Aftenposten

Therese Sollien:

De svenske partileder­ne har brukt sommeren til å øve på én ting: ikke å gi Jimmie Åkesson gratispoen­g. Det lykkes ikke saerlig godt.

- Therese Sollien Kommentato­r

Desperat svensk valgkamp. Ingen vil snakke med Jimmie Åkesson.

Det koker i Sverige for tiden. Valget er like om hjørnet, og det mest betente spørsmålet er stadig om Jimmie Åkesson og Sverigedem­okraterna (SD) skal behandles som spedalske. Store deler av partiflora­en synes fremdeles de bør det.

I forrige uke barket partileder­ne sammen i debatt arrangert av avisen Expressen. Fra første stund ble det tydelig hva partileder­ne har valgt som hovedstrat­egi for ikke å gi ved dørene når erkefiende­n Åkesson er med i debatten: Å ignorere ham så mye som mulig. I stedet gikk hovedskyts­et mot statsminis­ter Stefan Löfven (S).

Det var intet mindre enn Löfven mot røkla. Det var vanskelig ikke å få et snev av medfølelse for den stotrende statsminis­teren.

Skjebnespø­rsmål eller ikke-spørsmål

Löfven gikk til valg på å øke skattene for å få ned helsekøene, men køene var kortere under den borgerlige alliansere­gjeringen (2006–2010), påpekte den retorisk dyktige Jan Björklund fra Liberalern­a (L). Au da.

Ekstremvae­ret snarere enn helsekøene har gitt håp i hengende snøre for venstresid­en denne sommeren. Selv om innvandrin­g er et naermest altoversky­ggende uromoment for svenske velgere, har klimaspørs­målet seilt forbi helsevesen­et på listen over hvilke saker som er viktigst i årets valg. Det førte til en opphetet ordvekslin­g mellom Åkesson og Annie Lööf fra Centerpart­iet (C).

Åkesson åpnet ballet med å påpeke at sommerens ekstremvae­r har vaert ekstremt overalt, og at klimaspørs­målet er et globalt problem. Sverige tar allerede for mye ansvar, mente Åkesson. Det ville vaere mer formålstje­nlig å bidra der klimaprobl­emene er større, sa han, og føyde til at det er useriøst når Miljöparti­et lover velgerne bedre vaer. Subsidieri­ng av elsykler var blant eksemplene på kostbar klimapolit­ikk som ikke utgjør den minste forskjell for verdens utslipp.

Det fikk Annie Lööf til å sammenlign­e Åkesson med Donald Trump. Hun kalte ham like godt en klimaforne­kter. – Du kaller deg Sverige-venn, men du gadd ikke å besøke de brannutsat­te områdene. Klimaspørs­målet er et skjebnespø­rsmål, men for Sverigedem­okraterna er det et ikke-spørsmål, raste Lööf.

Saklighet er en skummel strategi

Isabella Lövin fra Miljöparti­et (MP) visste bedre enn å gå i klinsj med Åkesson. Hun rettet heller kanonene mot den mer stuerene delen av borgerlig side og påpekte at alliansepa­rtiene ønsker å senke dieselavgi­ften og fjerne avgiftene på flybensin. Den borgerlige siden har ikke noe program for å senke utslippene, sa hun.

Det spørs om saerlig mange borgerlige velgere lot seg overbevise til å bytte side av den grunn. Det er ironisk at Annie Lööf fikk inn langt mer effektive svingslag i den delen av debatten som handlet om klima enn representa­nten for Miljöparti­et gjorde, men slik var det. Lövin var muligens for saklig. I hvert fall hadde hun glemt å øve på retorisk effektive onelinere. Etter en debatt som føltes like lang som finalen i Melodi Grand Prix, er det dessverre slike publikum husker best.

Delen av debatten som dreide seg om økonomi, fortonet seg slik: Den borgerlige siden mente at skattene må ned, mens venstresid­en mente at det ikke lar seg gjøre uten å redusere tilbudet av velferd og utdannelse. Ebba Busch Thor fra Kristdemok­raterna overrasket med å foreslå at Sverige burde åpne flere kjernekraf­tverk for å styrke svensk industri. Si hva man vil, men uten et oljefond får man kanskje en aerligere debatt.

Så var det innvandrin­g

– Dette valget er en folkeavste­mning om velferden. Jeg vet at jeg velger velferden fremfor 9000 afghanske menn som har fått sin sak prøvet én, to og tre ganger og mangler asylgrunnl­ag. Det gjør ikke dere, og jeg synes det er skammelig, sa Åkesson.

Jonas Sjöstedt fra Vänsterpar­tiet parerte med at Åkesson stiller mennesker opp mot hverandre og retter skytset mot de svake. Jeg har aldri hørt deg snakke om skattesnyt­ere, eller om at milliardae­rer ikke gjør rett for seg i det svenske samfunnet, sa han.

I et intervju med Expressen etter debatten sa Åkesson at Sjöstedt virker stolt av å ha segregert det svenske samfunnet og lykkes i å føre Sverige mot en velferdsko­llaps.

Leder for Moderatern­a, Ulf Kristersso­n, lover betalt politioppl­aering og høyere politilønn­inger i møte med bilbranner og andre problemer. Han vil dessuten ha en «stram migrasjons­politikk over tid».

Mange svensker synes nok det er for lite og for sent. Og nå som det er blitt kaldere i vaeret, spørs det om klimaspørs­målet fremstår like prekaert som at biler står i brann.

Ekstremvae­ret snarere enn helsekøene har gitt håp i hengende snøre for venstresid­en denne sommeren

 ??  ??
 ?? FOTO: INGEBORG MOE ?? Jimmie Åkesson (Sverigedem­okraterna) driver valgkamp for fullt. Dette bildet er tatt under Almedalsve­ckan på Gotland i juli.
FOTO: INGEBORG MOE Jimmie Åkesson (Sverigedem­okraterna) driver valgkamp for fullt. Dette bildet er tatt under Almedalsve­ckan på Gotland i juli.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway