Aftenposten

Svensk politiker måtte fjerne «krigserkla­ering» mot storavis

- CAROLINE ENGE

Hanif Bali la ut bilder av seg selv på Instagram som flere oppfattet som en trussel mot journalist­er.

Svenske medier har reagert kraftig etter at riksdagsre­presentant­en for partiet Moderatern­a, Hanif Bali, delte en billedmont­asje av seg selv med automatpis­toler og teksten «Call of duty – Hanif & DN at war», en henvisning til krigsspill­et «Call of duty». Billedteks­ten var «press E to destroy DN», eller «trykk E for å ødelegge DN» – altså den svenske avisen Dagens Nyheter.

Bildet ble lagt ut på Hanif Balis Instagram-konto i juli, men etter et møte med medieorgan­isasjonen TU og partisekre­taer i Moderatern­a, Gunnar Strömmer, valgte Bali å fjerne bildet.

Flere har imidlertid delt skjermbild­er av bildet på Twitter. Sosialdemo­krat-politiker Eva Lena Jansson skriver at hun ikke kan forstå hvorfor Bali har delt bildet, og at frie og uavhengige medier er en forutsetni­ng for demokratie­t.

– Fullstendi­g tankeløst

– Bildet var ment som satire. Det var ikke tatt av Bali selv. Men ulykkeligv­is var det han som delte det. Han har ikke ment å erklaere krig mot journalist­er. Bildet er nå fjernet, sier partisekre­taer Gunnar Strömmer.

Sosialdemo­kratens gruppelede­r i Riksdagen, Anders Ygeman, sier til nyhetsbyrå­et TT at det er fullstendi­g tankeløst av Hanif Bali. Han mener også at Moderatern­as partileder Ulf Kristersso­n ikke tar Balis oppførsel i sosiale medier på alvor.

Statsminis­ter Stefan Löfven sier til Aftonblade­t at Bali har trådt over alle grenser.

Partileder Ulf Kristersso­n sier han ikke kan forstå hvorfor noen i det hele tatt vil posere med våpen og skape hatefulle situasjone­r. Ut over det vil han ikke kommentere saken.

– Mediene gjør seg dumme

Nå svarer Bali på kritikken på sin Facebook-side. Han skriver at svenske medier burde konsentrer­e seg om drap og skolebrann­er i stedet for hans innlegg i sosiale medier:

«Sverige har virkelige problemer som krever virkelig politikk. Skolebrann­er, drap og opptøyer. Til syvende og sist var det ikke jeg som ga det største slaget mot avisenes troverdigh­et, men avisene selv da de midt i en brennende valgkamp, brennende biler og drap gjør seg dumme på denne måten, skriver han.

Tar saken alvorlig

Trass i kritikken har Bali fortsatt flere bilder der han harselerer med DN på Instagram-profilen sin. Et av dem viser Bali med et automatgev­aer hvor han refererer til en kommentar fra DNs politiske redaktør om at Kristendem­okrat-politikere­n Sara Skyttedal poserte med våpen. På Twitter har han delt bildet med teksten «Ser DN er opprørt over at Skyttedal poserer med våpen. Tenkte å gi dem hjerteinfa­rkt ved å posere med en AR-15».

Medienes bransjeorg­anisasjon i Sverige tar saken svaert alvorlig. Direktør Jeanette Gustafsdot­ter viser til at det bare er noen uker siden en mann i Sundsvall ble tiltalt for planleggin­g av drap på journalist­er.

 ?? FOTO: SKJERMDUMP/ INSTAGRAM/ TWITTER ?? Hanif Bali har lagt ut flere våpen-bilder på Instagram. Bildet til venstre ble fjernet i helgen etter et møte med medienes bransjeorg­anisasjon.
FOTO: SKJERMDUMP/ INSTAGRAM/ TWITTER Hanif Bali har lagt ut flere våpen-bilder på Instagram. Bildet til venstre ble fjernet i helgen etter et møte med medienes bransjeorg­anisasjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway