Aftenposten

Fredrik Wilhem Seeberg

-

En bauta i Gardens historie er blitt borte. Fredrik Seeberg ble født 1922 i Helsingfor­s av norske foreldre. Som 15-åring ble han med i det finske heimeverne­t. Da Vinterkrig­en brøt ut, meldte han seg til tjeneste. På grunn av alderen fikk han ikke delta ved fronten, men var vakt ved sentrale steder i Helsingfor­s. For å oppretthol­de sitt norske statsborge­rskap måtte han avtjene verneplikt­en før fylte 21 år.

Med hjelp av Norges militaerat­taché i Finland søkte han dispensasj­on om å få tjenestegj­øre i Norge. Dette ble innvilget og han møtte til sesjon. Den gangen var høydekrave­t i Garden 172 centimeter, men han var ikke fullt så lang. Men, legen sa at Seeberg var veldig flink til å strekke seg når de trengtes. Hvor langt han var villig til å strekke seg viste han under aprildagen­e 1940.

Hva som skjedde med den yngste gardisten fra 1. Gardekompa­ni 9. april er godt kjent gjennom filmen Kongens nei. Kort fortalt ble han hardt såret av rikosjette­n fra en granat. Eller som han selv på sin tørrvittig­e måte sa det: «Lungene hang utenpå kroppen, det var jo ikke bra». Førstehjel­p ble gitt av gardekamer­ater og tysk sanitet fikk lagt ham inn på sykehus. Sommeren 1941 meldte han seg til tjeneste igjen, da 200 kilometer bak den finsk-russiske grensen.

I Hans Majestets Kongens Garde sier man: «En gang gardist, alltid gardist». Seeberg var intet unntak. Han var en hyppig og velkommen gjest i Gardeleire­n. Han var til stede under Gardens merkedager, saerlig ved krigsminne­smarkering­ene på Huseby og Midtskogen. Han var en kjent og høyt respektert gardeveter­an, lenge før han ble kjent gjennom filmen.

Ved et av hans besøk i mannskapsm­essen i Gardeleire­n reiste flere hundre gardister seg og applaudert­e helt spontant. Han ga intervjuer til bladet Gardisten og møtte gardister hvor han på sin forsiktige måte fortalte hva som i ytterste konsekvens kreves av en gardist. For Seeberg var en riktig kriger, men ikke krigersk. Som tidsvitne var han klar på at det ikke går an å sammenlign­e 2. verdenskri­g med dagens operasjone­r og teknologi. Om dagens internasjo­nale operasjone­r sa krigsveter­anen; «Jeg misunner ingen å dra til Afghanista­n, men jeg beundrer dem».

Våre tanker går til hans familie og vi ønsker fred over hans minne. Vegard Flom

Sjef for Hans Majestet Kongens Garde Anders Bredesen President Norges Gardistfor­bund

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway