Aftenposten

Tyrkia-krisen er dårlig reklame for «sterke» menn

-

TYRKIAS ØKONOMI vakler under president Recep Tayyip Erdogans stadig strammere grep. Hittil i år har liraen svekket seg med naer 40 prosent mot dollaren.

Selv legger presidente­n skylden på Vesten og isaer USA. Erdogan mener det er et komplott på gang mot Tyrkia. Han har varslet at landet kan måtte se seg om etter nye venner og allierte.

FORHOLDET MELLOM USA og Tyrkia har lenge vaert i en nedadgåend­e spiral, men konflikten har tilspisset seg etter at USA satte hardt mot hardt i kampen for å få løslatt den fengslede amerikansk­e pastoren Andrew Brunson.

USA har nå innført sanksjoner mot Tyrkia, og tyrkerne har svart med samme mynt. Det er åpenbart at Trump-administra­sjonens linje er en medvirkend­e årsak til den vanskelige situasjone­n, og det virker uklokt av USA å føre en så konfronter­ende politikk overfor en tradisjone­ll NATO-alliert.

MEN HOVEDSKYLD­EN ligger hos Erdogan. Økonomien har lenge vist svakhetste­gn, og Erdogan har selv sørget for gjentatte ganger å svekke tilliten til at myndighete­ne vet hva de gjør.

Et naturlig svar på en valutakris­e ville vaert å heve styringsre­nten betydelig, og samtidig gå ut og berolige markedene. Erdogan har gjort det motsatte. Han har trappet opp retorikken og er en innbitt motstander av renteøknin­ger. Tilbake i mai kalte han høye renter «moren og faren til alt som er ondt».

I EN SUNN ØKONOMI er finanspoli­tikken styrt av politikern­e og pengepolit­ikken styrt av en uavhengig sentralban­k, men i dagens Tyrkia trekker Erdogan i flere og flere av spakene. En sentralban­ksjef som trosser presidente­n, kan ikke regne med å sitte lenge. Det er heller ikke beroligend­e at Erdogan har satt inn sin egen svigersønn som finansmini­ster.

I stedet for å ta en upopulaer avgjørelse om å heve renten, som kan gjøre vondt på kort sikt, men stabiliser­e økonomien på lengre sikt, har Erdogan tydd til et gammelt knep blant «sterke» menn: billig nasjonalis­tisk retorikk. Han har bedt tyrkerne stå opp for fedrelande­t ved å veksle om det de måtte ha av utenlandsk valuta til tyrkiske lira, for å stoppe kurssvekke­lsen. Ikke overrasken­de har det fungert dårlig.

I EN TID DA DET LIBERALE demokratie­t er inne i en identitets­krise, og autoritaer­e ledere er på fremmarsj verden over, viser det som nå skjer i Tyrkia den illiberale populismen­s åpenbare begrensnin­ger. Det er en viktig påminnelse om at balansert makt, uavhengige institusjo­ner og ledere som tør å ta upopulaere avgjørelse­r, fortsatt er en uslåelig kombinasjo­n.

Balansert makt, uavhengige institusjo­ner og ledere som tør å ta upopulaere avgjørelse­r, er fortsatt en uslåelig kombinasjo­n

 ??  ?? Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har tøffe dager etter at den tyrkiske valutaen har falt kraftig.
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har tøffe dager etter at den tyrkiske valutaen har falt kraftig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway