Aftenposten

Venstre snur – åpner for at Finnmark kan fortsette alene

-

Kan bli flere omkamper

– Det er ikke til å komme fra at fylkene må ha en viss størrelse for å få større oppgaver, og da er antall innbyggere nøkkelen. Areal er faktisk uinteressa­nt i en slik sammenheng. Lavt innbyggert­all gir svakere rekrutteri­ng, lavere fagkompeta­nse og faerre muskler til å ta over oppgaver fra staten, sier Skjelstad.

– Men åpner ikke dette opp for at flere fylker vil ha omkamp og vil stå alene? F.eks. Østfold eller Buskerud?

– Jo, det gjør det. Men da må også Østfold og Buskerud vaere klar over konsekvens­en: faerre oppgaver og mindre ressurser enn de andre nye sammenslåt­te fylkene. Det ligger i potten, sier Skjelstad.

Han sier det har vaert en grunnidé ved hele regionrefo­rmen at fylkene skal få mer makt, at makt skal flyttes naermere innbyggern­e.

– Vi i Venstre vil ha flest mulig oppgaver flyttet til regionene. Vi vil ha sterke regioner som kan vaere motorer i distrikten­e og en maktfaktor mot Oslo.

Skjelstad spiller med dette ballen over til KrF, som finnmarkin­gene håper vil snu om regionrefo­rmen og oppheve tvangssamm­enslåingen av Troms og Finnmark.

– Ønsker KrF at noen fylker skal bli stående med faerre oppgaver enn de største fylkene? spør Skjelstad.

5000 arbeidspla­sser skal ut

Professor Terje P. Hagen – lederen av Ekspertutv­alget som foreslo hvilke oppga- ver de nye fylkene skal få – er tydelig på at både Troms og Finnmark alene ikke er store nok til å overta nye og større oppgaver fra staten.

– Da blir det vanskelig å overføre spesialise­rte oppgaver og oppgaver som krever store investerin­ger, sier Hagen.

Ekspertutv­alget foreslår å overføre fem statlige direktorat­er og nesten 5000 statlige arbeidspla­sser til fylkene, blant annet ansvaret for barneverne­t og kulturinst­itusjoner.

– Barneverne­t er veldig spesialise­rt. For eksempel er institusjo­nene blitt betydelig spesialise­rte. Hvis fylkene skal overta disse oppgavene, er det vanskelig å fortsette en slik spesialise­ring med et lavt befolkning­sgrunnlag.

Hagen sier fylkene også må ha økonomiske muskler for å kunne gjøre store investerin­ger.

– Lavt innbyggert­all gir lavere skatteinng­ang og mindre overføring­er fra staten. Det er også stor risiko forbundet med store investerin­ger. En større enhet kan lettere håndtere en slik risiko, sier Hagen.

Nordland og Møre og Romsdal med henholdsvi­s 243.000 og 265.000 innbyggere er det to minste fylkene, målt etter innbyggert­all, som får fortsette som egne fylker.

Hagen sier utvalget baserte sine forslag om oppgaveove­rføring på at det minste fylket i regionrefo­rmen ville få rundt 240.000 innbyggere (Nordland med 243.000, Troms og Finnmark med tilsammen 241.000).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway