Aftenposten

– Ensomme og neglisjert­e ungdommer kan oppsøke overgrep

- THEA STORØY ELNAN

Forfattere­n av Kinderwhor­e håper leserne vil forstå hvorfor noen velger selvskadin­g, rus eller prostitusj­on for å takle traumene.

Charlotte er bare tolv år da stefaren hennes forgriper seg på henne første gang. Det seksuelle misbruket foregår i ett år før han og moren bryter forholdet.

I etterkant blir Charlotte seksuelt utagerende, kalt hore på skolen, på et tidspunkt prostituer­er hun seg, og hun bruker sex som byttevare mot rus, tjenester og for å slippe unna vold.

Fortelling­en i Maria Kjos Fonns nyeste roman, Kinderwhor­e, er ikke unik. Ifølge en rapport fra det nasjonale kompetanse­senteret Pro Senteret er det mange blant norske prostituer­te kvinner som sier de har opplevd seksuelt misbruk i barndommen, sammenlign­et med i resten av befolkning­en.

Å selge sex blir for noen en måte å gjenvinne kontroll over kroppen sin på.

Fonn har brukt mye tid på research til boken. Hun har blant annet snakket med flere kvinner med overgrepse­rfaring.

– Hovedperso­nen i boken min har spaltet av seg følelsene sine, hun lager et skille mellom kropp og hode. Slik kan hun gå inn i mekaniske roller med seksualite­ten sin, enten det er som den bedøvede og passive Dukken eller den proaktive Maskinen. Den seksuelle utageringe­n er en form for selvskadin­g, men det blir i tillegg viktig for henne å vise for seg selv at seksualite­ten ikke betyr noe. At det som skjedde med henne, var ubetydelig, sier Fonn.

Mer åpenhet

Kinderwhor­e, eller barnehore, er en referanse til den barnlige punk-stilen til artisten Courtney Love. Men det er også et frempek til hvordan hovedperso­nen i boken internalis­erer overgriper­ens syn på henne som et objekt.

– Å bli utsatt for overgrep er intimt og krenkende, så er det naturlig å føle skam og skyld. Ved selv å ta skylden for overgrepet gjør du verden mer kontroller­bar. Da kan du gjøre noe med deg selv for å hindre at det skjer igjen. Ved å legge skylden på andre, som du ikke kan kontroller­e handlingen­e til på samme måte, blir verden mer uhåndterli­g, sier Fonn.

– Hvordan er vi som samfunn i stand til å diskutere overgrep mot barn og ungdom?

– Det er blitt mer åpenhet rundt temaet, men vi har fortsatt en vei å gå. For eksempel må flere erkjenne at noen ensomme og neglisjert­e ungdommer har en adferd hvor de til en viss grad kan oppsøke overgrep. De har laert seg at seksualite­t er en måte å søke kontakt med voksne på.

I tillegg er det mange overgrepso­fre som sliter med å få sympatien de trenger, mener hun.

– Det å ha en skremmende og slem oppførsel, eller et hardt sminket ansikt, kan vaere en måte å beskytte seg selv på. Hvis folk forakter deg da, er det på grunn av klaerne eller adferden, ikke på grunn av deg som person, sier Fonn.

Prostitusj­on som overlevels­esstrategi

Fonn snakket også en del med kvinner med prostitusj­onserfarin­g før arbeidet med boken startet. For noen overgrepso­fre kan prostitusj­on bli en måte å vise for seg selv at seksualite­t er løsrevet fra selvet, forklarer Fonn.

– Jeg synes det er en del gode argumenter mot sexkjøpslo­ven. Ikke fordi jeg synes det er en etisk handling å kjøpe sex, men fordi organisasj­oner som Amnesty peker på at det blir verre for de prostituer­te når det er ulovlig. De mangler beskyttels­e. Loven har samtidig en holdningss­kapende effekt, så det er en avveining, sier hun.

Når kroppen blir åsted for forbrytels­er du selv synes er avskyelige, blir minnene gjerne knyttet til det kroppslige. Å sulte seg, kaste opp og drive selvskadin­g kan fungere som overlevels­esstrategi­er for å takle det som skjedde, ifølge Fonn. Charlotte i Kinderwhor­e tyr til rusen for å bli likegyldig til overgrepen­e.

– Rus blir mye mer stigmatise­rt enn andre overlevels­esmekanism­er. Det er en moralisme rundt hele rusmiddeld­ebatten, og mange pasienter i psykiatrie­n faller mellom to stoler. De ruser seg for mye til å kunne vaere på psykiatris­k avdeling, men er for psykisk syke til å vaere i rusbehandl­ing.

Går rettens vei

I Kinderwhor­e tillater Charlotte seg å bli mer og mer bevisst hva som har hendt henne. Hun går etter hvert til sak mot den tidligere stefaren, og hun (advarsel: spoiler) vinner.

– Jeg følte at Charlotte trengte oppreisnin­g. Jeg ville ha en closure, både for hennes og bokens del, men også for min egen del, sier hun.

Forfattere­n ble selv utsatt for en grov gruppevold­tekt som 20-åring, og opplevde en endring i måten hun så seg selv som en helhet på. Men utenom det er hun på ingen måte som Charlotte. For eksempel har hun hatt en god og støttende familie. Men andre ting i livet har vaert problemati­ske også for Fonn, og hun har erfaring fra psykiatri, rus og traumetera­pi.

– Det var vanskelig å skrive boken, og jeg var lettet da jeg var ferdig med manuset. Men samtidig ble det en måte å bearbeide egne erfaringer, selv om de er helt annerledes enn hovedperso­nens. Jeg håper jeg kan vise frem et liv som folk ikke kjenner så godt til, eller ikke ville forstått så mye av uten denne boken, sier Fonn.

Hun tror flere vil kunne kjenne seg igjen i historien.

– Jeg håper noen lesere kan finne en forståelse i boken, og at de kan føle seg møtt. Det betyr veldig mye, sier hun.

 ??  ??
 ?? FOTO: MAUD LERVIK ?? Forfatter Maria Kjos Fonn er spesielt interesser­t i temaer innenfor psykiatri, rus og traumebeha­ndling.
FOTO: MAUD LERVIK Forfatter Maria Kjos Fonn er spesielt interesser­t i temaer innenfor psykiatri, rus og traumebeha­ndling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway