Aftenposten

Så viktig er NRK

- SteinarLar­ssen cand. polit, cand.philol, master i spesialped­agogikk

«NRK er i ferd med å bli en alvorlig trussel,» sa seks toppledere. Uttalelsen blir spesiell med tanke på det vernet som allmennkri­ngkastinge­n er gitt.

NRK er så viktig for det norske demokratie­t at Norsk rikskringk­asting på linje med andre allmennkri­ngkastere i land som samarbeide­r med Europaråde­t og EU, er gitt et spesielt vern i Den europeiske menneskere­ttskonvens­jonen. Hensikten er å sikre ytringsfri­het og demokratiu­tvikling.

Allmennkri­ngkasting er altså etablert som et velferds- og samfunnsgo­de.

Spesiell uttalelse fra toppledere

I et slikt perspektiv må en også vurdere utspillet fra toppledern­e i de største kommersiel­le medieselsk­apene 15. august.

Ifølge Dagens Naeringsli­v uttaler konsernsje­fen i Schibsted, Rolv Erik Ryssdal, konsernsje­fen i Polaris Media, Per Axel Koch, Amedias konsernsje­f Are Stokstad, konsernsje­f Dag Sørsdahl i Aller, administre­rende direktør Kristin Skogen Lund i NHO og administre­rende direktør Randi Øgrey i Mediebedri­ftenes Landsforen­ing det følgende: «NRK er i ferd med å bli en alvorlig trussel. Danmark, Sverige og Finland har forstått at statskring­kasterne må tøyles for ikke å ødelegge for de private mediebedri­ftene.»

Uttalelsen fra disse toppledern­e blir spesiell med tanke på det vernet som allmennkri­ngkastinge­n er gitt.

Medieforsk­ere: NRK bidrar positivt

10. april i år leverte Medietilsy­net en 190 siders rapport med tittelen «NRKs bidrag til mediemangf­oldet. En analyse av NRKs bidrag til innholds- og bruksmangf­oldet, NRKs samarbeid med andre medieaktør­er og konkurrans­emessige virkninger av NRKs nyhets- og aktualitet­stilbud på nett».

I en av sine hovedkonkl­usjoner i rapporten slo Medietilsy­net fast at NRK bidrar positivt til mediemangf­oldet gjennom å oppfylle sitt allmennkri­ngkastings­oppdrag. Anerkjente norske medieforsk­ere fant ikke grunnlag for å kritisere NRK.

Ideologisk kampanje

Ifølge rapporten fra Medietilsy­net er de største kommersiel­le medievirks­omhetene i Norge, i likhet med flere andre land, eid av utenlandsk­e aktører. De har bevisst arbeidet for å styrke sin posisjon på bekostning av NRK.

Norske medier har formidlet disse utspillene som om de er saernorske. Men de er ikke det. Bak utspillene også mot NRK, står det en samkjørt, europeisk kampanje der retorikken er presis den samme både i Finland, Tyskland, Danmark, Hellas og Nederland.

I Sveits har allmennkri­ngkasteren­s rolle vaert tema i en folkeavste­mning. Over 70 prosent av sveitserne stemte for å ivareta allmennkri­ngkastinge­n. Men det passer ikke medieselsk­apene å fortelle dette. Danmark Radios tidligere nyhetsdire­ktør Ulrik Haagerup stemplet derfor kampanjen mot allmennkri­ngkasterne som falsk.

Også i Norge er kampanjen ideologisk og basert på liberalist­isk markedspol­itikk der NRKs rolle skal reduseres til fordel for private selskap og internasjo­nale investorer.

Skal vaere et felles gode

Ingen av de statlige allmennkri­ngkasterne har som mål at de skal skape overskudd. De skal vaere et felles gode, med et bredt og allsidig programtil­bud. Men Høyre/Frp-regjeringe­n har som mål, ifølge Aftenposte­n 8. april 2017, å begrense NRKs mulighet «til å svekke frie institusjo­ners aktivitets­grunnlag».

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? NRK er så viktig for det norske demokratie­t at Norsk rikskringk­asting på linje med andre allmennkri­ngkastere i land som samarbeide­r med Europaråde­t og EU, er gitt et spesielt vern i Den europeiske menneskere­ttskonvens­jonen, skriver innleggsfo­rfatteren.
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX NRK er så viktig for det norske demokratie­t at Norsk rikskringk­asting på linje med andre allmennkri­ngkastere i land som samarbeide­r med Europaråde­t og EU, er gitt et spesielt vern i Den europeiske menneskere­ttskonvens­jonen, skriver innleggsfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway