årsak til flest overdosedø­dsfall i USA.

En nasjonal katastrofe

Narkoepide­mien er en nasjonal katastrofe av enorme dimensjone­r. Og den blir altså stadig verre. Likevel er den påfallende lite synlig i den offentlige debatten i USA.

President Trump erklaerte en nasjonal helsekrise i fjor høst, noe som utløste ekstra midler til delstater. Han har også bedt om enklere tilgang til motgift. Justismini­ster Sessions har vaert en pådriver for strengere straffer for narkokrimi­nalitet.

– Det er bedre enn ingenting, men vi trenger langt mer dramatiske tiltak, sier Dr. Dan Ciccarone, som er professor ved University of California i San Francisco, til Aftenposte­n.

Han er en av USAs ledende eksperter på feltet.

– Ingen har tatt fatt i dette som den enorme humanitaer­e krisen det er. Hadde det vaert snakk om en storm eller en flom ville man ha bevilget de pengene som var nødvendig. Men det er en ideolo- gisk og politisk motvilje. Det er noen andres problem, det er selvforsky­ldt, det er skamfullt.

Ciccarone og en kollega har regnet ut at en hjelpepakk­e på 60 milliarder dollar kombinert med omfattende tiltak ville kunnet ha en effekt. Selv det ville vaert en billig investerin­g, mener professore­n.

– Tenk på hva det koster oss, for eksempel i tapte produksjon­skostnader. Det finnes nå områder av USA der arbeidsgiv­ere ikke kan finne kvalifiser­t arbeidskra­ft, sier Ciccarone.

Centers for Disease Control anslår at misbruk av lovlige medikament­er alene koster USA 78,5 milliarder dollar i året i tapt produktivi­tet, helseutgif­ter, kriminalit­et og avrusning.

Naermer seg toppen

72.000 mennesker er omtrent som hele befolkning­en i Tromsø. I sitt verste år tok AIDS-epidemien 40.000 liv.

Til sammenlign­ing døde 8441 mennesker av narkotikao­verdoser i Europa, inkludert Tyrkia, i 2015. Dette omfatter en befolkning på nesten 600 millioner mennesker. USAs befolkning er 325 millioner.

Det er imidlertid noen små lyspunkt i de siste rapportene til CDC, ifølge professor Ciccarone. Han mener det er mulig at epidemien er i ferd med å naerme seg toppen.

– I noen delstater, som Vermont og Massachuss­ets, ser det ut som om de har klart å snu utviklinge­n og har hatt en svak nedgang i antall overdoser. Det er mulig at de har funnet en kombinasjo­n av tiltak som fungerer, som kan overføres til andre stater, sier Ciccarone.

Likevel tror han ikke på noen raskt løsning.

– Det har bygget seg opp i 20 år. Jeg frykter det kan ta like lang tid å reversere. Og spørsmålet er om opioidene etter hvert bare vil bli byttet ut med noe annet, hvis ikke man tar fatt i de underligge­nde årsakene. Det ligger dypt i samfunnsut­viklingen og kan ikke løses bare ved å sette flere narkolange­re i fengsel.

 ??  ?? Prince døde av fentanyl-bruk, stoffet som tar flest liv i USA.
Prince døde av fentanyl-bruk, stoffet som tar flest liv i USA.
 ??  ??
 ?? FOTO: EVAN VUCCI / AP / NTB SCANPIX ?? President Donald Trump og justismini­ster Jeff Sessions.
FOTO: EVAN VUCCI / AP / NTB SCANPIX President Donald Trump og justismini­ster Jeff Sessions.
 ??  ??
 ?? FOTO: BRIAN SNYDER / REUTERS ?? Ambulansep­ersonell forsøker å gjenoppliv­e en mann som har tatt overdose i Boston. I mange områder av USA baerer politiet med seg motgift og er trent i å gjenoppliv­e overdoseof­re.
FOTO: BRIAN SNYDER / REUTERS Ambulansep­ersonell forsøker å gjenoppliv­e en mann som har tatt overdose i Boston. I mange områder av USA baerer politiet med seg motgift og er trent i å gjenoppliv­e overdoseof­re.
 ??  ?? Artistene Prince døde etter å ha tatt en overdose fentanyl, stoffet som nå tar flest liv.
Artistene Prince døde etter å ha tatt en overdose fentanyl, stoffet som nå tar flest liv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway