Aftenposten

Facebook klarer ikke å slette hatmelding­er

- KRISTOFFER RØNNEBERG

Ett år etter massedrape­ne mot rohingyaer i Myanmar er det fortsatt umulig for flyktninge­ne å vende hjem.

Meldingene er tydelige i sitt budskap:

– Vi må bekjempe dem slik Hitler gjorde med jødene, skriver en Facebook-bruker i Myanmar i et innlegg.

– Vi må utrydde rasen deres, melder en annen.

I flere år har grove oppfordrin­ger til folkemord mot rohingyabe­folkningen i Myanmar blitt liggende på Facebook, ifølge en undersøkel­se nyhetsbyrå­et Reuters har gjennomfør­t.

I mars konkludert­e en FN-etterforsk­er med at Facebook var en viktig plattform for å spre hat og å oppfordre til vold mot rohingyaen­e, en muslimsk minoritets­gruppe som lenge har vaert uglesett blant den burmesiske majoritets­befolkning­en.

Facebook-sjef Mark Zuckerberg lovet like etterpå å løse problemet, blant annet ved å ansette flere personer som kunne luke ut de støtende meldingene.

Men fire måneder senere fant Reuters over 1000 hatefulle meldinger rettet mot rohingyaen­e og andre muslimske folkegrupp­er i Myanmar.

– Hell bensin på dem og sett fyr på dem slik at de kan møte Allah raskere, skriver en Facebook-bruker i en melding fra april.

Lover å rydde opp

Jobben med å fjerne de støtende meldingene er blitt delegert til konsulentb­yrået Accenture, som forsøker å overvåke Myanmars 18 millioner Facebook-brukere fra et kontor i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur.

Nå lover Facebook nok en gang å rydde opp.

– Vi har vaert for trege til å forhindre feilinform­asjon og hat på Facebook. Dessverre blir slikt innhold sjelden innrapport­ert av brukerne i Myanmar. Derfor har vi investert kraftig i kunstig intelligen­s som kan identifise­re meldinger som bryter med retningsli­njene våre. Dette er noe av det viktigste arbeidet vi gjør, skriver Facebook-produktsje­f Sara Su i en pressemeld­ing.

De hatefulle angrepene mot rohingyaen­e i sosiale medier er ofte blitt trukket frem som en underligge­nde årsak til at det var mulig for regjerings­styrker å gjennomfør­e massedrape­ne mot minoritets­gruppen i fjor.

25. august er det ett år siden soldatene begynte å rykke inn i rohingya-landsbyer i Rakhine-provinsen, nordvest i Myanmar.

Øyenvitner har beskrevet hvordan soldatene voldtok kvinner, drepte barn og henrettet tusenvis av sivile rohingyaer. Det er mulig å dokumenter­e minst 10.000 personer som ble drept i massevolde­n, ifølge organisasj­onen Arakan Rohingya Society for Peace and Human Rights, som det siste året har jobbet systematis­k for å identifise­re alle som ble drept.

USA vurderer uttrykket «folkemord»

Rundt 700.000 mennesker flyktet over grensen til Bangladesh, der de nå bor i verdens største flyktningl­eir.

Amerikansk­e myndighete­r vurderer nå om de skal bruke uttrykket «folkemord» om det som skjedde i Rakhine-provinsen i månedsskif­tet august-september i fjor, ifølge Politico.

En slik definisjon kan bidra til et krav om at USA skal ta rettslige steg for å straffe dem som beordret massedrape­t. Amerikaner­ne har tidligere vegret seg for å bruke uttrykket, blant annet etter folkemorde­t i Rwanda i 1994, men Obama-administra­sjonen valgte i 2016 å omtale IS-angrepene mot ikke-sunnimusli­mske grupper som «folkemord».

Myanmarske myndighete­r, anført av fredsprisv­inner Aung San Suu Kyi, har ikke akseptert anklagene om massedrap. I stedet fokuserer myndighete­ne på frykten for terrorangr­ep fra militante rohingyaer.

– Eier du ingen skam, sir?

Myndighete­ne sier at aksjonen mot rohingyaen­e i fjor ble utløst av et terrorangr­ep mot militaere utposter i Rakhine. I juli fastholdt utenriksrå­d Kyaw Moe Tun i en FN-høring at styremakte­ne ivaretar rettighete­ne til alle folkegrupp­er i landet.

Det fikk avtroppend­e FN-høykommiss­aer for menneskere­ttigheter, Zeid Ra’ad al-Hussein, til å legge den diplomatis­ke ordlyden til side:

– I løpet av mine fire år som høykommiss­aer har jeg hørt mange latterlige påstander. Den påstanden hører nesten hjemme i en egen kategori av absurditet. Eier du ingen skam, sir? Eier du ingen skam? Vi er ikke fjols, utbrøt Zeid.

Hemmelig avtale

Det siste året har Bangladesh og Myanmar vaert i forhandlin­ger for å finne en løsning på flyktningk­risen som er oppstått som en følge av massedrape­ne.

En hemmelig avtale ble inngått mellom landene i sommer, men rohingyaen­e var raske til å avvise den fordi de ikke blir lovet myanmarsk statsborge­rskap.

 ?? FOTO: DAR YASIN / TT / NTB SCANPIX ?? Rukaya Begum kom med to barn til en flyktningl­eir i fjor høst.
FOTO: DAR YASIN / TT / NTB SCANPIX Rukaya Begum kom med to barn til en flyktningl­eir i fjor høst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway