Aftenposten

Forverring i Afghanista­n

-

PRESIDENT ASHRAF GHANI tilbyr våpenhvile. Islamistbe­vegelsen Taliban svarer med å angripe busser og ta gisler. Taliban eller andre opprørere står også bak rakettangr­epet mot sentrale mål i hovedstade­n Kabul. Situasjone­n i Afghanista­n er altså dyster.

Ghani og hans sentrale regjering har, støttet av USA og andre vestlige land, kontroll med litt over halvparten av landets territoriu­m. Resten styres av Taliban eller har uavklarte maktforhol­d. Afghanerne lever i konstant usikkerhet.

DETTE ER DEN KORTE FASITEN etter den 17 år lange krigen som startet i 2001, året da en USAledet allianse invaderte. Målet var å hindre at Afghanista­n, den gangen styrt av Taliban, skulle fortsette å vaere et fristed for terrorgrup­pen Al-Qaida, som i 2001 angrep USA.

På det meste hadde USA mer enn 100.000 militaere i landet. Medregnet bidragene fra andre NATO-land utgjorde den fremmede styrken rundt 150.000.

Taliban lot seg likevel ikke knekke, og den vestlige operasjone­n ble etter hvert nedskalert. I dag har USA rundt 15.000 i landet, mens øvrige land har mindre kontingent­er.

Norge har 50 spesialsol­dater der. De deltar i opplaering­en av Afghanista­ns egne sikkerhets­styrker.

SITUASJONE­N ER DEPRIMEREN­DE, ikke minst for landets unge. Da reaksjonae­re Taliban styrte fra 1996 til 2001, hadde de – saerlig kvinnene – minimale muligheter til utdannelse. Siden har situasjone­n vaert bedre, men altså med denne konstante faren for at Taliban igjen kan få makten.

President Donald Trump hadde først tenkt å trekke USA ut, men ombestemte seg tidlig i sin periode. Siden har USA satset på å stabiliser­e sentralreg­jeringen, samtidig som det har foregått samtaler med Taliban.

USA forstår at det ikke blir mulig å få til en varig, stabil løsning for landet uten at islamistgr­uppen på én eller annen måte gjøres delaktig. Den lar seg ikke nedkjempe og forsvinner ikke av seg selv.

TRUMPS MANØVRERIN­GSROM svekkes av at Pakistan, det eneste av Afghanista­ns naboland USA har hatt et noenlunde godt forhold til, ikke er til å stole på. Pakistans sikkerhets­krefter spiller på to hester i Afghanista­n-konflikten.

Sentralreg­jeringen i Kabul har sitt eget, store ansvar for situasjone­n. Dens autoritet er svekket av omfattende korrupsjon og utbredt fusk hver gang det holdes valg.

Derfor vil det vaere nødvendige, om enn ikke tilstrekke­lige, steg mot en fremtidig løsning dersom korrupsjon­en og andre styringspr­oblemer knekkes og neste års presidentv­alg gjennomfør­es på en ordentlig måte.

Sentralreg­jeringens autoritet er svekket av omfattende korrupsjon og utbredt fusk hver gang det holdes valg

 ??  ?? Røyken stiger igjen over Kabul, her som følge av et rakettangr­ep.
Røyken stiger igjen over Kabul, her som følge av et rakettangr­ep.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway