Aftenposten

Hvem skal redde vårt kalde arvesølv?

-

Rekordvaer­et denne sommeren har satt preg på Norge. Varmt og tørt sommervaer har ført til at landbruket taper milliarder, strømprise­n har økt og skogbranne­r har herjet. Det som ikke er kommet like tydelig frem, er sommervaer­ets nedbryting av isbreene. Denne unike landskapsf­ormen dekker 0,7 prosent av landets areal, eller 70 av de 10.000 anbefalte daglige skrittene om du skulle tråkket tilfeldig rundt i Norge.

Isbreene er ikke bare et trekkplast­er som genererer millioner til reiselivet hvert år, de er også en del av vår kulturarv og et reservemag­asin til norske kraftverk.

Isbreene er i tilbakegan­g. Siden 2003 har Nigardsbre­en i Luster trukket seg tilbake 400 meter, ifølge NVE, som også sier at trenden med smeltende breer gjelder hele landet. I dagens tempo vil så godt som alt av norske isbreer vaere borte om 100 år, men når vi Paris-avtalen, kan smeltingen stanses.

For å holde vår del av avtalen er det ikke nok å rydde en strand for plast. Paris-avtalen gir ikke rom for den massive oljeleting­en Regjeringe­n gir konsesjone­r til. Det gjør heller ikke isbreene. Vårt kalde arvesølv vil smelte bort, for om ikke vi skal redde det, hvem skal gjøre det da?

Det finnes fortsatt håp, men da må Regjeringe­n bruke verktøykas­sen. De flittig brukte elbilgulrø­ttene er gode, men ikke nok for å oppnå målet om 40 prosent kutt i Co₂-utslipp innen 2030. Om Erna mener alvor med at klimaendri­ngene er blant vår tids største utfordring­er, bør hun benytte seg av verktøy som å stanse ny oljeleting, flytte oljefondet fra oljeaksjer til unotert solenergi eller tilrettele­gge for et grønnere matfat.

Inntil vi klarer å begrense vårt avtrykk, får vi håpe resten av verden klarer å gjøre noe for å redde livet på planeten vår. Og våre egne isbreer.

 ?? FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? Ifølge NVE har Nigardsbre­en i Luster trukket seg tilbake 400 meter siden 2003.
FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX Ifølge NVE har Nigardsbre­en i Luster trukket seg tilbake 400 meter siden 2003.
 ??  ?? Åsmund Stein (20), medlem iGrønn Ungdom
Åsmund Stein (20), medlem iGrønn Ungdom

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway