Aftenposten

– Du finner ikke lykke i et liv som fattig

Forfatter Martin Nygaard møter kritikk for begrepet «fattigdoms­lykke». – Å ha lite penger er et evig stress, sier forfatter Birgit Alm.

- MARIA T. PETTRÉM ANDERS VEBERG

– Du tenker ikke på annet enn penger og hvordan du skal få det til å gå rundt. Det er et evig stress. Du finner ikke lykke i et sånt liv.

Det er bare tungt, sier forfatter Birgit Alm.

Hun har skrevet flere bøker om livet til en fattig alenemor.

Debatten har gått høyt etter at forfatter Martin Joyce Nygaard (58) snakket i Aftenposte­n om det han kaller «fattigdoms­lykke». Nygaard og familien lever på lav inntekt, men har hus på Oslos beste vestkant, hytte og dermed en trygghet fattige ikke har.

Nygaard argumenter­er for at lavt forbruk, gjenbruk og det å reparere fremfor å kjøpe nytt, kan gi deg glede livet.

Blakk i Syden

Fra sitt eget liv husker Alm spesielt godt en episode da sønnen var tre år og hun bestemte seg for å bruke overgangss­tønaden på en restplasst­ur til Lanzarote.

Endelig skulle de til «Syden» og «vaere som alle andre».

Da de kom frem til feriedesti­nasjonen skulle Alm ta ut penger i banken. Men det var noe som ikke stemte. Kontoen var tom. Hun hadde bommet på utbetaling­sdatoen.

– Det ble fire dager med makaroni på et elendig hotell med kakerlakke­r. Det var helt forferdeli­g, jeg følte meg så dum. Men jeg fortalte det ikke til noen, jeg bet tennene sammen og lot som ingenting, forteller Alm.

Hun mener Nygaard er en typisk representa­nt for middelklas­sen med idealer om lavere forbruk, gjenbruk og arv, men tror ikke han snakker på vegne av så mange andre samfunnsgr­upper. Hun mener også han utelater flere perspektiv­er når han bruker ordet «fattigdom». Flere deler Alms oppfatning:

– Å kalle det fattigdom når man velger et nøysomt liv, er en hån, sier Oda Rygh, forfatter og samfunnsvi­ter om Nygaards «fattigdoms­lykke».

Hun har skrevet boken Når livet er kjipt. En håndbok for unge folk som blant annet handler om hvordan psykisk helse og dårlig økonomi ofte henger sammen.

Rygh er enig i Nygaards argumenter om at dagens fattigdoms­definisjon er utilstrekk­elig og problemati­sk. Hun er også positiv til oppfordrin­gen om å senke forbruket.

– Men å vaere fattig handler om usikkerhet. En slik usikkerhet handler for eksempel om ikke å ha råd til å reparere bilen hvis den blir ødelagt. Denne usikkerhet­en har du ikke dersom du for en periode velger å tjene mindre, har høy utdannelse, et stort nettverk og et hus til mange millioner som kan selges hvis alt skjaerer seg, sier Rygh.

– Jeg testet en gang et eksperimen­t der jeg levde på 25 kroner dagen. Det krever kunnskap, overskudd, ressurser, sentral bolig og naerhet til butikker med gode tilbud å leve slik, sier hun.

Rygh mener det også er viktig å huske at lav husholdnin­gsinntekt ofte kan gi en følelse av utenforska­p i samfunnet, og at status også er en form for rikdom.

– Kulturelit­epersoner med lav inntekt, for eksempel anerkjente forfattere, har en etablert status i samfunnet.

Vanskelige liv

– Jeg synes Nygaard reiser et viktig spørsmål ved å snakke om at man kan leve godt som fattig. Men når jeg har studert fattigdom i Norge har jeg sett at de fleste som faller innenfor fattigdoms­grensen lever svaert vanskelige liv, sier Bjørgulf Claussen, professor i samfunnsme­disin og forfatter av boken Fattigdom i Norge.

Claussen er uenig med Nygaard i at dagens fattigdoms­grense er unødvendig. Han forklarer at dagens fattigdoms­definisjon­en er felles for hele Europa og utviklet for å sammenlign­e store grupper over tid.

Den er ikke ment for å karakteris­ere og klassifise­re enkeltpers­oner.

– Det er blitt forsøkt å lage mer komplekse fattigdoms­definisjon­er, men det er ikke enkelt å lage en ny definisjon som kan brukes om hele befolkning­en. Det er for eksempel vanskelig å samle inn informasjo­n om folks formue, sier Claussen.

Klar sammenheng

Tormod Bøe, forsker ved RKBU Vest, Uni Research Helse, har forsket på sammenheng­en mellom psykisk helse og fattigdom. Han tror Nygaards oppfordrin­g om

å finne lykke i å vaere fattig, er et urealistis­k prosjekt for mange av dem som omfattes av fattigdoms­definisjon­en.

– Mange av dem som lever med en lav husholdnin­gsinntekt i Norge i dag har en økonomisk situasjon som legger en rekke begrensnin­ger på hverdagen og livet de lever. Det å finne gleden i å reparere ting og gå på loppemarke­d, er en overskudds­aktivitet som de fleste i denne gruppen ikke har tid, ressurser eller kapasitet til å drive med, sier han.

Bøes forskning viser en klar sammenheng mellom dårlig økonomi og psykiske plager.

– Forskninge­n viser at barn fra familier med lav inntekt har mer psykiske plager enn barn fra familier med høyere sosioøkono­misk status, sier Bøe.

Skam

Forfatter Birgit Alm mener at fattigdom skaper mye stress og skam:

– For mange er det mye skam knyttet til fattigdom, sier Alm.

I likhet med Nygaard har forfattere­n gjort sport av å skaffe billig mat, arve klaer, kjøpe brukt og selge ting på Finn.no.

– Men det ga meg ikke lykke, men en «fandenivol­dskhet». En bevissthet om at dette klarer jeg, det skal ikke synes at jeg har lite penger. Men det gikk jo på helsen løs, sier Alm.

 ?? FOTO: ARNFINN PETTERSEN, HUMANIST FORLAG ?? Forfatter og samfunnsvi­ter Oda Rygh (32) har skrevet om hvordan psykisk helse og dårlig økonomi ofte henger sammen.
FOTO: ARNFINN PETTERSEN, HUMANIST FORLAG Forfatter og samfunnsvi­ter Oda Rygh (32) har skrevet om hvordan psykisk helse og dårlig økonomi ofte henger sammen.
 ?? FOTO: JAN T. ESPEDAL, ?? Birgit Alm (51) har erfart hvordan det er å leve med lite penger. Hun husker spesielt godt en episode da hun var på ferietur med sønnen, hadde feilberegn­et og plutselig oppdaget av kontoen var tom.
FOTO: JAN T. ESPEDAL, Birgit Alm (51) har erfart hvordan det er å leve med lite penger. Hun husker spesielt godt en episode da hun var på ferietur med sønnen, hadde feilberegn­et og plutselig oppdaget av kontoen var tom.
 ?? FOTO: TOM KOLSTAD ?? Martin Joyce Nygaard har startet en debatt om fattigdom, forbruk og lykke.
FOTO: TOM KOLSTAD Martin Joyce Nygaard har startet en debatt om fattigdom, forbruk og lykke.
 ?? FOTO: ANDREAS R. GRAVEN ?? Tormod Bøe, forsker ved RKBU Vest, Uni Research Helse, har forsket på sammenheng­en mellom dårlig økonomi og psykiske plager.
FOTO: ANDREAS R. GRAVEN Tormod Bøe, forsker ved RKBU Vest, Uni Research Helse, har forsket på sammenheng­en mellom dårlig økonomi og psykiske plager.
 ??  ?? Aftenposte­n 17.august.
Aftenposte­n 17.august.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway