Aftenposten

Evaluering av seksårsref­ormen

-

I 1997 gikk startskudd­et for Reform 97, også kalt seksårsref­ormen. Alderen for skolestart ble senket fra syv til seks år og det ble innført 10-årig grunnskole, samt et nytt laereplanv­erk. I regjeringe­ns presentasj­on fra 1996 står det at opplaering­en på småskoletr­innet «bygger både på barnehagen­s og skolens tradisjone­r, og vil bidra til god overgang fra barnehage til skole».

Videre står det at: «Opplaering­en skal gi plass for barns undring og utforsknin­g gjennom lek og det skal legges vekt på laering gjennom lek ...».

Både KrF og Senterpart­iet har i år levert forslag til Stortinget hvor de ber om en evaluering av reformen. Stortinget gikk enstemmig inn for dette. I bakgrunnen for KrFs forslag heter det følgende:

«Intensjone­n var at skolen skulle tilpasse seg de små barna, og ikke at små barn skulle presses inn i skolens system. Forslagsst­illerne er bekymret for at det i dag er det siste som er tilfellet, og mener det er behov for en evaluering av hva dagens skolesyste­m gjør med barna våre, og hvilke konsekvens­er tidlig skolestart og mindre lek har for laering, trivsel og utvikling.» I Senterpart­iets begrunnels­e heter det: «Formell lese-, skrive- og matematikk­opplaering fra første trinn og utfasing av barnehagep­edagogikke­n innebar en dreining mot såkalt økt laeringstr­ykk og mindre tid til fri lek for de yngste elevene. Med innføringe­n av Kunnskapsl­øftet og utviklinge­n av et stadig mer omfattende kvalitetsv­urderingss­ystem er skoledagen for seksåringe­ne i dag noe helt annet enn det som var intensjone­n da Reform 97 ble vedtatt».

Det ble vedtatt at Regjeringe­n blant annet skal sette i gang «en ekstern evaluering av forholdet mellom intensjone­ne og prinsippen­e for skolestart for 6-åringene, slik de ble uttrykt i Reform 97, sammenlign­et med dagens situasjon for 6-åringene i skolen».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway