Aftenposten

Jan Hanseth

-

Det var med vemod vi mottok beskjeden om at vår tidligere kollega, slagverker­en Jan Hanseth, var død etter lengre tids sykdom, 80 år gammel. Jan var født i Bergen, og fikk sin første trommeoppl­aering i Draeggens buekorps. Hans første laerer var Eddi Olsen, slagverker i Musikksels­kapet Harmoniens orkester. Så ble det et år i Gardemusik­ken før turen gikk til Musikkonse­rvatoriet i København og 3 års studier med slagverker­en i Det Kgl. Kapell, Hans Fulling.

Etter et års vikariat ved Stora Teatern i Göteborg fulgte tre år som slagverker i Marinens musikkorps i Horten. I 1968 ble han så ansatt som soloslagve­rker i Den Norske Operas orkester, hvor han arbeidet til han gikk av med pensjon i 2000.

Vi som fikk gleden av å spille sammen med Jan fikk oppleve en allsidig musiker som levde og åndet for opera- og ballettlit­teraturen. Han gledet seg over gode prestasjon­er både på scenen og i orkestergr­aven, og elsket innspillin­gene med den svenske tenoren Jussi Bjørling. Jan var svaert sosial, og viste stor omsorg for sine kolleger. Han hadde flere tillitsver­v i orkesteret, og la ned et enormt arbeide gjennom mange år som formann i Oslo Musikerfor­ening. Jan var i mange år ansatt som laerer ved Østlandets Musikkonse­rvatorium, og mange av våre profesjone­lle slagverker­e fikk et solid grunnlag hos ham.

Hans årlige pinnekjøtt­middager for kolleger ved juletider er legendaris­ke. Likeså husker vi hans treffende replikker og store humoristis­ke sans. Anekdotene etter ham er mange. Jan Hanseth var et engasjert menneske, stor og raus, humanetike­r, og arbeiderpa­rtimedlem på sin hals. «Din tanke er fri» var Jans sang, og mineryddin­gsprosjekt­et til Norsk Folkehjelp opptok ham til det siste. Jan bar alltid med seg Arnulf Øverlands ord i lommeboken: «Du skal ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer dig selv». Sitatet var Jans leveregel. Våre tanker går til hans familie og hans kone Grethe, som alltid sto ved hans side og som pleiet ham de siste årene.

Vi ønsker fred over Jan Hanseths minne.

Rune Martinsen

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway