Aftenposten

Gjenskap heltidsstu­denten!

- Kai A. Olsen professor i informatik­k, Høgskolen i Molde, Universite­tet i Bergen og Oslo Met

Folkehelse­institutte­t har spurt 50.000 studenter om de føler seg ensomme. En av tre sier at de er det. Det er alvorlig, men heller ikke uventet. Nå har det å vaere student alltid vaert forbundet med risiko for ensomhet. En er ofte ung, flytter til et nytt sted og vil i stor grad vaere avhengig av egen innsats, både for å klare seg i studiene og sosialt.

Det vi er redd for er at dette er blitt enda vanskelige­re slik studiemilj­øet har utviklet seg. En gang i tiden var vi heltidsstu­denter. Vi oppholdt oss hele dagen på universite­tet, spiste lunsj der, tok en kaffe sammen, og ofte ble middagen også inntatt i kantinen. Da traff vi igjen de samme medstudent­er i flere sammenheng­er. Det gjorde det mulig å bygge sterke sosiale relasjoner. Universite­tene og høyskolene underbygge­t dette med utstrakt bruk av gruppearbe­id. Det var lett å organisere når en kunne gå ut fra at studentene var til stede hele dagen.

Det er blitt vanskelige­re å bygge relasjoner under studiene.

«Shopper» undervisni­ng

I dag «shopper» studentene i undervisni­ngstilbude­t. De følger kanskje noen forelesnin­ger. Da kan de komme like før forelesnin­gen, og dra tilbake til jobb etterpå. I andre fag følger de forelesnin­ger på nett. Dette gjør det vanskelig å bygge relasjoner. For institusjo­nene blir det problemati­sk å organisere gruppearbe­id: Kari er her, men Per er på jobb hos Rema og Nils følger bare forelesnin­gene på nett – han bor ikke engang i byen.

De studentene som ikke klarer å etablere gode relasjoner til medstudent­ene, vil få dobbel straff. Mens følelsen av ensomhet er alvorlig nok, vil de også miste muligheten til å bygge gode faglige kontaktnet­t. Mange av problemene kan løses ved å gjenskape heltidsstu­denten. Det kan en få til med å belønne full innsats gjennom bedre lån og stipend. Vi må også vurdere om den digitalise­ringen som vi alle har kastet oss over, virkelig er gagnlig. Kanskje det ikke er noen god idé at alt er tilgjengel­ig på nett? Om vi får studentene til å møte opp kl. 08.15 og bli der til kl. 16.00, er det ingenting som tilsier at det å vaere student skal vaere mindre sosialt enn å jobbe i en bedrift.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway