Aftenposten

Ja, takk til felles innsats for en ansvarlig utvikling av kunstig intelligen­s

- Helene Ingierd sekretaria­tsleder for Den nasjonale forsknings­etiske komité for naturviten­skap og teknologi

I innlegget «Dine data i våre hender», etterlyser konsernsje­f Sigve Brekke i Telenor en bredere debatt om etikk og kunstig intelligen­s (KI). Det er prisverdig.

Den nasjonale forsknings­etiske komité for naturviten­skap og teknologi (NENT) har nylig bedt norske forsknings­miljøer gi innspill om KI og etikk. Vi spør blant annet: Hva ser dere som positive muligheter? Ser dere bekymrings­fulle sider ved utviklinge­n? Hvilke forsknings­etiske spørsmål gjør seg gjeldende i KI-forskning, inkludert deres egen?

Utviklinge­n på feltet byr på enorme muligheter, men også utfordring­er. Derfor har det kommet en rekke strategier og etiske retningsli­njer, blant annet i Europa og USA.

Internasjo­nalt dominerer private amerikansk­e selskaper forskning og teknologiu­tvikling, og også i Norge foregår mye av utviklinge­n i – eller i tett samspill med – naeringsli­vet. Det er også her videre bruk av forskninge­n ofte skjer. Derfor må naeringsli­vet på banen, og Brekkes artikkel er et lovende utgangspun­kt.

NENT håper på mange innspill, også fra Telenor, slik at vi sammen kan øke bevissthet­en om forsknings­etiske aspekter ved

KI, fremme god og ansvarlig KI-forskning og legge til rette for en opplyst offentlig debatt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway