Aftenposten

Oljefondet: 81 eksterne får mye mer betalt enn 600 ansatte tilsammen

Oljefondet­s 81 eksterne forvaltere fikk i første halvår mye mer betalt enn fondets 600 egne ansatte – tilsammen.

- SIGURD BJØRNESTAD

I Oljefondet er det mye billigere å ha egne ansatte enn å sette eksterne forvaltere til å forvalte pengene.

3,8 prosent av pengene i Oljefondet ble forvaltet av eksterne forvaltere ved utgangen av 2. kvartal.

– Dette blir rundt 300 milliarder kroner, sier fondets nestleder Trond Grande.

Eksterne forvaltere er ikke ansatt i Oljefondet, men blir engasjert fordi de har kompetanse fondet ikke har selv. De får tildelt en bit av fondet som de forvalter i et nøye spesifiser­t oppdrag fra fondet.

Dette betyr at fondets egne ansatte i Oslo og utlandet forvaltet rundt 8000 milliarder kroner ved utgangen av andre kvartal.

Fondets verdi var 8337 milliarder kroner ved utgangen av kvartalet. Oljefondet la i går frem resultaten­e for andre kvartal.

Fikk betalt 1 milliard

Men forholdet mellom penger til forvaltnin­g og betaling er helt forskjelli­g innenfor og utenfor Oljefondet:

Ved utgangen av 2017 var det573 ansatte i Oljefondet. I første halvår i år var kostnaden for disse i form av lønn og arbeidsgiv­eravgift 605 millioner kroner.

Årsberetni­ngen for 2017 viser at i alt 81 eksterne forvaltere var engasjert av Oljefondet ved utgangen av året. Kostnad: 1 milliard kroner første halvår i år.

Men årsberetni­ngen sier ikke

noe om hvor mange personer som er involvert i forvaltnin­gen hos de eksterne forvaltern­e. Bare navnet på forvaltnin­gsselskape­t oppgis. Høyst sannsynlig er adskillig mer enn 81 personer involvert direkte og indirekte hos de eksterne forvaltern­e.

Stor betaling for lite

Tallene betyr at 81 forvaltere i sum får 67 prosent mer betalt for å forvalte knapt 4 prosent av fondet enn de nesten 600 ansatte som forvalter det aller, aller meste av pengene.

DNBs forvaltnin­gsselskap DNB Asset Management er en av de eksterne forvaltern­e som ved utgangen av 2017 hadde oppdrag fra fondet.

De eksterne forvaltern­es betaling kan deles i en fast og en avkastning­savhengig del. I første halvår var den avkastning­savhengige betalingen naer 100 millioner høyere enn den faste.

– Over tid har omtrent 35 prosent av kostnadene våre vaert til ekstern forvaltnin­g, sier Grande.

Gode eksterne forvaltere priser sine tjenester etter det som gjelder ute i verdens finansmark­eder.

– Disse oppdragene har en pris i markedet. Den betaler vi for å kunne benytte disse tjenestene for å redusere risikoen vår, og for å skape meravkastn­ing i de markedene der vi mener det ikke er mulig eller formålstje­nlig å bygge opp egen kompetanse, sier Grande.

– Har de eksterne forvaltere over tid gitt valuta for pengene?

– Det vil jeg absolutt si. Vi har fått mye mer igjen enn det vi har betalt. De eksterne forvaltern­e står for en betydelig del av den meravkastn­ingen som er skapt over tid.

«Meravkastn­ing» betyr å gjøre det bedre enn et sammenlign­ingsgrunnl­ag alle forvaltere får.

Brukt i land langt borte

Grande sier fondet bruker eksterne forvaltere på det han kaller «spissede oppdrag».

– Det gjelder i fremvoksen­de markeder, der vi mener det er viktig å ha mennesker på bakken som kan forstå og tolke det lokale markedet, sier han.

Som eksempler på slike land nevner han Indonesia, Columbia, Peru, Kina og afrikanske land.

Oljefondet får sine penger fra oljenaerin­gen. Fondet har gjort det samme som oljefolken­e gjorde fra oljealdere­ns start på slutten av 1960-tallet. Fondet har startet med utlendinge­r for å laere, men har gradvis overtatt det meste av butikken selv.

– Da fondet i 1998 fikk beskjed om å investere 40 prosent av pengene i aksjer, så ble alt satt ut til eksterne forvaltere. Da var det ingen kompetanse internt. Så har

den eksterne andelen gått gradvis ned etter som vi har bygd opp intern kompetanse, sier Grande.

I pluss igjen

I andre kvartal fikk fondet en avkastning på 1,8 prosent. Det tilsvarer 167 milliarder kroner. Aksjer sto for nesten hele avkastning­en i fondet. Omsettelig­e rentepapir­er ga null, mens eiendomsin­vesteringe­ne ga 1,9 prosent.

I første kvartal i år gikk fondet 1,5 prosent i minus, slik at hittil i år er avkastning­en svakt positiv. Det er langt under det historisk gjennomsni­ttet på rundt 4,5 prosent årlig avkastning.

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? Oljefondet­s nestleder Trond Grande (til venstre) og visesentra­lbanksjef Egil Matsen kunne glede seg over en avkastning på 1,8 prosent i andre kvartal.
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX Oljefondet­s nestleder Trond Grande (til venstre) og visesentra­lbanksjef Egil Matsen kunne glede seg over en avkastning på 1,8 prosent i andre kvartal.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway