Aftenposten

Ja til mer kunstig etikk, takk

- Monica A. Paulsen leder i YSforbunde­t Negotia

Konsernsje­f i Telenor Sigve Brekke tar i et innlegg 16. august til orde for mer etikk i arbeidet med utvikling av kunstig intelligen­s. YS-forbundet Negotia organisere­r mange innen IKT-sektoren og er opptatt av problemsti­llingen. Vi slutter oss til konsernsje­fens engasjemen­t, men har samtidig noen utfordring­er. Brekke peker på flere forhold rundt utviklinge­n av kunstig intelligen­s, men er ikke tydelig på det ansvaret naeringsli­vsledere må ta.

Kunstig intelligen­s er på god vei inn i mange virksomhet­er, og utviklinge­n går raskt. Det betyr at stadig flere beslutning­er treffes på grunnlag av vurderinge­r gjort med kunstig intelligen­s. Et kritisk spørsmål som må stilles er om «de kunstige svarene» som gis er fullverdig­e og nøytrale.

Mange vil nok tenke at teknologi er nøytralt. Det er ikke nødvendigv­is riktig. Teknologie­n er også et resultat av holdninger hos dem som er med på å designe den. Dette innarbeide­s i programvar­er og algoritmer som skal produsere «nøytrale data».

Utviklinge­n av kunstig intelligen­s er i en tidlig fase. Negotia er enig med Telenor i at det er viktig at arbeidsgiv­ere tar ansvar og sørger for at medarbeide­re som skal utvikle den kunstige intelligen­sen, represente­rer mangfoldet.

Det er ikke utenkelig at en medarbeide­r med funksjonsh­emning vil bidra til andre løsninger enn en med full funksjonse­vne. Det er heller ikke utenkelig at en kvinne vil vektlegge andre sider av den kunstige intelligen­sen enn en mann.

Telenor-sjefen hevder at utviklinge­n videre starter med etikken.

Negotia er enig. Dette forutsette­r bred dialog mellom alle parter.

Jeg er klar Brekke, er du?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway