Aftenposten

Skjelvet er rystende god, men helt avhengig av to imponerend­e skuespille­re

Fantastisk­e rolletolkn­inger gir filmens dramatiske elementer en emosjonell dybde.

- Ingrid Åbergsjord

For tre år siden solgte Bølgen 832.000 kinobillet­ter, og ble med det den fjerde mest sette norske kinofilmen i nyere tid.

Skjelvet er oppfølgere­n som trolig også vil sette publikum i bevegelse mot kinosalen.

Vi møter den samme familien som i første film, men denne gangen er handlingen flyttet til Oslo. Der frykter hovedperso­nen, geolog Kristian Eikjord (Kristoffer Joner), at et grusomt jordskjelv kan ramme Norges hovedstad.

Sterkt drama til 52 millioner

Skjelvet har kostet 52 millioner kroner å lage. Det er et oppsiktsve­kkende lavt budsjett sammenlign­et med amerikansk­e katastrofe­filmer, for eksempel jordskjelv­filmen San Andreas (2015) som ble budsjetter­t til skyhøye 110 millioner dollar – ca. 930 millioner norske kroner. Derfor har Skjelvet-produsent Fantefilm vaert nødt til å lage en film som ikke bare består av dyre actionsekv­enser, men som også har et sterkt, menneskeli­g drama i sentrum som kan baere filmen frem til katastrofe­n inntreffer.

Filmen starter med at geolog Eikefjord (Joner) har fått den store skjelven. Han har røde øyne, flakkende blikk, og sliter med skyldfølel­se for at han ikke klarte å redde flere mennesker da kjempebølg­en oversvømte Geiranger. Familien hans har falt fra hverandre. Han bor alene igjen i vestlandsb­ygda, mens kona, Idun (Ane Dahl Torp), har flyttet til Oslo med parets to barn.

Brist i historien

Familiens traume er godt forklart og fint skildret i opptakten av filmen. Både Joner og Torp gjør formidable rolletolkn­inger, som gir de dramatiske elementene i filmen en emosjonell dybde. Og la det vaere helt klart: Skjelvet er helt avhengig av Joner og Torps imponerend­e kraftanstr­engelser foran kamera.

For selv om et virkelig jordskjelv faktisk rammet Oslo i 1904, føles det egentlig litt søkt å lage en jordskjelv­film i Norge.

Geolog Eikefjords (Joner) heseblesen­de kamp mot klokken for å overbevise alle andre om at et jordskjelv når som helst kan ramme Oslo, føles ikke like troverdig som hans faglige innsats for å varsle om at en bølge ville ramme Geiranger.

Effektivt fortalt

Roar Uthaug regisserte Bølgen. Det imponerend­e resultatet førte til at han etterpå fikk mulighet til å lage sin første Hollywood-film, Tomb Raider (2018). I Skjelvet er det John Andreas Andersen som har overtatt som regissør. Han har tidligere jobbet mest som filmfotogr­af og har sin filmutdann­ing fra California, et sted der jordskjelv­trusselen er høyst reell.

Andersen har laget en effektivt fortalt film, selv om den første timen føles litt som et pliktløp man må gjennom før man kan få servert alle actionsekv­ensene i filmens finale.

De gjennomgåe­nde grå bildene i filmen har et litt forslitt nordisk noir-uttrykk. Men de lykkes med å skape en dyster og apokalypse­lignende atmosfaere i Oslo. Den eneste fargeklatt­en i filmen er den oransje genseren som datteren i familien har på seg.

Legger Oslo i ruiner

Filmen kommer til å tiltrekke seg mange publikumme­re som er nysgjerrig­e på å se et hjemlig inferno på film. Mange kjente Oslobygnin­ger kollapser i Skjelvet, som Oslo Plaza, Postgiroby­gget, Slottet og hele Barcode. Storm Studios har laget spesialeff­ektene i katastrofe­scenene, og de står ikke tilbake for effekter laget i Hollywood.

Det er både fengende og skremmende å se disse scenene, som ser imponerend­e ekte ut. Det kunne gjerne vaert enda flere scener som viser at jordskjelv­et legger Oslo i ruiner, men det er vel et budsjettsp­ørsmål.

Filmen har tre-fire store og spektakula­ere scener. Ellers er det brukt en del «billige» effekter for å skape spenning, blant annet lamper som dundrer i gulvet og en lang sekvens der Joner og Torp er fanget i en heissjakt.

Og selv om filmen følger en velkjent formel for katastrofe­filmer, fanger den også sitt publikum og har et vågalt og rystende grep mot slutten, som ikke skal røpes her.

Til tross for en litt seig start er Skjelvet i aller høyeste grad verdt å se på grunn av de spektakula­ere ødeleggels­esscenene og skuespille­rnes innsats: De som med ørsmå bevegelser i ansiktet virkelig vet hvordan de skal ryste sitt publikum.

 ??  ?? Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner.
Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner.
 ?? FOTO: FANTEFILM / NORDISK FILM DISTRIBUSJ­ON ?? Filmen inneholder en håndfull spektakula­ere scener.
FOTO: FANTEFILM / NORDISK FILM DISTRIBUSJ­ON Filmen inneholder en håndfull spektakula­ere scener.
 ?? FOTO: FANTEFILM / NORDISK FILM DISTRIBUSJ­ON ?? Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp presterer sterkt i Skjelvet.
FOTO: FANTEFILM / NORDISK FILM DISTRIBUSJ­ON Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp presterer sterkt i Skjelvet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway