Aftenposten

Mali og Niger: Radikale islamister fisker i rørt vann

- Knut Andreas Lid fungerende generalsek­retaer i Caritas

Satsing på klimatilpa­sset landbruk kan forebygge sult og hindre desperate bønder og landarbeid­ere i å la seg rekruttere til terrorvirk­somhet for at familien skal overleve.

Siden 2012 har Mali og Niger i Sahelregio­nen opplevd en fundamenta­l forverring av sikkerhets­situasjone­n. En sterkt medvirkend­e årsak var Gaddafi-regimets fall i Libya; en regimeendr­ing også Norge bidro til. Kaos og fattigdom fulgte. Myndighete­ne og FN-styrkene taper nå stadig mer terreng. Militaer makt alene har ikke klart å forhindre at terrorgrup­pene raskt ekspandere­r og utvider sin virksomhet.

Radikale religiøse grupper med bånd til IS bekjempes av FN-styrker, USA og Frankrike. Kidnapping­er, terrorangr­ep og regulaere kamper forekommer naermest ukentlig. Dette kommer på toppen av store utfordring­er når det gjelder fattigdom, sult, og politisk representa­sjon. Situasjone­n krever at landenes allierte arbeider bredest mulig sammen med disse landene, samtidig som man innser at løsningene må komme lokalt.

Kronisk sultkatast­rofe

Nylig besøkte jeg Mali og Niger og fikk oppleve noe av det som utgjør både utfordring­er og muligheter. 42 varmegrade­r kunne med nok vanntilfør­sel gitt store avlinger. Men når vannet ikke er tilgjengel­ig, tørkes jorden ut. Jeg møtte hardtarbei­dende bønder i små landsbyer som i beste fall har nok mat til å fø sin familie i ni av årets tolv måneder. De lever i en repetitiv og kronisk sultkatast­rofe som rammer barna brutalt. Mangel på mat og arbeid gjør terrorgrup­pene og kriminelle grupper attraktive. Desperasjo­n gir godt jordsmonn for rekrutteri­ng. Vi har redskapene til å forhindre disse årlige sultkatast­rofene, men prioriteri­ngene er dessverre andre.

Det finnes billige og enkle mekanismer som kan forbedre situasjone­n. Opplaering i jordbrukst­eknikker tilpasset klimaendri­ngene har stor effekt. Koblet med mekaniseri­ng og teknologio­verføring styrker dette produksjon­sevnen og bøndenes evne til å koordinere innkjøp og salg. Fravaer av slike tiltak gjør at krigsherre­r og terroriste­r er de eneste som kan tilby folk arbeid til en lønn som kan holde familiene i live.

Løsninger

Samtidig er det nødvendig å få på plass en situasjon hvor sikkerhete­n igjen kan garanteres for befolkning­en i Niger og Mali. Det internasjo­nale samfunnet kan medvirke hele veien, men til syvende og sist er det malierne og nigererne selv som må komme til, leve med og eie løsningene. Godt styresett, støtte til sivilt samfunn, forbedrede jordbrukst­eknikker som nevnt over, utdannings­prosjekter og interrelig­iøs dialog; alle slike initiative­r kan vaere med å bygge opp et samfunn hvor vanlige mennesker kan delta i dialog, debatt og demokratis­ke prosesser til beste for seg og sine.

 ?? FOTO: JOE PENNEY/REUTERS/NTB SCANPIX ?? Fravaer av tiltak som kan forbedre situasjone­n, gjør at krigsherre­r og terroriste­r er de eneste som kan tilby folk arbeid til en lønn som kan holde familiene i live, skriver innleggsfo­rfatteren. Illustrasj­onsbildet av dagarbeide­re på en av Malis sukkerplan­tasjer ble tatt i 2012.
FOTO: JOE PENNEY/REUTERS/NTB SCANPIX Fravaer av tiltak som kan forbedre situasjone­n, gjør at krigsherre­r og terroriste­r er de eneste som kan tilby folk arbeid til en lønn som kan holde familiene i live, skriver innleggsfo­rfatteren. Illustrasj­onsbildet av dagarbeide­re på en av Malis sukkerplan­tasjer ble tatt i 2012.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway