Aftenposten

Telenor-sjefen må ha handlingsr­om

-

OFFENTLIGH­ETEN har fått nyss om en mulig konflikt mellom Telenors konsernsje­f Sigve Brekke og konserndir­ektør i Telenor Berit Svendsen. Brekke skal prøve å flytte Svendsen og skal blant annet ha tilbudt henne en jobb i Thailand. Det innebaerer i så fall at hun trer ut av konsernled­elsen.

FORHISTORI­EN tilsier at det blir mer debatt om Telenors endringer i ledelsen enn andre selskapers. Det delvis statseide selskapet har saerlige forventnin­ger knyttet til evnen og viljen til å sette sammen mangfoldig­e ledergrupp­er. Kvinnerepr­esentasjon må vaere en selvfølge. Telenor har ikke utmerket seg med god kvinnerepr­esentasjon. Da blir det fristende å gjøre Berit Svendsens situasjon til en illustrasj­on på alt som er galt med likestilli­ngsarbeide­t i Telenor.

LIKEVEL, DETTE ER en sak som er så å si umulig for offentligh­eten å debattere. For det første må det vaere en konsernsje­fs privilegiu­m å sette sammen sin egen ledergrupp­e. Hverken Svendsen eller Brekke har kommentert den angivelige uenigheten om hennes fremtid, og det er meget krevende å få grep om hva den eventuelt består i. Og uansett hva den består i – det er altså Brekke som må ha ansvaret for personalen­dringer på dette nivået. Hvis det skal overstyres utenfra, mister han et av sine viktigste verktøy som konsernsje­f. Han må i praksis gå av. Skulle styret mene at hans disponerin­ger er helt feil, må styret ta det opp med Brekke. Hverken statsråd, stortingsp­olitikere eller eksterne meningsytr­ere kan forvente at de blir en del av den diskusjone­n.

TELENOR ER IKKE alene om å slite med kvinnerepr­esentasjon i toppledels­en. Skal den bedres, må konsernet gjøre et grunnarbei­d som betaler seg over tid. Bevissthet­en rundt lederutvik­ling, talentutvi­kling og muligheten for å få bred erfaring, må vaere sterk og uttalt fra toppen. Men mangelen på kvinner kan ikke gjøre enkeltkvin­ner som er i posisjon, skjermet for endringer. Det blir for lettvint når folk på utsiden bruker resultater i enkeltdivi­sjoner til å vurdere hvem som egner seg for hvilke stillinger i et konsern de ikke kjenner fra innsiden.

DET ER UHELDIG at endringer i toppledels­en ender som en konflikt i offentligh­eten. Det vitner om at det finnes kulturer i selskapet og en brist på tillit som er usunn. Det er Brekkes og styrets ansvar å ta tak i det og sørge for at Telenor fungerer så godt som mulig.

Det er ikke tilfellet nå.

Mangelen på kvinner kan ikke gjøre enkeltkvin­ner som er i posisjon, skjermet for endringer

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? Konsernsje­f Sigve Brekke og konserndir­ektør Berit Svendsen skal etter sigende vaere uenige om hennes fremtid.
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX Konsernsje­f Sigve Brekke og konserndir­ektør Berit Svendsen skal etter sigende vaere uenige om hennes fremtid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway