Aftenposten

Spredning av nakenbilde­r gir risiko for krenkelse

- Ann Jeanette Heitmann familieter­apeut

I Aftenposte­n 12. august er en kronikk av Ingela Lundin Kvalem og Stine Nygård trykket under overskrift­en «Ikke si til ungdommen: Ikke send nakenbilde­r». Det hevdes at man heller bør si «ikke videresend nakenbilde­r».

At det oppfattes «moralistis­k» dersom man råder ungdom til ikke å dele nakenbilde­r, er intet argument for å la vaere. Moralistar­gumentet er en avsporing fra en av de viktigste rollene foreldre har: å gi dem god veiledning, slik at de kan ivareta sin integritet og utvikle et godt selvbilde. De trenger voksne som engasjerer seg og som kan snakke med dem på en måte som favner både forståelse, raushet og klokskap.

Risiko for krenkelse

At ungdom utforsker seksualite­ten og utfordrer grenser, er ikke nytt. Seksuell utforsknin­g er en naturlig del av det å vaere et menneske i utvikling, og i artikkelen vises det til billeddeli­ng som en naturlig forlengels­e av at sosiale medier er blitt en viktig del av vårt kommunikat­ive repertoar. Det betyr ikke at det er klokt. Det innebaerer en risiko for å oppleve krenkelse som kan ha store konsekvens­er videre i livet. Jeg vil oppfordre foreldre til å reflektere sammen med ungdommene sine. Det er ingen motsetning mellom det å vaere tydelig på hva som er lov, klokt og lurt og det å ha en god relasjon preget av åpenhet og gode samtaler.

Det argumenter­es også med at et råd om ikke å sende nakenbilde­r er «malplasser­t», men dette er på ingen måte underbygge­t i den forskninge­n kronikken viser til. Derimot fremgår det at hele 31 prosent av jentene og 42 prosent av guttene hadde spredt andres intime materiale, selv om de generelt hadde en negativ holdning til slik spredning. Dette viser tydelig at ungdom i stor grad sender videre intimt materiale, selv om de mener det er moralsk feil.

Hjelp til kloke valg

I artikkelen underbygge­s det å fraråde å sende intimt materiale med at «det risikerer å livnaere holdninger som kan gå på bekostning av ofre for nakenbilde­spredning ». Som det fremgår, var det kun et fåtall i undersøkel­sen som satte spørsmålst­egn ved de sosiale ringvirkni­ngene videresend­ing av intimt materiale kunne ha. Flere uttrykte i stedet at ofre for bildespred­ning kunne holdes delvis ansvarlige selv, siden de hadde delt intimbilde­r. Ungdom trenger voksne å reflektere med omkring disse spørsmålen­e og hjelp til å ta kloke valg for å beskytte seg mot den risiko som formidling av intimt elektronis­k materiale er.

Råd som gis i artikkelen, skaper usikkerhet hos foreldre og kan medføre at foreldre unnlater å snakke om seksualite­t og billeddeli­ng med ungdommene sine. Som familieter­apeut møter jeg ungdommer som ønsker mer naerhet og samtaler med foreldrene sine. De trenger å føle seg verdsatt og elsket. De står i en utfordrend­e livsfase mellom barndommen og voksenlive­t. I det ene øyeblikket er de selvstendi­ge, i neste øyeblikk trenger de et trygt fang. Ungdom trenger tilstedeva­erende foreldre som passer på dem og som våger å vaere både moralistis­ke, kloke og kjaerlige.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway