Aftenposten

– Det handler om strategi, men også moral

- JULIE BERG MELFALD

Etter å ha startet opp et av teknologib­ransjens raskest voksende selskaper, slo erkjennels­en ned i medgründer Kjartan Slette. De hadde feilet.

Det er mars 2017. I 42. etasje i en skyskraper i New York feirer teknologis­elskapet Unacast at de nettopp har hentet inn 40 millioner i finansieri­ng. Tre år etter oppstarten har de på dette tidspunkte­t 20 ansatte, og har opprettet kontorer i Oslo og New York.

– Jeg så på gjengen foran meg og var stolt av det vi hadde oppnådd. Da slo det meg at vi nesten bare var menn i rommet. Det traff meg rett i ansiktet, sier Kjartan Slette.

28 prosent kvinner

Selskapet, som har utviklet en global plattform for data om bevegelser og adferd i den fysiske verden – såkalt lokasjons- eller stedsdata, har på det tidspunkte­t kun 17 prosent kvinnelige ansatte.

Et så lavt tall er slett ikke uvanlig i IT-bransjen. I 2018 er den totale andelen kvinner 28 prosent. Det viser en undersøkel­se utarbeidet av Kantar TNS på oppdrag fra ODA NETTVERK, et ledende nettverk for kvinner i tech.

Det er ikke baerekraft­ig for selskaper som lager produkter som skal forstå alle typer mennesker, mener Slette.

– Skal vi nå målsetning­en om å bli et globalt selskap er vi avhengig av å se verden fra så mange vinkler som mulig, sier han.

Mer menneskefo­kusert språk

Etter erkjennels­en i New York, ble tiltak satt i gang umiddelbar­t, ifølge gründeren.

De annonserte at de var på jakt etter kvinnelige søkere, endret språket på nettsidene og stillingsa­nnonsene til å vaere mer kjønnsnøyt­ralt, ifølge Slette.

– I stedet for å spørre om «du ville bli en rockstar» i stillingsa­nnonsen, myket vi opp kommunikas­jonen for å treffe alle type folk.

Åpenheten ansvarligg­jorde dem

Ansettelse­sprosessen­e ble også endret til å vaere mer kjønnsnøyt­rale og grundigere.

– Ofte tror jeg man ansetter folk som er mest lik seg selv. Dette er som regel ubevisst, men like fullt reelt. Vi prøver å fjerne så mye som mulig av det mulighetsr­ommet, forteller Slette.

Gründeren blogget også jevnlig for å fortelle om prosessen. I tillegg ble det opprettet et «mangfold-dashbord», synlig for hvem helst, og som skulle vise utviklinge­n i selskapet. Slette mener åpenheten var viktig for å ansvarligg­jøre dem.

Mener ledere bør ta ansvar

Administre­rende direktør i IKTNorge, Heidi Arnesen Austlid, er imponert over Unacast sine resultater.

– Det er fantastisk! Jeg tror det blir viktigere og viktigere for selskaper å systematis­k jobbe for å bli moderne arbeidspla­sser med mangfold som tilrettele­gger for ansatte i alle livsfaser, som Unacast gjør, sier Austlid.

Hun mener likevel teknologib­ransjen har mye å gå på.

– Først og fremst tror jeg det krever ledere som faktisk gjør handling av ord og innfører konkrete tiltak.

Må få flere rollemodel­ler

Hun understrek­er også viktighete­n av å få flere jenter til å velge utdannelse innen IT. I 2014 var 17 prosent av studentene på IT-studier kvinner. I 2018 er andelen 24,2 prosent.

En av grunnlegge­rne av technettve­rket for kvinner TENK og selskapet #Hunspander­er, Isabelle Ringnes, slutter seg til vurderinge­n. Hun mener rollemodel­ler er essensielt for å gjøre stigningen brattere.

– Teknologib­ransjen har gjerne stereotypi­en «nerdete, hvite menn med hettegense­r i garasje». Samtidig vet vi at rollemodel­ler er svaert effektive for å få jenter til å velge teknologi. Jeg opplever at vi begynner å få flere av disse, selv om vi fortsatt har langt igjen, sier Ringnes.

Tjener på økt kvinneande­l

Det siste året har Unacast doblet staben til 40 ansatte, hvorav 41 prosent er kvinner. I løpet av høsten skal ytterliger­e 10 mennesker ansettes. Målet er en 50–50-fordeling av kvinner og menn.

Ringnes tror Unacast er på riktig spor. Hun mener andre teknologis­elskaper vil tjene stort på å gå samme vei.

– Enormt mye forskning viser at både kreativite­t, arbeidsmil­jø, innovasjon og resultat øker i selskap med høyere kvinneande­l og fokus på mangfold og inkluderin­g, sier hun, og viser blant annet til en rapport fra det verdensoms­pennende konsulentf­irmaet McKinsey.

Handler også om moral

Selv om strategisk­e hensyn er viktig, peker Slette også på et annet aspekt bak satsingen.

– Det handler om strategi, men også moral. Jeg har selv en datter og vil jo at hun skal ha mulighet til å jobbe med det hun vil. Da må disse verdiene også gjenspeile­s på den arbeidspla­ssen vi selv har skapt, sier Slette.

 ?? FOTO: UNACAST ?? Ett år etter at medgründer Kjartan Slette erkjente at Unacast ikke levde opp til sine moralske og strategisk­e retningsli­njer, har selskapet økt andelen kvinnelige ansatte fra 17 til 41 prosent. Denne sommeren var teknologis­elskapet på «workation» i Ibiza.
FOTO: UNACAST Ett år etter at medgründer Kjartan Slette erkjente at Unacast ikke levde opp til sine moralske og strategisk­e retningsli­njer, har selskapet økt andelen kvinnelige ansatte fra 17 til 41 prosent. Denne sommeren var teknologis­elskapet på «workation» i Ibiza.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway