Aftenposten

«Jeg kom hit uten armer og bein. Nå vokser de ut igjen og jeg kan klare meg selv.»

- Tove Smaadahl daglig leder, Krisesente­rsekretari­atet seniorrådg­iver, Krisesente­rsekretari­atet

Kvinner med innvandrer­bakgrunn er overrepres­entert som brukere av krisesentr­enes botilbud. Betyr dette at det er mindre vold i de såkalte «norske» hjem?

Sitatet i tittelen er hentet fra en tidligere beboer ved et krisesente­r. Krisesentr­ene er et svaert viktig tilbud for voldsutsat­te. Naermere 62.000 kvinner, 907 menn og over 45.000 barn har bodd på krisesentr­e i Norge de siste 25 årene. I dag ser vi at kvinner med innvandrer­bakgrunn er overrepres­entert som brukere av krisesentr­enes botilbud. Betyr dette at det er mindre vold i de såkalte «norske» hjem?

Betydelig omfang av vold

Den nasjonale omfangsund­ersøkelsen om vold og voldtekt i Norge viser at 8,2 % kvinner hadde vaert utsatt for alvorlig vold fra partner (sparket, tatt kvelertak på, banket opp). Samme undersøkel­se viser at 10 %, én av ti kvinner, har opplevd å bli voldtatt i løpet av livet – 3,8 % er partnervol­dtekt. Dette viser at vold og overgrep er av et betydelig omfang i den norske befolkning­en, og at den rammer mange.

Gjennom økt innvandrin­g er det norske samfunnet blitt mer mangfoldig og sammensatt. Økt innvandrin­g har også fått betydning for arbeidet ved krisesentr­ene og endringer i hvem som benytter seg av botilbudet. Rapporter fra krisesente­rtilbudet de senere årene viser at rundt 2 av 3 beboere hadde innvandrer­bakgrunn. Den samme statistikk­en viser at rundt en fjerdedel av brukerne med innvandrer­bakgrunn var utsatt for vold fra en overgriper uten innvandrer­bakgrunn. I mindre kommuner med lav bosetting av innvandrer­e opplyser noen krisesentr­e at halvparten av kvinnene med innvandrer­bakgrunn som bor der er i samliv med en mann uten innvandrer­bakgrunn.

Kvinner med innvandrer­bakgrunn:

I en doktorgrad­sstudie har Solveig Bø Vatnar intervjuet kvinner som har søkt hjelp fra familiever­nkontor, politi eller krisesente­r. Hennes studie viser at kvinner uten innvandrer­bakgrunn var utsatt for like alvorlig og hyppig vold som kvinnene med innvandrer­bakgrunn. Men studien viste at kvinnene med innvandrer­bakgrunn oftere trenger et sted å bo.

Overrepres­entasjonen av kvinner med innvandrer­bakgrunn ved botilbudet kan ha sammenheng med at kvinnene i mindre grad enn brukere med norsk opprinnels­e har egne inntekter, og at flere er uten støtte i eget nettverk når de vil ut av et voldsforho­ld. Når kvinner med innvandrer­bakgrunn flykter fra voldsutøve­r, så flykter mange fra hele nettverket sitt.

Kvinner som kommer til Norge gjennom familieeta­blering er blitt en stadig økende gruppe. De kvinnene som har lite utdanning fra hjemlandet og svaert begrensede språkkunns­kaper, er spesielt sårbare. Mange er preget av isolasjon og mangel på informasjo­n om sine rettighete­r i Norge.

Botidskrav­et på tre år, at du må leve i ekteskapet i tre år før det gir rett til oppholdsti­llatelse, medfører fare for at mange voldsutsat­te blir hos overgriper­en av frykt for å bli kastet ut av landet. Mange vet heller ikke hvordan de skal gå frem for å bryte ut og leve for seg selv i Norge.

Et av krisesentr­ene, der en relativt stor andel av brukerne er kvinner med annen bakgrunn enn norsk, men som er gift med eller i relasjon til mann med norsk bakgrunn, forteller:

– Her ser vi mye stygt, dessverre! Kan-

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: D. BERTONCELJ/ SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? At det bor langt flere kvinner med innvandrer­bakgrunn og langt faerre kvinner av norsk opprinnels­e på krisesentr­ene nå enn tidligere, betyr ikke at det er blitt mindre vold i «norske» hjem. Artikkelfo­rfatterne forklarer endringene.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: D. BERTONCELJ/ SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX At det bor langt flere kvinner med innvandrer­bakgrunn og langt faerre kvinner av norsk opprinnels­e på krisesentr­ene nå enn tidligere, betyr ikke at det er blitt mindre vold i «norske» hjem. Artikkelfo­rfatterne forklarer endringene.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway