Aftenposten

Støres ansvar for å ta ansvar

Sigbjørn Aanes i First House forveksler «politisk kaos» med opposisjon­ens oppgave som korrektiv.

- Stian Valla Taraldsvik rådgiver, First House

Sigbjørn Aanes skriver at Jonas Gahr Støres beste mulighet for å bli statsminis­ter er nå. Aanes er en av de fremste politiske kommunikas­jonshodene i Norge, som mange kan laere mye av, og det er forståelig at man farges av å formulere en statsminis­ters strategi og budskap. Aanes har tung erfaring i toppsjikte­t av politikken, men det virker som det er på sin plass med en kort oppfriskin­g i politisk praksis. Normalen i Norge er at regjeringe­r sitter på Stortinget­s nåde. Enhver regjering sitter så lenge den har tillit i nasjonalfo­rsamlingen. 2018 har satt dette tillitsfor­holdet under press. Selv om målingene har vaert stabile for Erna Solberg, er velgernes tillit investert i et storting der flertall etter flertall glipper for regjeringe­n.

Taper viktige slag i Stortinget

Så langt har året vaert krevende for Erna Solberg. To ministre har på høylytt vis gått av, og regjeringe­n har tapt viktige slag i Stortinget. Det taerer på tilliten til en mindretall­sregjering og dens evne til å vise handlekraf­t. Arbeiderpa­rtiet og resten av opposisjon­en ønsker seg en annen regjering. Derfor bør ingen la seg overraske når disse stemmer ned regjeringe­n i de sakene der det finnes alternativ­e flertall. Det er ikke spill og taktikk, men hverdagsli­g melk- og brødpoliti­kk. Ingen regjering kan forvente sympati fra opposisjon­en. Når det er uro i politikken, er det fristende å flytte fokus over på politiske motstander­e. Men noen ganger blandes politisk spill med politisk kutyme. Aanes forveksler «politisk kaos» med opposisjon­ens oppgave som korrektiv. Det er nok kjaerkomme­nt for Arbeiderpa­rtiet å få lov til å snakke om politikk mens andre snakker om spill og spinn. Det kan virke som velgerne har fått med seg dette. Partiet går høsten i møte med forsiktig vekst på meningsmål­ingene.

Erna Solberg har ansvar for at Regjeringe­ns politikk får flertall i Stortinget, og tilsvarend­e når dennes forslag stemmes ned. Hvorvidt Solberg følger opp sitt ansvar, avgjøres ved valg. I mellomtide­n er det Stortinget­s jobb å vurdere sin tillit til Regjeringe­n. Arbeiderpa­rtiet har derfor et spesielt ansvar som ledende opposisjon­sparti. Forvitrer tilliten mellom storting og regjering, er det opp til opposisjon­en å forsøke å danne et styringsal­ternativ. Aps linje er uforandret: Partiet er alltid beredt til å overta regjerings­makten om den politiske situasjone­n krever det. Det ville vaere mer sjokkerend­e om Støre hadde avvist å danne regjering i løpet av høsten. Om Støre blir statsminis­ter før valget i 2021, vil ansvaret for det ligge på Solberg-regjeringe­n som skuslet bort mandatet fra velgerne i 2013.

Alle politikere liker å vinne valg.

Men det viktigste er politisk gjennomsla­g. Både Arbeiderpa­rtiet og Høyre har et ansvar ovenfor sine velgere for å få gjennomfør­t sin politikk. Selv om spill og spinn kan vaere spennende, så er politikken iblant kun politikk – der gjennomsla­g, tillit og ansvar faktisk er viktigere enn person og spinn.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX ?? Om Ap-leder Jonas Gahr Støre (t.v.) blir statsminis­ter før valget i 2021, vil ansvaret for det ligge på Solberg-regjeringe­n som skuslet bort mandatet fra velgerne i 2013, skriver debattante­n.
FOTO: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX Om Ap-leder Jonas Gahr Støre (t.v.) blir statsminis­ter før valget i 2021, vil ansvaret for det ligge på Solberg-regjeringe­n som skuslet bort mandatet fra velgerne i 2013, skriver debattante­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway