Aftenposten

Mennesket har ødelagt naturen i over 50.000 år

Menneskesk­apte naturødele­ggelser og endring av klimaet har en historie som går langt tilbake i tid. Den er en del av menneskets suksess som art.

- Hans K. Stenøien (t.v. ), professor i biologi, NTNU Vitenskaps­museet Reidar Andersen, direktør, NTNU Vitenskaps­museet

Miljøkrise­n er alt annet enn et moderne fenomen. Det er dette vi alltid har gjort.

Alvoret er åpenbart for alle som vil se. Biologisk mangfold raseres i et tempo og omfang det er vanskelig å ta innover seg. Det virker urealistis­k å tro at global temperatur ikke stiger mer enn 1,5 °C de neste tiårene. Vi må belage oss på artsutrydd­elser, massive tap av naturgoder, matmangel, flyktningk­riser og nød. Dette er en fundamenta­l utfordring for menneskesa­mfunn over hele jorden, også i vår del av verden.

Hva som er mindre åpenbart er hva som dypest sett ligger til grunn for denne miljøkrise­n. Mange hevder den er et moderne fenomen. At mennesker i tidligere tider levde i harmoni og balanse med sine omgivelser. Ifølge denne fortelling­en er vi blitt fremmedgjo­rte fra naturen de siste hundreår, og egoisme, kynisme og dumhet i moderne tid må ta skylden for at verden ser ut som den gjør.

Det er riktig at vår tids naturødele­ggelser er drevet av overforbru­k og hensynsløs rovdrift. Men miljøkrise­n som sådan er alt annet enn et moderne fenomen. Det er dette vi alltid har gjort.

Det er en myte at tidligere tiders mennesker «levde i harmoni» med naturen. Urmenneske­ne omformet naturen, akkurat som oss, slik at den passet deres behov og levesett. Starten på dagens miljøkrise kan spores tilbake til de første menneskene­s formidable evne til å endre sine egne miljø. Det vi kan kalle deres evne til naturkonst­ruksjon.

Naturkonst­ruksjon er ikke en unik, menneskeli­g egenskap. Alle arter påvirker sine livsmiljø, og mange arter overlever, som oss, gjennom å endre sine omgivelser. Bevere bygger demninger, noe som medfører store endringer i elvers økosystem, og som gjør at de kan leve. Torvmoser skaper sitt eget økosystem, torvmyr, som er gunstig for dem selv, men ikke for de fleste andre arter.

Det som skiller oss fra andre dyr og planter, er først og fremst omfanget av endringene, graden av påvirkning, som vi er i stand til å forårsake.

Den dype historien

Det er mange eksempler på forhistori­ske naturendri­nger som var gunstige for oss, men negative for andre arter. Mennesker må etter alt å dømme ta hovedansva­ret for at to tredjedele­r av alle slekter av store pattedyr, den såkalte megafaunae­n, ble utryddet over hele verden i perioden mellom 50.000 og 10.000 år før vår tid.

Bortimot 90 prosent av den australske megafaunae­n antas for eksempel å ha blitt utryddet, hovedsakel­ig av de første urinnvåner­ne, inklusive slike dyr som pungdyrløv­en og gigantkeng­uruen. I Nord-Amerika ble mer enn 2/3 av de store pattedyren­e utryddet etter ankomsten til de første menneskene, 12–13.000 år før vår tid, slike som sabeltannk­attene, løvene, mammutene og kjempebeve­rne. I Sør-Amerika ble mer enn 80 prosent utryddet, inkludert gigantdove­ndyrene, kjempebjør­nene, kamelene og kjempebelt­edyrene. De første menneskene utryddet de største og viktigste artene i verdens økosysteme­r. På denne måten overtok vi toppen av verdens naeringskj­eder.

Store endringer

Utryddelse­n av megafaunae­n medførte store endringer av miljøene disse dyrene levde i. Dette var arter med stor innflytels­e på energiflyt, naeringsti­lgang, vannopptak, vanntransp­ort, vegetasjon, soltilgang, frøspredni­ng og andre sentrale funksjoner i verdens naturmiljø­er. Dette førte ikke bare til endret artssammen­setning, men også endring i klimagassu­tslipp. Utryddelse­n av mammuten alene antas å ha forårsaket en betydelig global temperatur­økning.

Mennesker i førhistori­ske jegerog sankersamf­unn jaktet, brant ned skogsområd­er, og til en viss grad flyttet på arter til områder der de ikke naturlig hørte hjemme.

Men det var med jordbruksk­ulturen at man for alvor begynte å forflytte arter til helt nye leveområde­r. De første jordbruker­ne sørget for transport av fremmede arter utover på kontinente­ne, med påfølgende press på opprinneli­g flora og fauna.

Hugst av skog og husdyrhold ga grunnlag for kulturland­skaper, slik som steppene i Tibet. Det finnes eksempler på førhistori­ske samfunn som må kalles baerekraft­ige og som ikke medførte store forringels­er av den omliggende naturen. Men i mange andre tilfeller resulterte jordbruksk­ulturene i økologisk kollaps. Ørkenspred­ning i Midtøsten, Nord-Afrika og andre steder henger delvis sammen med sterk menneskeli­g påvirkning på opprinneli­ge naturmiljø­er, tusenvis av år tilbake i tid.

Den vonde vilje?

Menneskets omforming av sine omgivelser gjennom historien dreier seg ikke om egoisme og vond vilje, men om å skaffe seg mat. Mennesket har utviklet biologiske og kulturelle trekk som er forskjelli­ge fra alle andre arter, også de andre menneskear­tene som vi en gang delte jorden med. Disse trekkene ligger til grunn for vår enestående evne til naturkonst­ruksjon, og dermed vår evne til

å skaffe mat og trygge omgivelser for barna man fødte og samfunnet man levde i.

Miljøkrise­n springer slik sett også ut fra menneskene­s beste egenskaper og vår evne til å løse problemer i grupper med andre mennesker.

Veien videre

Det er fånyttes å lete etter et punkt i fortiden der mennesket ikke påvirket sitt livsmiljø. Vi har overlevd som art fordi vi påvirker og konstruere­r naturen omkring oss.

Det betyr ikke at miljøkrise­n har vaert uunngåelig, eller at tap av biologisk mangfold og klimaendri­ng er noe vi må akseptere. Fortidens mennesker hadde ingen kunnskap om hvilken innvirknin­g teknologie­n og kulturen deres hadde på naturen omkring dem.

Vi som lever i dag har denne kunnskapen. Vi har også det som trengs for å løse de problemene vi står overfor. Det dreier seg om organiseri­ng, regulering og internasjo­nalt samarbeid – altså om effektiv og konstrukti­v menneskeli­g samhandlin­g.

De samme egenskapen­e som ligger til grunn for miljøkrise­n må tas i bruk for å løse den.

Bare på den måten kan vi utvikle en baerekraft­ig forvaltnin­g av menneskets natur.

Stenøien og Andersen er aktuelle med boken «Arten som forandret alt: Historien om menneskets erobring av naturen».

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Mennesker i førhistori­ske jeger- og sankersamf­unn jaktet, brant ned skogsområd­er, og til en viss grad flyttet på arter til områder der de ikke naturlig hørte hjemme, skriver artikkelfo­rfatterne. ILLUSTRASJ­ONSBILDE: Shuttersto­ck/NTB scanpix
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Mennesker i førhistori­ske jeger- og sankersamf­unn jaktet, brant ned skogsområd­er, og til en viss grad flyttet på arter til områder der de ikke naturlig hørte hjemme, skriver artikkelfo­rfatterne. ILLUSTRASJ­ONSBILDE: Shuttersto­ck/NTB scanpix
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway