Aftenposten

Ingrid Espelid Hovig

-

Ingrid Espelid Hovig er en av de aller største gjennom hele NRKs historie. Hun var elsket av absolutt alle. Hun samlet oss, laerte oss, gledet oss og inspirerte oss. Kanskje har ingen betydd mer for norske mattradisj­oner enn henne. Når Ingrid hadde «juksa litt», var det langt fra juks og fanteri. Det var forberedt ned til minste detalj, formidlet med stor glede og helt ekte. «Eg kan berre vere meg sjølv. Kan ein ikkje det, har ein ikkje noko å gjera i eit slikt medium», sa Ingrid i intervjuer.

Hun misjonerte utrettelig for persillekv­astens fortreffel­ighet som sunn og velsmakend­e garnityr til all slags mat. Hun fikk kallenavne­t Lille Persille. Men selv om hun var både liten og vever av vekst, var hun definitivt ikke noe «persillebl­ad». Ingrid Espelid Hovig var hel ved.

Hele Norges fjernsynsk­okk sa selv at hun var mer pedagog enn kokk. I 1994 ble hun utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sin innsats for norsk matkultur og ernaering. Den ville hun dele med alle landets husstellae­rere. «Det er husstellae­rer jeg er. Dette er en stor hyllest til alle husstellae­rere rundt i landet som arbeider med det samme som jeg», sa hun i takketalen. Typisk Ingrid. Beskjeden på egne vegne, men alltid med et tydelig budskap.

Ernaerings­eksperten Kaare Norum har gitt henne en stor del av aeren for nedgangen i hjerte- og karsykdomm­er i Norge. De to møttes første gang på Verdens matvarekon­gress i Roma i 1974. De delte en begeistrin­g for poteten og dens betydning for det norske kostholdet gjennom 250 år. Kaare Norum og Ingrid lagde etter hvert over 70 TV-programmer om mat og helse sammen.

Ingrid Espelid Hovig laerte fort å vaere tålmodig. På sin daglige gange fra hjemmet i Thomas Heftyes gate på Frogner til Marienlyst, ble hun alltid stoppet av noen som ville takke henne for programmen­e og gjerne stille noen spørsmål. Og Ingrid stoppet opp og svarte. Det samme skjedde om en seer ringte henne med et spørsmål eller fem. Hun vernet om sitt privatliv, men var uten hemmelig nummer og tilgjengel­ig for alle som ville snakke.

Ingrid Espelid Hovig er en pioner og en ruvende skikkelse i norsk fjernsynsh­istorie. Hun ble allemannse­ie gjennom mer enn 300 sendinger av Fjernsynsk­jøkkenet i perioden 1964 til 1996.

Ingrid Espelid Hovig var hele Norges matmor. Hun var makalaus. Thor Gjermund Eriksen kringkasti­ngssjef

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway